Любимите рецепти на Гуна Иванова

DVD с юбилейния концерт на народната певица “Българийо, майчице свята” излиза до дни на пазара

Гуна Иванова е живото доказателство, че народната песен не е забравена у нас, не е натикана в ъгъла от поп фолка, а напротив - в състояние е да препълва зали и да вълнува публика на всякаква възраст. Така беше и на юбилейния концерт на Гуна Иванова “Българийо, майчице свята” в зала 1 на НДК, с който тя ознаменува 50 години на сцена. Над 3000 зрители на живо почерпиха от нейната енергия и мъдрост, претворени в изпълнения на емблематични народни песни.

Зрителите чуха силните патриотични послания на “Песен за Самуил”, “Заплакала е Стара планина”, “Българийо, ти наша майко свята”, “Отдавна ли си, момне ле” и др. И любовната тематика присъстваше чрез песните “Отвори ми, бело Ленче”, “Луди млади години”, “Кате, Кате”. Над 100 танцьори изпълниха сцената, а кръшни хора се извиха из цялата зала и не спряха до края на вечерта. Сега DVD, включващо незабравимия юбилеен концерт, е на път към пазара, където се очаква да излезе до броени дни.

Самата Гуна Иванова, макар и прехвърлила 70-те, е неизчерпаем източник на енергия и положителни емоции за своята публика. Да не говорим за перфектния є външен вид. Тя признава, че дължи добрата си форма на природосъобразния живот, който се опитва да води въпреки натоварената си програма. Всеки ден играе гимнастика, а винаги, когато има възможност, ходи в планината. Най-често това е Витоша, но използва пътуванията си из страната, за да прави преходи и в други наши планини. Поне веднъж в годината нарамва раницата и задължително посещава Пирин и Стара планина.

Любовта си към високото обяснява с факта, че е израснала в Огражден планина - родена е в петричкото село Богородица и от малка е свикнала да катери чукарите. Обича традиционната българска кухня, питки, тестени храни, крем супи от сезонни зеленчуци, но не прекалява с количествата - все пак си дава сметка, че трябва да изглежда добре на сцената и редом до двете си внучки Ива и Велислава, които вече се утвърдиха като сладкогласни наследнички на прочутата си баба.

Месо фламбе

Необходими продукти:

500 г. нетлъсто месо без кости

2 моркова

50 г. пресен колбас

1/2 кг гъби

1 глава лук

1 глава чесън

2-3 зърна бахар

10 зърна черен пипер

1 каф. ч. ром или коняк

1 ч. ч. бяло вино

олио или друга мазнина

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки. В отделни съдове се нарязват на кубчета морковите и лукът. Дълбок съд с мазнина се загрява на котлона и в него се запържва леко лукът, а след това се изважда. По същия начин се запържват и морковите, и колбасът. Накрая и месото се запържва до златисто от двете страни. Връщат се морковите, лукът и колбасът. В съда, още докато е на огъня, се сипва 1 кафена чаша коняк или ром, разбърква се и се запалва, докато изгори целият алкохол. След това се добавят гъбите, чесънът, бахарът и черният пипер, както и 1 чаша бяло вино. Налива се вода, докато покрие ястието, и се оставя да къкри на тих огън.

 

Крем супа от леща

Необходими продукти:

1 ч. ч. леща - обикновена или червена

1 глава лук

2 моркова

2 домата

2 картофа

3 скилидки чесън

5 с. л. зехтин

кимион, счукан

1 ч. л. чубрица

черен пипер, млян

1/2 ч. л. индийско орехче

сол

Начин на приготвяне:

Почистете зеленчуците и ги нарежете. Сложете лука, морковите, картофите и доматите да се сварят добре в около 1,5 л вода, като добавите и зехтина. Щом омекнат, добавете сол на вкус и лещата. Оставете да поври около 15-20 мин. Успоредно запържете за кратко скълцания чесън и го разбъркайте с кимиона и черния пипер, индийското орехче и чубрицата. Добавете тази ароматна смес към зеленчуците в тенджерата. Снемете я от котлона и пасирайте всичко много добре. Опитайте как е на сол и при нужда добавете още малко.

 

Руло със сладко от ягоди

Необходими продукти:

5 яйца

13 с. л. захар

13 с. л. брашно

1 бакпулвер

1 ванилия

1 бурканче сладко от ягоди

пудра захар за поръсване

мазнина

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват добре, като към тях се прибавят брашното, бакпулверът и ванилията. Получената смес се излива в предварително намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Пече се 10-12 минути, докато блатът порозовее. След като блатът е изпечен, веднага се обръща върху леко влажна памучна кърпа. След това се намазва равномерно със сладкото от ягоди и се навива на руло. Оставя се да изстине и да се стегне. За финал се поръсва с пудрата захар.

 

Питка “Слънце” с лимонада

Необходими продукти:

1 кг брашно

4 яйца

0,5 л лимонада

1 с. л. сол

1 с. л. оцет

мая колкото кибритена кутийка

125 г. масло

Начин на приготвяне:

От всички продукти (без маслото и едното яйце) се замесва тесто, което се оставя да втаса, докато нарасне двойно. Втасалото тесто се премесва, като се блъска в масата около 50 пъти, за да влезе достатъчно въздух вътре. След това се разделя на три равни топки. Всяка се разточва на кръгла кора. Редят се една върху друга, като помежду им обилно се маже с разтопеното масло. След това всички заедно се навиват на дебело руло. Рулото се нарязва на 7 равни части, които се подреждат в тава под формата на слънце. Питката се оставя да втаса още 1 час - трябва да бухне отново. Намазва се с четвъртото яйце и се пече в умерена фурна (180 градуса) до зачервяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме