Любимите рецепти на Ина Гартен

Ина Гартен избира кухнята пред чиновническия кабинет.

Напуска Белия дом, за да върти черпака

Всичките й книги са бестселъри

В една от многобройните класации Ина Гартен заема 10-о място сред най-богатите майстор-готвачи в света със състояние от 50 млн. долара, а през 2021 г. сп. „Форбс“ я включи в класацията си „50 на 50“, където присъстват предприемачи, лидери, учени и творци над 50 години.

Родителите на Ина – хирург и диетоложка – не я поощряват в кулинарните й опити и държат тя да се развива в областта на науката. Тя обаче се омъжва рано и след като съпругът й приключва 4-годишната си военна служба във Виетнам, двамата си правят дълга ваканция в Париж. Там Ина остава омагьосана от френската кухня, селските пазари и пресните подправки.

Докато са на държавна работа във Вашингтон – тя като финансов анализатор в Службата по управление и бюджет на Белия дом, той в Държавния департамент, вечерите с приятели през уикендите със сготвена от Ина храна стават традиция. Това й дава самочувствие да напусне чиновничеството.

През годините бизнесдамата пише готварски книги (от 1999 г. досега има издадени 12 и всичките са бестселъри), продава собствени брандирани продукти, води популярно телевизионно шоу по Food Network, наречено Barefoot Contessa.

Телешко „Бургиньон“ с червено вино

Необходими продукти:
1,350 кг телешко или говеждо филе
3-4 с.л. олио
110 г бекон
2 скилидки чесън
350 мл тежко червено вино
500 мл телешки бульон
1 с.л. доматено пюре
1 връзка прясна мащерка
225 г малки лукчета
2-3 моркова
45 г масло
2 с.л. брашно, равни
250 г гъби
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парчета с дебелина 2 см. Подправете ги със сол и черен пипер. В голям тиган ги запечатайте на порции в 2-3 с.л. олио, докато покафенеят отвън, но останат розови отвътре – по 2-3 минути от страна. Извадете ги и в същия тиган запържете бекона, нарязан на кубчета, за 5 минути – да стане хрупкав. Извадете го и отлейте от мазнината, докато в тигана останат 2 с.л. В нея запържете смачкания чесън за 30 секунди и го извадете. Деглазирайте с червеното вино за 1 минута на висока температура, като изстържете полепналото по дъното. Добавете бульона, доматеното пюре, мащерката, 1 ч.л. сол и 0,5 ч.л. черен пипер. Изчакайте да заври и оставете отхлупено на средна температура за 10 минути. Прецедете соса и го върнете в тигана. Добавете морковите, нарязани по диагонал на парчета с дебелина 2 см, и лукчетата, и варете без капак 20-30 минути, докато сосът се редуцира и зеленчуците станат готови. Смачкайте с вилица 2 с.л. масло и брашното като паста и внимателно я добавете към ястието. Варете 2 минути, докато сосът се уплътни. Междувременно задушете гъбите, нарязани на филийки, в 1 с.л. масло и 1 с.л. олио за 10 минути. Добавете месото, гъбите и бекона в тигана със соса и зеленчуците. Захлупете и гответе внимателно още 5-10 минути. Сервирайте веднага. 

Печено пиле с лимони

Необходими продукти:
1 цяло пиле
2 лимона
1 глава чесън, разрязана напречно на две
2 глави лук
120 мл сухо бяло вино
120 мл пилешки бульон
1 с.л. брашно, равна
зехтин, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Поръсете пилето отвътре със сол и черен пипер. Нарежете лимоните на четвъртинки и сложете 2 от тях заедно с главата чесън вътре в пилето. Намажете го отвън със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Завържете краката с готварски конец и пъхнете крилата под тялото. Сложете пилето в малък съд за печене (ако е прекалено голям, лукът ще прегори). Останалия лимон и лука, нарязан на дебели полумесеци, разбъркайте с 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и 0,5 ч.л. черен пипер. Изсипете сместа около пилето. Печете 1 ч. и 15 минути на 200 градуса. Извадете пилето настрана и го покрийте с алуминиево фолио за 10 минути, докато приготвите соса. Оставете в съда за печене лимоните и лука и го сложете на котлона, на средна температура. Добавете виното и с дървена шпатула изстържете полепналото по дъното. Сипете бульона и брашното, като бъркате постоянно, около 1 минута, докато сосът се сгъсти. Добавете соковете, които са се отцедили под пилето. Сервирайте в голяма чиния пилето с лимоните, лука и топлия сос. 

Мързеливи брауни

Необходими продукти:
450 г масло
790 г чипс от млечен шоколад
170 г черен шоколад
6 яйца XL
3 ч.л. нескафе
2 ч.л. ванилова есенция
315 г пудра захар
175 г брашно
1 бакпулвер
1 ч.л. сол
360 г нарязани орехи

Начин на приготвяне:
Намаслете и поръсете с брашно тавичка с размери 46/30/2 см. Смесете маслото, 450 г от шоколадовия чипс и черния шоколад на водна баня. Оставете сместа да се охлади леко. В голяма купа разбъркайте яйцата, нескафето, ванилията и захарта. Изсипете с разбъркване шоколадовата смес в яйчената и охладете до стайна температура. В друг съд разбъркайте 140 г от брашното с бакпулвера и солта. Прибавете към охладената шоколадова смес. Смесете орехите и 340 г от шоколадовия чипс с 35 г брашно. Добавете и тази смес към основната. Изсипете в тавата и печете 20 минути на 180 градуса, след това почукайте няколко пъти тавата върху скарата на печката, за да излезе въздухът. Печете още 15 минути или докато клечката, с която пробвате тестото, излезе чиста. Изчакайте да изстине и нарежете.

Виртуози в кухнята

Наричат прочута кулинарка „Босоногата графиня“

Ина Гартен е американска писателка, телевизионна водеща и бивш служител в Белия дом. Държавната служба като финансов анализатор й се вижда скучна и през 1978 г. тя купува магазин за гурме храни. Предишният му собственик го е нарекъл Barefoot Contessa („Босоногата графиня“) в чест на филма от 1954 г. с участието на Ава Гарднър. Гартен запазва името, защото то се вписва в нейното разбиране за "елегантен, но земен" начин на живот. След време, когато става популярна чрез книгите си, хората започват да я наричат по същия начин. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме