Любимите рецепти на д-р Стоян Маринов

Д-р Стоян Маринов съветва да не завършваме храненето със сладък плод. 

Честото похапване разваля зъбите, предупреждава стоматологът

Съвет от зъболекар

Не завършвайте храненето с плодове

Хората мислят, че е много полезно постоянно да ядат плодове, но плодовата киселина разрушава зъбите, предупреждава стоматологът д-р Стоян Маринов от София. Полезно е да се ядат млечни продукти, защото са богати на калций и фосфати, а и намаляват киселинното съдържание в устната кухина. Полезни за зъбите са и зеленчуците. Те съдържат фибри, които помагат за почистването на зъбната плака – играят ролята на естествена четка за зъби. Същата функция в устната кухина има и месото, затова не трябва да се лишаваме от него. 

Много хора мислят, че шоколадът е вреден, но когато е чист, не съдържа захар, той дори е полезен заради какаото в него. Вредни са напитките, които съдържат захар, както и храни от типа на чипсове и снаксове, които полепват по зъбите и се метаболизират до захари.

Д-р Стоян Маринов е зъболекар от 11 години, от началото на тази има собствена дентална клиника в столицата. Публикува популярни статии в сайта zubolekarbg.com, в които дава отговори на въпроси като: какво е пулпит, пародонтоза, гранулом и как се лекуват, защо ми падна пломбата, защо имам чувствителни зъби, какво да правя, когато ми растат мъдреци. Познат е и от телевизионния екран с участията си в здравни предавания като събеседник по популярни теми относно грижата за зъбите, включително какви храни да ядем, за да ги предпазим. 

Навик, който трябва да се изгради още от детска възраст, е да се храним три пъти на ден, а не на всеки 15 минути по нещо малко, защото колкото по-често ядем, толкова повече нашите зъби са подложени на атаката на микроорганизмите, които са в устата, съветва д-р Маринов. Всички захари в храните се метаболизират до глюкоза, която вреди на зъбите, по-точно вредят микроорганизмите, които я преработват до киселина. 

Съвременните хора въобще ядем прекалено сладко, твърди д-р Маринов. Възприели сме, че трябва да завършваме храненето с десерт, което е много вредно, защото захарта остава дълго време в устата ни. Редно е да завършим с ябълка или зеленчук, например морков, които естествено да почистят зъбите. Ако нямаме възможност да ги измием, хубаво е да се изжабуркаме с вода, която да отстрани остатъците от храна, или да дъвчем дъвка, но не повече от 10-15 минути. 

Самият д-р Маринов не обича и не яде сладко. Понякога нарушава навиците си с тирамису или чийзкейк, но приготвени с малко захар. От останалите храни обича риба на пара или на скара, както и всякакво месо, за предпочитане задушено или на скара. Всички те – с мека гарнитура като зелена салата, пюре от цвекло, земна ябълка, лапад. 

Котлет от сьомга с пюре от грах

Необходими продукти:
2 котлета от сьомга
2 с.л. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
сол, черен пипер
За пюрето
3 ч.ч. грах от консерва 
листа от мента, нарязани 
2 скилидки чесън на ситно 
сол, черен пипер 
1/3 ч.ч. зехтин 
1/2 ч.ч. настърган пармезан

Начин на приготвяне:
Смесват се зехтинът, оцетът, солта и черният пипер. Котлетите се слагат в сместа, покриват се и се оставят за 15 мин. в хладилника. Отцеждат се и се изпичат върху загрята скара или грил тиган, предварително намазнени. Пекат се по 3 мин. от всяка страна. Грахът се смесва с ментата, чесъна, солта и черния пипер и се пасира до гладка смес в блендер. Прибавя се малко по малко зехтинът, като разбиването продължава. Пюрето се прехвърля в купа, прибавя се пармезанът и се обърква. 

Телешко с манатарки

Необходими продукти:
1 кг телешко месо - стекове
1/2 кг манатарки
30 г масло
За маринатата
5 скилидки чесън
1,5 ч.ч. червено вино
1,5 с.л. горчица
1,5 с.л. лимонов сок
1 с.л. оцет
1 ч.л. червен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Нарежете чесъна на едро. Смесете всички продукти за маринатата и накиснете в нея телешките стекове за 1 денонощие на студено.  Нарежете манатарките на филии и ги задушете в маслото. Добавете по желание чесънчетата от маринатата. Изпечете маринованите телешки стекове на скара от двете страни. Сложете маринатата да се вари, докато се редуцира и се сгъсти. Поднесете телешките стекове със задушените манатарки и полети със соса.

Телешко със спанак

Необходими продукти:
600 г телешко месо
2 глави лук
5 скилидки чесън
5 с.л. олио
2 ч.ч. вода
600 г спанак
1 дафинов лист
1 кубче телешки бульон
2 с.л. брашно
3-4 с.л. домати от консерва
1 морков
3-4 зърна бахар
магданоз по желание

Начин на приготвяне:
Телешкото се нарязва на парчета, налива се водата и се сварява, като се добавят нарязаните на ситно лук и морков и подправките. Спанакът се нарязва и се слага, след като месото е полуготово – необходими са му 30 минути. Към края, когато месото е готово, се слагат доматите и размитото с малко вода брашно. Накрая по желание може да се добави магданоз.

Чийзкейк с маскарпоне

Необходими продукти:
1,5 пакет ронливи бисквити
500 г маскарпоне
125 г масло
3 яйца
1 пак. желатин
200 г боровинки
захар на вкус

Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите или ги смелете в блендер. Добавете към тях мекото или полутечно масло, 1 яйце и хубаво омесете сместа за блата. Разстелете я равномерно по дъното на леко намазнена форма. Сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-ина минути. Разбийте маскарпонето със захарта и останалите 2 жълтъка. Отделно разбийте на сняг белтъците с щипка сол и ги объркайте към другата смес. Разпределете сместа върху вече изстиналия бисквитен блат, загладете и отново сложете във фурната за около 10 минути. След това охладете добре. Разтворете желатина. Сложете боровинките със захарта в съд на котлона, докато се посгъстят съвсем леко. Снемете от котлона и разбъркайте с желатина. Преди сместа да се желира, трябва да я разпределите върху чийзкейка. Сложете готовия чийзкейк за няколко часа в хладилник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме