Любимите рецепти на Милица Божинова

Милица обича да е сред природата.

Всичко нужно го има в хладилника

Добрият кулинар си личи по това, че може да се справи само с продуктите, които има в хладилника, твърди певицата Милица Божинова, която е известна освен с кадифения си глас, и като майсторка в кухнята. Тя доказа това чрез участието си в тв предаването "Черешката на тортата" в началото на тази година, дори спечели надпреварата в седмицата, в която се представи, с приготвената от нея питка и с гозбата с праз и сини сливи по стара българска рецепта.

За кулинарните си предпочитания казва, че е привърженик на кухнята на мама и баба - готви традиционни ястия и използва родни продукти, някои от които отглежда сама по напълно природосъобразен начин. Не спазва определен хранителен режим, яде всичко и то тогава, когато е гладна. Признава, че в началото на карантината е качила 2-3 кг, но се надява сега с работата на открито бързо да ги свали.

Докато е вкъщи, певицата работи върху нови самостоятелни песни

Милица Божинова не се нуждае от представяне, достатъчно е само да споменем името на групата “Тоника СВ”, където беше солистка от 1980 до 1991 г.

Днес певицата все още спазва мерките за изолация и признава: “Първите няколко седмици вкъщи нямах желание да върша кой знае какво. Почивах си съвсем целенасочено, имах нужда малко да си събера мислите. След това започнах полека-лека с къщна работа. Имах достатъчно време да свърша неща, които с години бях отлагала - да подредя, да разчистя неща, които усещам, че започват да ме затрупват. Имам купища книги, някои от които, вече прочетени, раздадох. Жал ми е да изхвърлям книги, затова ги подарявам. Наред с това се опитах да поразчистя и мислите си, да сложа нещата на кантара - и в личен, и в професионален аспект. Това направиха всички хора, предполагам. Убедихме се, че не трябва да правим кой знае какви планове, макар че човек не може да живее хаотично”.

Липсват є срещите с публиката, защото това е бил целият є живот. Певицата има предвидени концерти за средата на август, но още не знае дали ще се състоят. Междувременно работи върху нови самостоятелни песни, които трябва да запише до есента. От 1 юни са започнали да се връщат и учениците є. “На децата им омръзна вкъщи, затова с радост идват да пеят, да свирят. Да сме живи и здрави, благодарна съм, че оцеляхме. България беше пощадена в някаква степен от вируса - дали заради мерките, които се взеха, дали заради здравия български корен”, разсъждава певицата.

Питката на Милица

Необходими продукти:

4 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 кубче мая
щипка сода
100 г. масло
3 с. л. олио
1 кг брашно
250 г. сирене

Начин на приготвяне: 
Разбивате трите яйца и белтъка от четвъртото яйце с 1 с. л. олио, сол и няколко капки оцет /така тестото става по-еластично/. В хладкото прясно мляко разтваряте маята със захарта и 1 с. л. брашно, докато стане на кашичка. След като шупне, го прибавяте към яйцата. Добавяте малко брашно и към всичко това изсипвате киселото мляко с щипка сода и пак брашно - да стане меко тестото. Оставяте да втаса 30-40 минути. След това добавяте още брашно, премесвате тестото да е средно твърдо и разделяте на 4 топки. Всяка топка разточвате на дебела кора, около 1 см. Разтопявате маслото заедно с олиото и мажете всяка кора. Отгоре слагате натрошено сирене. Корите се редят една върху друга и се завиват на руло. Усуквате леко и навивате на охлюв. Намазвате отгоре с отделения жълтък от четвъртото яйце и по желание може да поръсите със семена - сусам или други, по избор. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40-50 минути. За да не прегори отгоре, по някое време покрийте питката с фолио.

Бутер баница с лапад

Необходими продукти:

1 по-голяма връзка лапад
1 пакет бутер тесто
4 яйца
300 г. сирене, натрошено
4 с. л. масло
1/2 ч. ч. олио
пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Бутер тестото се разделя на две кори, като едната е малко по-голяма от другата. Първата, по-голямата, се слага в тавичка, застлана с хартия за печене или намазнена. Върху нея се разпределя плънката, като за целта лападът се задушава леко в мазнината и се смесва с натрошеното сирене, яйцата и наситнения джоджен. Отгоре се слага втората кора и долната се подвива нагоре така, че краищата им да се прищипнат. Пече се в предварително загрята умерена фурна до готовност - около 30 минути. Вместо бутер тесто могат да се използват готови кори за баница, а вместо лапад - спанак и други зелении.

Свинско с праз и сини сливи

Необходими продукти:

1 кг обезкостен свински врат
5-6 стръка праз
2 моркова
по 2 сушени сини сливи на порция /може и повече/
100 г. доматен сос
1-2 с. л. брашно
1 каф. ч. мазнина
червен пипер
черен пипер на зърна
дафинов лист
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се запечатва в мазнината. След това в тенджера под налягане се слагат месото, празът, нарязан на 3-4 см, за да не се смие, морковите на кръгчета, доматеният сос, брашното, подправките и сините сливи, на които се изваждат костилките. Сипва се вода, колкото да покрие продуктите. Вари се около 40 минути на умерена температура.

Бисквитена торта с ягоди

Необходими продукти:

2 пак. бисквити - обикновени или “Закуска”
1 ч. ч. сварено кафе
1 кофичка заквасена сметана
1 ч. ч. захар
500 г. ягоди

Начин на приготвяне:
Бисквитите се топват една по една за малко в кафето и се подреждат като блат. Върху тях се слагат сметаната, разбита със захарта, и малко нарязани ягоди. Отгоре се подреждат ягоди на половинки за украса. Тортата трябва да престои една нощ в хладилника, за да се напои добре.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме