Любимите рецепти на Валентин Велчев

Валентин Велчев умее не само да пее, а и да готви.

Младият певец изпраща една от най-успешните си години

Напролет пуска дебютен албум

Една от най-успешните си години изпраща младият певец Валентин Велчев. През 2021 г. той участва за трети път във фестивала "Пирин Фолк" с "Наздраве", след като дебютира през 2019 г. с "Пирински орли" и направи фурор в Сандански с "Благословен". Изтичащата година той стартира ударно със северняшкото хоро "От Враца до Дунава", а за 3 март пусна "Татковина". За рождения си ден на 1 април Валентин реализира първата си балада "Мамо", а с "Музикантът" на проф. Георги Костов и Иван Тенев спечели подкрепата на Национален фонд Култура.

Благодарение на успешните проекти, той получи наградата "Певец на годината 2021" за дебют от светския пиар и продуцент лорд Евгени Минчев. След 23 г. се върна в конкурса "Мини Мистър", който печели като дете в родния си град Враца, този път като специален гост за юбилея на актрисата Илиана Балийска - 40 години на сцената. 

С "Ванга", която изпълнява с Ели Кордева и Светоглас, отбеляза 110 г. от рождението на феномена през октомври, а в най-празничния месец поведе "Коледно хоро" по стихове на големия поет Найден Вълчев. Докато завършва дебютния си албум, който се очаква напролет, изпълнителят на хита "Съм много хубав" издаде пред „Труд“ няколко новогодишни рецепти от кухнята си.

Празнична питка

Необходими продукти:
1 кг брашно
3 яйца
2 с.л. олио
1/2 с.л. сол
1 ч.л. захар
250 г прясно мляко
1 пакетче прясна мая
сусам

Начин на приготвяне:
Млякото се загрява и в него се слагат маята, захарта и 1 с.л. брашно. Завива се с кърпа и се оставя за 15 мин. да шупне. После се добавят яйцата - от едното се заделя жълтък за намазване накрая. По малко се слага брашното, солта и се замества меко тесто. Оставя се, завито в кърпа, да втаса около 1 час. Разделя се на 4 части - най-голямата се слага в средата на тавата като топка. Други две се разточват на кръгове, намазват се с меко масло по средата и се слагат един върху друг. Така слепеният кръг се реже на 6 триъгълника, като всеки от тях се продупчва с нож по средата, острият край се прокарва през дупката и се издърпва от другата страна, за да се получи формата на цвете. Те се редят с острата част върху топката. Последното парче тесто се реже по същия начин като за цветята, само че триъгълниците се навиват като кроасани. Редят се отстрани до стените на тавата. Втасва още 30 мин. Намазва се с жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко. Поръсва се със сусам. Пече се на 200 градуса около 40 мин.

Салата със сьомга и авокадо

Необходими продукти:
1 шепа рукола
1 шепа микс от марули
150 г пушена сьомга
2 бр. авокадо
2 малки пресни краставички
8 чери домата
1 сварено яйце
семки от черен сусам
сол
ябълков оцет
зехтин

Начин на приготвяне:
Реди се марулята най-отдолу, след това - краставичките на кръгчета, чери доматите на две, руколата, отгоре - авокадото на тънки парченца. Яйцето се реже на малки кубчета и се разпределя равномерно върху салатата. Прави се дресинг от ябълков оцет, зехтин и сол. Накрая се поръсва със сусама.

Патешки дроб с боровинков сос

Необходими продукти:
патешки дроб
1 ч.л. масло
2 с.л. мед
4 с.л. оцет
2 смокини
За соса:
120 г боровинки
40 мл бяло вино
2 с.л. мед

Начин на приготвяне:
Дробът се реже на филийки с дебелина около 2 см. Пече се от двете страни за по 2 мин. на предварително загрят тиган. Изважда се в суха чиния и се поръсва със сол и черен пипер. Смокините се почистват и се срязват на дебели кръгове, поставят се в загрято масло и се сотират, докато започнат да карамелизират. Прибавя се оцетът с разтворения в него мед. След минута смокините се обръщат от другата страна и се оставя количеството течност да се редуцира. Виното се загрява, прибавят се боровинките и се задушават, докато омекнат, 2-3 мин. Съдът се отмества от котлона, прибавя се медът и се разбърква. Аранжираме - канапе от смокини, малко от карамелизирания сос, върху тях парчетата дроб и отгоре се залива с 2-3 лъжици от боровинковия сос.

Октопод с картофи

Необходими продукти:
2-3 кг октопод 
1 кг картофи
2 с.л. едра сол
червен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:
Измива се хубаво октоподът и се слага да се вари във вряща вода с 2 лъжици сол. С железен шиш се вдига нагоре и се пуска обратно във водата, като се боде за пипалата – прави се три пъти. След около 1 час се вади, оставя се да изстине и в същата вода се варят картофите, нарязани на филийки, около 20 мин. Изваждат се с решетъчна лъжица, изцеждат се и се редят на дървена дъска. Отгоре се реже октоподът на филийки. Поръсва се с едра сол, червен пипер и зехтин.

Торта със сирене без печене

Необходими продукти:
1,5 кг сладкарска течна сметана
250 г маскарпоне
2 кутии крема сирене филаделфия
800 г кристална захар
1 пакет чаени кръгли бисквити
2 пакетчета куахада или желатин

Начин на приготвяне:
Килограм сметана се затопля леко на слаб огън. В отделен съд се разбиват 500 г сметана, крема сиренето, маскарпонето, 400 г захар, прибавя се и куахадата. На лека струя се изсипва в затоплената сметана. Бърка се, докато стане еднородна смес, на много слаб огън, без да завира. После се изсипва в тавичка, в която предварително сме карамелизирали 400 г захар. Върху сместа се редят една до друга бисквитите. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за 24 часа да стегне. Като се извади, леко се разклаща тавичката, за да се отлепи хубаво от стените, и се обръща върху поднос - горната част с бисквитите да стане долна. 

Майстор в кухнята

За празниците сгответе нещо по-засукано

На Нова година обикновено искаме да се представим с по-изискани ястия, дори да ни отнемат много време. Предпразничното стълпотворение в магазините показва, че всеки дом се е запасил с продукти като за последно, така че имаме материал за изява. Това е моментът да докажем, че можем да правим нещо повече от спагети и да отворим готварските книги или тетрадките със стари рецепти от баба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме