Любимите рецепти на Наталия Хитрина

Наталия Хитрина приготвя едно от любимите си ястия – пелмени.

Консултантката в „Мастър шеф“ пренася истинската руска кухня у нас

За нея ресторантът е място за празник

Ресторантът не е място, където само да се нахраниш и да пийнеш, той трябва да създава празник и да оставя хубави спомени – с изискани ястия, вежливо обслужване, жива музика, програма, танци. Такова е разбирането на шеф Наталия Хитрина, която винаги е мечтала да създаде такъв ресторант-празник и от 12 години го има в сърцето на София – „Арбат“.

Като повечето големи кулинари, и тя започва да се върти в кухнята още от дете покрай майка си и бабите си. Неприятен инцидент, когато е на 4 години – дръпва тенджера с врял борш, който се изсипва отгоре й, – не я отказва от желанието й да готви. Тогава няма планове да става топ кулинар и да има собствен ресторант с автентична руска кухня, но започва да събира рецепти от различни руски градове и експериментира в кухнята.

Когато открива ресторант „Арбат“, менюто му не е много богато, но има от любимото ястие на Хитрина - пелмените. В началото предлагала три вида, сега са 13. Разработила е авторско меню, в което има изтънчени ястия с червен и черен хайвер. „Хайверът не е мезе, но е идеално допълнение към водката“, обяснява Наталия.
Тя получава своята звездна слава в предаването „Мастър шеф“ по бТВ, където в един от сезоните я канят за главен консултант по приготвяне на традиционна руска кухня.

Салата с черен дроб от треска

Необходими продукти:
50 г консервиран черен дроб от треска
60 г консервиран зелен грах
2 варени яйца
30 г пресен лук
100 г белени варени картофи
1 глава лук
лимон и пресен лук за украса
сол

Начин на приготвяне:
Нарязваме черния дроб от треска на дребно, варените картофи и яйцата – на малки кубчета (колкото зърно грах). Смесват се заедно с нарязания пресен и стар лук, посолява се и се полива с олиото от консервата треска или с обикновено олио. Оформя се като купчина и се украсява с нарязан на тънко лимон, малко настърган белтък от варено яйце и пера от зелен лук. 

Разядка от сельодка с ябълки и орехи

Необходими продукти:
500 г сельодка – обезкостено филе
1 ябълка
2 варени яйца
100 г орехови ядки
100-120 г майонеза
1 домат
копър за украса

Начин на приготвяне:
Смиламе поотделно сельодката, обелената ябълка на парчета, яйцата и орехите с месомелачка или блендер. Всичко се смесва добре, добавя се майонезата и се разбърква до еднородна смес. Изсипва се в дълбок съд и отгоре се украсява с нарязан домат и копър. Поднася се с всякакъв хляб или брускети, лаваш, върху които се маже. 

Свински рулца със сини сливи

Необходими продукти:
1 кг свинско месо
100 г сушени сини сливи
1 глава лук
2 ч.л. брашно
6 с.л. заквасена сметана
2 с.л. горчица
2 с.л. олио
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на пържолки, които се натриват със сол и горчица. Сините сливи се изпичат във фурната за 20 минути на 160 градуса – да омекнат и да пуснат сок. Овкусеното месо се начуква до дебелина 1 см, може в найлонова торбичка, за да не пръска. Слагат се сливи върху всяко парче и се навива на руло. Завързва се с готварски конец. Рулцата се подреждат в тава с малко олио и се пекат 2 ч. на 180 градуса. От време на време се поливат с отделения сок, без да се обръщат. По средата на печенето, след 1 ч., отгоре се слага по една шайба лук. Допичат се още 1 ч. Приготвя се сметанов сос, като се смесват сметаната, брашното и малко вода или бульон. Вари се на слаб огън при непрекъснато бъркане. Може да се използва всякакъв друг сос според предпочитанията. Рулцата със сини сливи се сервират, полети със соса. 

Сладко от тиквички

Необходими продукти:
3 кг обикновени бели тиквички
2 лимона
2 кг захар
200-250 мл вода

Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват, махат се семките и се нарязват на малки кубчета. Лимоните се разрязват на 4, за да се махнат семките им и без да се белят, се смилат в месомелачка или блендер на каша. От водата и захарта се сварява гъст сироп на бавен огън. С него се заливат тиквичките, добавя се и кашата от лимон. Всичко се вари на бавен огън 1 ч., като се бърка, за да не загори. Когато сладкото е готово, се оставя за малко да се охлади и се сипва в буркани. Те могат да се стерилизират или да се държат в хладилник. Използва се за десерти – добавено към изцедено кисело мляко, в палачинки, към бисквитки за традиционния руски чай. 

Хитринки

Запечатайте хайвера със зехтин

Топ готвачът Наталия Хитрина използва някои трикове в готвенето, които находчиво нарича хитринки. Нали е Хитрина…

Черния чай руснаците пият или чист, или с мляко. Водата задължително трябва да е вряла - от 90 до 100 градуса. Оставя се да се запари между 4 и 10 минути. Ако ще се пие с мляко, първо се сипва то, затоплено – 1/4 от чашата, а после чаят.

В Русия се ползва много нерафинирано олио. То е подходящо само за салати, а не за пържене, защото от високата температура могат да се образуват токсични съединения. 

В руската кухня маслото е широко използван продукт. За да не загаря при запържване, тиганът първо се намазва с олио. 

Ако трябва да разбиете жълтък със захар, ще стане по-лесно и кристалчетата няма да хрускат, ако леко затоплите захарта на тиган. 

Хайверът, ако ви остане, може да се съхрани в хладилника, но задължително трябва да се пресипе в стъклено бурканче с капак и отгоре да се запечата с малко зехтин, за да не изсъхне. Така ще се запазят и вкусът, и цветът му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме