Любимите рецепти на Ева Лонгория

Ева Лонгория напълня много след раждането, но успя да върне предишната си фигура.

Звездата от „Отчаяни съпруги“ върти два ресторанта

Ева Лонгория стана известна по света със сериала „Отчаяни съпруги“, където изигра ролята на капризната Габи, но да не забравяме, че освен актриса, тя е и продуцент, режисьор, модел, бизнесдама.

46-годишната знаменитост е участвала активно в създаването на колекция от обувки, носеща нейното име, рекламира известна марка боя за коса. Тя е и много добра кулинарка – не само готви с удоволствие за семейството и приятелите си, а и върти два ресторанта – в Лас Вегас и Лос Анджелис. Има издадена кулинарна книга „Eva’s Kitchen“, в която е публикувала изпитани лично от нея рецепти.

Ева е американка от мексикански произход и твърди, че не може да живее без мексиканска храна. Любима й е супата с тортиля. Почти във всичко слага авокадо. Отраснала е в ранчо, където имало много дръвчета с този плод и с лимони и приготвянето на гуакамоле било ежедневие.

Преди три години, когато роди сина си Сантяго, Ева Лонгория качи доста излишни килограми, но бързо се взе в ръце и възвърна стройната си фигура. За целта прибегна до т.нар. грейпфрутова диета, която обещава свалянето на 3-4 кг седмично. В нея единствените ограничения са да не се яде нищо след 19 ч. и да не се употребяват сол, захар, алкохол и газирани напитки. За сметка на това сутрин, обед и вечер се изяжда по 1 грейпфрут или се изпива сокът му.

В земята на ацтеките на почит са царевицата и бобът

Когато испанските конкистадори стъпили на земята на ацтеките в днешно Мексико, установили, че местните жители използват предимно царевица в ястията си, допълнена от боб, домати, авокадо, папая, тиква, сладки картофи, фъстъци, какао, канела. От Европа испанците довели домашни животни и птици, донесли ориз, пшеница, ечемик, зехтин, вино.

Така кулинарните традиции на ацтеките и испанците се смесили, за да се получи неповторимата мексиканска кухня. Основна нейна съставка е питката тортиля, направена от царевично брашно. Гуакамолето – паста от авокадо с домати и лук, подправена с лимон – също е една от емблемите на мексиканската кухня. Сред най-използваните подправки са стритите на прах чили чушки, кимион, риган, чесън, канела, какао.

Авокадо пълнено със скариди

Необходими продукти:

1 авокадо

100 г скариди

1 лимон

сол и черен пипер

1 с.л. сметана

Начин на приготвяне:

Авокадото нарежете наполовина и издълбайте с чаена лъжичка. Сърцевината нарежете и поставете в купа. Прибавете сварените скариди, изсипете сметаната. Поръсете с лимонов сок, сол и черен пипер. Разбъркайте. Напълнете половинките от авокадо и сервирайте.

Гуакамоле

Необходими продукти:

8 бр. авокадо
2 големи домата
1 голяма глава лук
1 връзка магданоз
3 малки люти чушки без семената
сол
черен пипер
4 лимона
питки тортиля или чипс тортиля

Начин на приготвяне:

Намачкайте авокадото. Нарежете доматите, лука и чушките на ситно, както и магданоза. Смесете всичко в голяма купа за салата. Овкусете с подправките и изцедения лимонов сок. Сервирайте с питки или чипс тортиля.

Мексиканска салата

Необходими продукти:

100 г тортиля чипс

50 г сирене чедър

1 пиле на грил

1 глава червен лук

2 пресни люти чушки

200 г зелена салата

За дресинга:

2 бр. авокадо

1 малка кофичка заквасена сметана

2 скилидки чесън

сокът на 1 лимон

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В тава, покрита с хартия за печене, наредете чипса и го поръсете с настърганото сирене. Запечете го в силна фурна, докато сиренето стане златисто. Сложете чесъна и почистеното авокадо в блендер. Добавете сметаната и разбийте на гладък крем. Подправете с лимоновият сок и овкусете със сол и черен пипер. Накъсайте пилешкото месо на парченца. Нарежете лука на колелца, а чушките на ситно. Сложете всичко в купа, полейте с дресинга и разбъркайте. Преди поднасяне разпределете салатата в 4 чинии, сложете от пилешката смес в средата и гарнирайте със запечените тортили.

Супа с тортиля

Необходими продукти:

4 червени люти чушки

200 мл вода

500 г белени домати

0,5 глава лук

1 скилидка чесън

3 с.л. слънчогледово олио

3 тортили или други тънки питки

1 л зеленчуков или пилешки бульон

3 стръка магданоз или кориандър

За гарниране:

200 г крема сирене

1 авокадо

125 г заквасена сметана

4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Сложете лютите чушки в тава, постлана с хартия за печене, и ги сушете в продължение на 2-2,5 часа на 120 градуса. Разтворете изсушените чушки и премахнете семките им. Сложете ги в тиган с малко вода и ги оставете да къкрят в продължение на 20 минути. Поставете в блендер доматите, лука и чесъна и ги пасирайте. Добавете чушките заедно с водата и отново пасирайте. Прехвърлете пасираните зеленчуци в тенджера с олио и ги оставете да заврят. Добавете и бульона, като запазите 100 мл за пасиране на тортилята. Сложете в блендер една тортиля с малко пилешки бульон и пасирайте. Добавете пюрето в тенджерата заедно с нарязан магданоз или кориандър. Другите тортили нарежете на тънки лентички и ги изпържете в олио. На дъното на купичките поставете малко пържена тортиля, върху тях парченца крема сирене и авокадо, а отгоре залейте със супа. Поръсете с парченца авокадо и листа кориандър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме