Любимите рецепти на Доли Партън

Доли Партън продължава да бъде звезда не само в Америка.

Издала е книга с южняшката кухня на майка си

Уитни Хюстън изпълнява неин хит

Доли Ребека Партън е звезда на кънтри музиката от 70-те и 80-те години на миналия век. На 19 януари тя навърши 76 и продължава да пее, свири на китара, композира. Повечето хора свързват хита „I Will Always Love You“ с изпълнението на Уитни Хюстън във филма „Бодигард“, но всъщност тази песен е написана от Доли Партън. Твърди се, че първата клонирана овца в света – Доли – е кръстена именно на нея.

Доли е четвъртото от 12 деца в бедно семейство от щата Тенеси. Интереса към музиката наследява от майка си Ави Лий Керълайн, която пее и свири на китара. На 10 години Доли вече се изявява в радио- и телевизионни предавания в Ноксвил, на 13 стъпва на професионална сцена. През 1967 г. започва голямата й кариера, когато прави дует с кънтри певеца Портър Уагънър. Именно на него посвещава песента „I Will Always Love You“, когато решава да започне самостоятелна кариера, донесла й 7 награди „Грами“ и още куп музикални отличия.

Като повечето звезди, и Доли Партън има издадена своя готварска книга – „Dolly's Dixie Fixin's“. В нея кънтри певицата е събрала рецепти от американския юг, които е научила от майка си, от свекърва си Джини Дийн (Доли е омъжена за Карл Дийн от 1966 г.) и които тя самата е открила по време на турнетата си. Още с пускането на книгата на пазара е обявено, че всички пари от продажбите ще постъпят във фондацията на певицата Dollywood Foundation в подкрепа на нейна инициатива да дарява по една безплатна книга на месец на всяко дете в 42 щата – от раждането му до навършването на 5-годишна възраст. Самата Доли няма свои деца.

Пиле с кнедли

Необходими продукти:
1 пиле
1 глава лук, цяла
1/4 ч.ч. листа целина
2 ч.ч. брашно, плюс допълнително за месене
0,5 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.ч. мляко
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Сложете да заври пилето в 2 л вода с 2 ч.л. сол. Намалете котлона до умерен и добавете черен пипер, лук и целина. Варете, докато месото падне от костите. Извадете го да се охлади и го нарежете на парченца. Изхвърлете кожата и костите. Извадете лука и целината и прецедете бульона. Сложете го да заври. Смесете брашното, содата и половин лъжичка сол. Прибавяйте постепенно млякото и замесете тесто. Месете го върху набрашнена повърхност 5 минути. Разточете до дебелина 1,5 см и нарежете на квадратчета. Пуснете парченцата тесто във врящия бульон. Намалете котлона до минимум, покрийте и гответе 10 минути. Разбъркайте внимателно. Добавете пилето обратно в тенджерата и гответе около 8 минути. Сервирайте топло.

Зелева супа

Необходими продукти:
0,5 глава бяло зеле
1 връзка корени за супа
1 стрък целина
3 моркова
2 чушки
6 стръка пресен лук
1 глава стар лук
2 консерви домати
сол, черен пипер, магданоз, чесън на прах

Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците и ги сотирайте в голяма тенджера, докато омекнат, с изключение на зелето, корените за супа и доматите. Добавете зелето, корените за супа и 12 чаши вода. Сложете подправките, желателно е солта да е в минимално количество. Гответе, докато супата достигне желаната гъстота – около 1,5 ч. Накрая добавете доматите. 

Джамбалая

Необходими продукти:
2 с.л. олио
450 г пилешко месо
500 г наденица
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 стрък целина
1 ч.ч. дълъг бял ориз
2 с.л. каджун (смес от червен пипер, черен пипер, риган, лютив пипер)
1-2 ч.л. лют сос
2 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. вода
2 дафинови листа
сол
4 стръка зелен лук или магданоз за украса

Начин на приготвяне:
В голяма тенджера сложете олио и на силен огън запържете нарязаната на парчета наденица и месото за около 5 минути. Намалете котлона на средна степен и добавете нарязаните на ситно чушка, лук, чесън и целина. Добавете подправките и разбърквайте, докато зеленчуците се запържат. След няколко минути сложете ориза, дафиновия лист, бульона и водата и разбъркайте хубаво. Изсипете всичко в тавичка и печете във фурната на 180 градуса 30-40 минути. Гарнирайте със ситно нарязан зелен лук или магданоз. 

Орехов пай

Необходими продукти:
За тестото
360 г брашно
200 г студено масло
150 мл ледена вода
сол
За плънката
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. царевичен сироп
1,5 ч.ч. натрошени орехи
4 с.л. разтопено масло
2 ч.л. ванилов екстракт
сол
сметана за сервиране

Начин на приготвяне:
Омесете тестото и го оформете на топка. Разрежете я на две, увийте с фолио и оставете в хладилника за 1 час. През това време разбийте яйцата с царевичния сироп, ванилията и солта. Добавете разтопеното масло. Разстелете тестото в тавичка, изсипете плънката и поръсете с орехите. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути. След това намалете градусите на 160 и оставете още 35-40 минути. Сервирайте пая със сметана. 

След празниците

Зелевата диета пак е на мода

Има една „вълшебна“ рецепта за отслабване, която се появява през петнайсетина години, после изчезва и отново се възражда. Нарича се „Зелева супа“ и в най-оптимистичния си вариант обещава минус 10-15 кг за седмица. Нейна привърженичка е кънтри певицата Доли Партън.

При тази диета през всичките дни ядете колкото и когато искате зелева супа, в която има и други зеленчуци (вижте рецептата по-горе), а през отделните дни са разрешени определени храни, които не се заместват една друга. През първия ден ядете само зелева супа. През втория към нея се добавя печен картоф. На третия са разрешени повече плодове и зеленчуци, без банани и картофи. На четвъртия ден можете да ядете неограничено количество обезмаслено мляко и до 8(!) банана, заедно със супата. Петият ден включва варено говеждо и домати, шестият – месо и зеленчуци, но без картофи. На седмия ден освен супата, ядете кафяв ориз и пиете прясно изцеден плодов сок. 

Експертите са скептични по отношение на тази диета, която може да доведе до йо-йо ефект и здравословни проблеми.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме