Любимите рецепти на Волфганг Пък

Волфганг Пък е “сготвил” златни статуетки за прочутите си гости.

16 години гощава звездите на наградите “Оскар”

Четвърти е по богатство в света сред шеф-готвачите

Волфганг Пък съвсем основателно може да бъде наречен готвач на звездите. 16 поредни години той е шефът, който гощава присъстващите на галавечерята, давана от губернатора на щата Калифорния след връчването на наградите “Оскар”. Там той храни 1600 души.

Пък е роден в Австрия, но от 24-годишен живее и работи в САЩ, където притежава едни от най-реномираните ресторанти. Най-любим му е Spago в Бевърли Хилс. Империята на Пък постепенно се разраства и в други държави, най-вече в Азия, наброявайки вече 20 изискани места за гурме удоволствия. Той лично наблюдава работата на всяко от тях, което означава, че всяка седмица прелита между континентите.

Съвсем естествено, Волфганг Пък се радва на добри хонорари. Той се нарежда на четвърто място сред световните шефове със своето богатство от 90 млн. долара. Преди него са само имена като Джейми Оливър, Пол Бокюз и Гордън Рамзи.

Пай с пилешко месо

Необходими съставки:
900 г. пилешко месо, обезкостено и без кожа, на хапки по 2 см
1 пакет бутер тесто
3 с. л. брашно
3 с. л. растително масло
4 с. л. масло
сол, черен пипер
225 г. червени картофи на кубчета
225 г. моркови, нарязани
1 глава лук, нарязана
1 скилидки чесън, смлени
1 щипка натрошен червен пипер
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
1 ч. ч. сухо бяло вино
2 ч. ч. пилешки бульон
1 ч. ч. плюс 1 с. л. високомаслена сметана
1 ч. ч. сухо шери
1 ч. ч. грах, размразен
1 яйце

Начин на приготвяне:
Подправете пилето със сол и черен пипер, оваляйте го в 2 с. л. брашно. В голям тиган загрейте 2 с. л. олио. Добавете пилето, намалете огъня и задушете 5-10 минути, като обръщате от време на време, докато пилето стане светлозлатисто. Прехвърлете го в чиния. Добавете останалите 1 с. л. олио и 2 с. л. масло в тигана. Задушете за 2-3 минути картофите, морковите и лука. Намалете топлината до средна. Разбъркайте вътре чесъна, люспите от червен пипер, мащерката и дафиновия лист, задушете 2-3 минути. Добавете бялото вино, увеличете топлината, разбъркайте. Оставете да къкри 3-5 минути или докато течността се намали наполовина. Добавете бульона и чаша сметана. След като заври, намалете леко огъня и оставете да къкри енергично 15 минути, докато течността отново намалее наполовина и стане кремообразна. Изхвърлете мащерката и дафиновия лист. Разбъркайте вътре пилешкото и шерито. Добавете в сместа останалите 2 с. л. масло и 1 с. л. брашно. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете сместа в 4 силиконови или хартиени форми за печене или в една 2-литрова форма. Покрийте с фолио и оставете в хладилника поне 1 час. Загрейте фурната до 200 градуса. Разточете тестото и изрежете от него 4 кръга или квадрата, които са по-големи от ръба на формичките, или един, по-голям от формата за печене. В малка купа разбийте яйцето и останалата 1 с. л. сметана. Подредете в тавичка формичките и намажете с четка ръба и външната им горна част. Сложете по един кръг от тестото отгоре и леко притиснете отстрани. Продупчете тестото на няколко места. Намажете го с останалото яйце. Прехвърлете във фурната и печете 25-35 минути, докато пълнежът шупне и тестото стане златистокафяво. Сервирайте пая горещ.

Доматена супа

Необходими съставки:
400 г. домати
1 краставица
1 червена чушка
2 скилидки чесън
1/2 ч. ч. лук
1/4 ч. ч. шери оцет
1/4 ч. ч. зехтин екстра върджин
черен пипер
натрошен лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете обелената краставица, лука и червената чушка на парчета. Сложете ги в блендер заедно с чесъна, лютия червен пипер и черния пипер за 1 минута на ниска скорост. Добавете нарязаните домати, оцета и зехтина на същата скорост за още 2-3 минути. Сервирайте супата охладена с кубчета краставица и крутони от хляб.

Печени макарони със сирене

Необходими продукти:
225 г. макарони
6 с. л. масло
3 с. л. брашно
3,5 ч. ч. мляко
3 с. л. черни трюфели или други ароматни гъби
0,5 глава лук
1 дафинов лист
280 г. сирене чедър
85 г. сирене грюер
30 г. сирене пармезан
1 ч. л. едро смляна сол
1 ч. л. черен пипер
1 щипка кайен
1 ч. ч. галета
2 с. л. магданоз

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на силно. Сварете макароните за 7 минути в подсолена вода. Прецедете ги и поставете върху леко намаслена тава, застлана с хартия. Докато макароните се готвят, в друг съд на слаб огън разтопете 3 с. л. масло и разбъркайте в него брашното. Продължете да готвите на слаб огън в продължение на 4 минути при непрекъснато разбъркване. Добавете млякото, ситно нарязаните трюфели, лука и дафиновия лист. Оставете да къкри 10 минути. Премахнете лука и дафиновия лист. Изключете котлона и добавете 3/4 от настъргания чедър и всички останали сирена, също настъргани. Подправете със сол, черен пипер и кайен и изсипете върху макароните. Поставете ги в йенска тенджера или гювечета. Отгоре поръсете с остатъка от чедър. Разтопете другите 3 с. л. масло в тиган и посипете галета и магданоз, за да се покрие. Сипете сместа от галета върху макароните. Печете 30 минути. Извадете от фурната, оставете да престои около 5 минути. Сервирайте с гарнитура от пресни черни трюфели или други гъби.

Спаначено пюре с яйце

Необходими продукти:
900 г. спанак без дръжките
2 с. л. зехтин
2 ч. ч. сос бешамел
сол
0,5 ч. л. черен пипер
мляко, ако е необходимо
яйца според порциите

Начин на приготвяне:
Накапете зехтин в голям съд и сотирайте спанака на умерен огън. Добавяйте го на части, докато сложите цялото количество, и гответе 2-3 минути. Сложете спанака в ледена баня, след това го изцедете и нарежете на ситно. Загрейте соса бешамел в тенджера. Поставете нарязания спанак в отделен съд. Постепенно добавете соса бешамел в тенджерата със спанака. Ако сосът стане твърде плътен, добавете малко мляко. Подправете със сол и черен пипер. Изпържете яйцата и сложете по едно върху всяка порция.

Виртуози в кухнята

Шампанското си отива с всичко

Колкото и да ни се струва странно, прочути виртуози в кухнята като Волфганг Пък например, предпочитат у дома си простички ястия като пица (любима на сина му), пюре от спанак, омлет, доматена супа, палачинки.
Притежателят на верига от ресторанти, някои от които са отличени със звезди Мишлен, признава, че в досегашния им съвместен живот съпругата му, която е от етиопски произход, е готвила точно два пъти. Шегува се, че в този живот вероятно ще сготви още 5 пъти... Той самият също не обича да готви у дома, защото достатъчно го прави в ресторантите си. Затова пък винаги има на разположение от любимото си шампанско, за което твърди, че си подхожда с всякаква храна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме