Любимите рецепти на Ерос Рамацоти

Ерос Рамацоти е и изкусен кулинар.

Певецът върти заведение в Милано

Ерос Рамацоти, кореняк римлянин, е любимец на милиони жени по света. Той е един от най-успешните италиански певци и композитори на всички времена. Познат е на публиката и благодарение на световните си турнета. Едно от тях – през октомври 2019 г. – мина и през България. Певецът пристигна с частния си самолет и претъпка зала „Арена Армеец“. Преди това италианецът е гостувал у нас през 2006 и 2015 г.

Оказва се, че нежният поп певец може да омайва не само с гласа си, а и като изтънчен кулинар. Той притежава една от емблематичните кръчми в Милано, в квартал „Брера“. След като я купува, я преобразява по свой вкус, преплитайки модерен и ретро стил, но запазвайки бохемския й дух. Там 57-годишният Рамацоти може да бъде видян понякога лично да приготвя италианска паста или ястие от френската кухня.

Едно от неговите любими предястия са пълнените с месо и панирани маслини, типичен специалитет с произход от Асколи Пичено в региона на Марш в Италия, откъдето идва и името им – маслини Асколана. Твърди се, че те са измислени от готвачите на заможни семейства като начин да оползотворят останало им месо. Този доста бавен за направа деликатес чудесно си отива с чаша охладено просеко или розе.

Италианските колбаси са прочути по света, а вече ги има и у нас. Брезаолата се прави от говеждо месо, но може и от свинско бонфиле. Ако имате достатъчно време и търпение, можете да си я приготвите сами, но това ще ви отнеме няколко седмици. По-добре се съсредоточете само върху соса от сирена.

Няма италианец, който да не умее да приготвя спагети и всякакви пасти. Ерос Рамацоти също прави лично това типично италианско ястие.

Пълнени маслини Асколана

Необходими продукти:

60 едри зелени маслини
150 г свинско месо 
150 г говеждо месо 
1 пилешки гърди 
2 яйца
50 г настърган пармезан
100 г масло
1/2 чаша бяло вино сухо
1/2 морков
1/2 глава кромид лук
1 стрък целина
индийско орехче
галета
брашно
зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
За плънката: в тенджерка разтопете маслото с лъжица зехтин. Нарежете на ситно моркова, лука и целината и ги сложете в тенджерката. След няколко минути добавете и месата, нарязани на малки кубчета, като ги разбърквате около 5 минути (да се запържат леко). Напръскайте с виното и изчакайте да се изпари. Посолете, поръсете с пипер и оставете на слаб огън за около час и половина, като от време на време разбърквате. След като изключите огъня, оставете да изстине и прекарайте сместа през месомелачка 2 пъти. Добавете яйце, пармезан, щипка индийско орехче, сол и пипер и разбъркайте.

С помощта на ножче „обелете“ маслините като започнете от горния край, режейки надолу спираловидно. Махнете костилката. Напълнете ги със сместа, оваляйте в брашно, потопете ги в другото яйце (разбито с щипка сол) и накрая в галетата. Пържете ги по малко в обилно количество нагорещен зехтин (олио), докато добият бледозлатист цвят. Наредете ги върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината. Ядат се както топли, така и изстинали.

Брезаола със сос от сирена

Необходими продукти:
Готов италиански деликатес „Брезаола“ от говеждо месо (напомня на нашата пастърма), тънко нарязан
За соса от сирена:
500 мл прясно мляко
80 г сирене „Ементал“
30 г сирене „Грюер“
2 яйца
сокът от 1/2 лимон
1/2 ч.л. сол
1 щипка червен пипер

Начин на приготвяне:
Двата вида сирене се настъргват и се разтопяват в млякото, на умерен огън, при непрекъснато бъркане. Яйцата се разбиват леко със солта и червения пипер. Налива се малко от млечната смес и пак се разбива, за да се темперират яйцата, след което се налива и останалото количество. Слага се лимоновият сок и се разбърква. Сместа се прецежда и се сипва във формички за крем брюле. Те се слагат в тава, в която се налива гореща вода. Пекат се 35 минути на водна баня в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се сервират в комбинация с „Брезаола“ като предястие. 

Спагети с доматен сос и босилек

Необходими продукти:
250 г спагети
800 г домати
200 г чери домати
1 глава лук
4-5 листа от пресен босилек
1 стрък мащерка
щипка сух босилек
3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
сол
настърган пармезан
1 ч.л. масло

Начин на приготвяне:
Обелете доматите, нарежете и оставете за около час да се отцедят. Загрейте 2-3 с.л. зехтин, прибавете пресованите или нарязани на дребно скилидки чесън, разбъркайте и оставете за 1-2 минути. Прибавете едро нарязания лук, запържете и след това сложете доматите, мащерката, сухия босилек и три листа от пресния. Гответе на слаб огън до изпаряване на течността, добавете сол. Нарежете на половинки чери доматите и ги прибавете към готовия сос. Сварете спагетите в подсолена вода с 1 ч.л. масло. Отцедете ги и ги сложете в соса. Сервирайте с настърган пармезан и украса от листа босилек.

Скумрия със сос от гъби

Необходими продукти:
4 цели скумрии без главите
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
20 мл олио
3 с.л. настъргано козе сирене
50 мл бяло вино
4 с.л. сметана за готвене
300 г гъби по избор
1 жълтък
лимонов сок
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Посоляваме почистените скумрии, заливаме с лимонов сок и ги изпържваме от двете страни в сгорещено олио и част от маслото. След това ги изваждаме и ги поставяме на топло. В останалата от пърженето мазнина поставяме брашното, запържваме го и разреждаме с малко вода. Прибавяме сиренето, виното, сметаната, сол, черен пипер и лимонов сок и варим. Нарязваме на парченца почистените гъби, изпържваме ги в масло и ги прибавяме към соса. Добавяме разбития с една лъжица сметана жълтък и заливаме скумриите.

Италианците пеят и готвят от сърце

Погрешно е схващането, че италианска кухня предлага основно пица, паста и спагети. Във всеки регион ще ви посрещнат със свои специалитети, приготвени според местните кулинарни традиции. 

Характерно за сицилианската кухня например е присъствието на много и различни видове риба. В нея е силно застъпено влиянието на гръцката, арабската и испанската кухня. В Болоня са характерни тортелините, талиателите, лазанята. Емилия-Романя е популярна със своята полента, с яйчената си паста и пармезана. Тоскана има проста, но много вкусна кухня, която залага на свежи, пресни зеленчуци, сирена, домашен хляб и пресни плодове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме