Любимите рецепти на Донато де Сантис

Донато де Сантис е цар на печеното месо.

Готвачът на Джани Версаче участва в телевизионни шоута и пише книги

Произвежда собствено вино в провинция Мендоса

Донато де Сантис е сред световните имена в кулинарията. Роден е в Италия, но живее дълги години в САЩ, а от 12 се е установил в Аржентина, където развива успешен бизнес със собствени ресторанти, отглежда лозя и прави своя марка вино, участва в латиноамериканското кулинарно шоу El gourmet и пише готварски книги. Женен е за арменка. Забележителното в неговата кариера е, че шест години готви за модния дизайнер Джани Версаче и неговите многобройни гости в имението му в Маями бийч.

За себе си Донато разказва в интервю, че в началото не е имал намерение да става професионален готвач. Готвел, защото му харесвало – като на човек, който обича да пътешества и да опитва кухните на други народи. Постепенно се усъвършенствал. Годините, прекарани с Джани Версаче, нарича прекрасни. В имението на дизайнера Де Сантис срещнал хора като Мадона, Павароти, Елтън Джон, Стинг. Версаче обичал да посреща звездните си гости по кралски, щедро, в което се развихрял шеф-готвачът му. Противно на очакванията, дизайнерът не обичал шампанско, нито твърд алкохол, пиел само по чаша сухо вино към месните ястия. 

Сос Чимичури

Необходими продукти:
1 голяма връзка магданоз, само листата
1 скилидка чесън
1 ч.л. лют червен пипер на люспи
1 ч.л. сух риган
4-5 сушени домата в зехтин
1 зелена ябълка на кубчета
2 малки краставици на ситно
5 с.л. бял винен оцет
8 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете или накълцайте всички съставки поотделно, след което ги смесете в купа и разбъркайте на ръка с помощта на бъркалка, а не с блендер, за да не станат на пюре. Докато ги разбърквате, прибавете още оцет и зехтин. Посолете на вкус и дръжте соса в затворен буркан поне 24 часа в хладилник, преди да го използвате за мариноване на месо за скара или за подправяне на вече опечено месо. 

Яйчени равиоли

Необходими продукти:
За пастата
300 г брашно
2 цели яйца плюс 2 жълтъка
1-2 с.л. вода
1 ч.л. зехтин
1 щипка сол
За пълнежа
600 г сирене рикота
1 шепа листа от спанак
1-2 яйца
20 пъдпъдъчи яйца или 20 жълтъка от кокоши яйца
3-4 с.л. настърган пармезан
сол, черен пипер, индийско орехче
За соса
1-2 тиквички
150 г масло
сол
2-3 капки масло от бял трюфел

Начин на приготвяне:
Омесете тестото за пастата и го оставете да почине под кърпа или капак. Сложете спанака с малко сол в тиган и го гответе в собствения му сос, като разбърквате непрекъснато. Когато омекне, го отцедете и накълцайте на ситно. Прекарайте рикотата през преса за картофи. Добавете спанака, яйце (2, ако е необходимо), сол, черен пипер, индийско орехче, пармезан. Разбъркайте. Разточете тестото тънко. Нарежете го на квадратчета или кръгчета с назъбен нож за тесто и в центъра им сложете сместа с рикотата, оформена като гнездо. Вътре в него изсипете по 1 пъдпъдъче яйце или жълтък. Покрийте с втори слой тесто и го нарежете по същия начин. Прилепете добре краищата на двете квадратчета (кръгчета), като ги слепите с белтък. Обелете тиквичките и ги нарежете на малки кубчета. Изсипете ги в тиган със 100-150 мл вода. Оставете да къкри, докато водата се изпари. Добавете разтопеното на бавен огън и отпенено масло и отстранете от огъня. Сварете пастата в подсолена вода и я отцедете. Подредете равиолите в чиния, поръсете с парченца трюфел, ако имате, и сипете отгоре соса от тиквички. Добавете малко настърган пармезан и няколко капки масло от бял трюфел. Посолете леко. 

Сьомга с праз

Необходими продукти:
500 г сьомга
консервирани сардини на вкус
1 яйце
1 тиквичка
сол, черен пипер
бутер тесто
За соса
3 стръка праз
500 мл рибен бульон
1 дафинов лист
200 мл бяло вино
кориандър

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичката на тънки пръчици, а сьомгата на 4 порции и я подправете със солта, черния пипер и сарделата. В загрят тиган със зехтин бързо се запечатва рибата от всички страни. Разточете бутер тестото. Намажете краищата с разбитото яйце и увийте сьомгата. Намажете повърхността с яйце и залепете пръчките от тиквички. Печете в гореща фурна 10 минути или до златисто кафяво. За да направите соса, празът се нарязва на едро и се бланшира. Запържете го в тиган със зехтин с дафиновия лист. Добавете виното и бульона, подправете с кориандъра. Изхвърлете дафиновия лист и пасирайте или прекарайте през кухненски робот половината от праза. Сервирайте увитата в бутер тесто сьомга със соса и с останалия праз.

Пиле с горчица и тиква

Необходими продукти:
4 порции пилешки гърди с кожа
2 с.л. дижонска горчица
зехтин
1 малка тиква цигулка
100 мл течна сметана
100 мл мляко
25 г масло
100 мл бяло вино
250 мл пилешки бульон
сол, черен пипер
пресни подправки на вкус

Начин на приготвяне:
Намажете пилешкото месо с горчицата, включително под кожата. Посолете и запечатайте в тиган със зехтин от страната на кожата. Сложете в съд за печене, покрийте с алуминиево фолио и довършете готвенето във фурната. В тигана, където сте задушили месото, добавете нарязаните подправки и ги деглазирайте с бяло вино. Подправете с горчицата и добавете пилешкия бульон, намалете котлона. Срежете тиквата наполовина напречно изпечете долната половина във фурната. Издълбайте я и направете пюре от тиквата, яйцата, млякото, сметаната, сол и подправки. Сипете го в отделни купички за всяка порция и изпечете в умерена фурна. Нарежете другата половина от тиквата на колелца, отстранете семките и задушете в тиган с масло, сол и черен пипер. В центъра на чинията подредете тиквено колело, върху него месо. Полейте със соса и сервирайте с по една обърната купичка тиквено пюре.

Виртуози в кухнята

В Аржентина не могат без месо

Аржентинците смятат за престъпление печеното говеждо месо, което е основна тяхна храна, да се яде без специалния сос Чимичури (Chimichurri). Странното му име идва от англичаните, които, идвайки в Аржентина, често молели: „Дайте ми къри“ (Give me curry), обяснява популярният в Латинска Америка шеф-готвач Донато де Сантис. Така от къри станало чимичури…

Традиционно сосът се прави от магданоз, риган, зехтин, оцет и люта чушка, но готвачът е измислил своя рецепта, добавяйки сушени домати, чесън, краставица и ябълка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме