Любимите рецепти на Падма Лакшми

Актрисата отслабва от чай с джинджифил и кардамон

Падма Лакшми е американска актриса, модел, телевизионен водещ и продуцент. Родена е в Индия. Била е омъжена за писателя Салман Рушди, но бракът им, продължил три години, приключва през 2007 г. Друг интересен момент от личната й биография е връзката й с милиардера Теди Форстман, продължила до смъртта му през 2011 г., когато той е на 71. Името на актрисата се свързва и с холивудската звезда Ричард Гиър. Техният роман през 2014 г. трае само шест месеца.

Лакшми е силно привлечена от кулинарното изкуство. Тя е привърженик на традиционните рецепти, много от които взима от индийската кухня. Издала е своя готварска книга - Easy Exotic, с която печели наградата за дебют на Gourmand World Cookbook Awards 1999.

Става една от водещите на шоуто Food Network през 2001 г., като в своята част от предаването - Melting Pot - представя готварски рецепти от цял свят. В британското шоу за кулинарен туризъм Planet Food представя кухнята на Южна Индия и на Испания. От 2006 г. тя е водеща на втория сезон на риалитито Top Chef, за което получава награда Primetime Emmy в категорията риалити-състезание през 2010 г.

За стройната си фигура Падма Лакшми казва, че донякъде се дължи на любимата й напитка - черен чай с мляко, джинджифил и кардамон. Освен че е вкусно, питието е и полезно - джинджифилът и кардамонът помагат за оттичането на лимфата и възпрепятстват застоя на течности в тялото, което прави фигурата да изглежда по-стройна.

Патладжан с лук и кисело мляко

Необходими продукти:
2 големи патладжана
5 с. л. зехтин
сол, черен пипер
2 глави лук, нарязани на кубчета
2 скилидки чесън, пресован
2 с. л. подправка бахарат
2 люти чушки, смлени
2-3 с. л. пресен сок от лайм
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. чери домати, на половинки
4 с. л. магданоз, нарязан

Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните на две половини по дължина. Месото им набраздете с няколко кръстосани разреза, посолете, намажете със зехтин и поръсете с черен пипер. Печете около 45 минути в предварително загрята фурна, докато патладжаните омекнат. Междувременно задушете лука до златисто в голям тиган - за около 10 минути. Добавете сол, чесъна, лютите чушки и подправката бахарат. Гответе още 2 минути. Прехвърлете всяка половинка печен патладжан в чиния. Полейте с лимоновия сок. Добавете сместа от лук, разделяйки я равномерно, и залейте с киселото мляко. Сложете към всяка порция по няколко половинки чери домати и 1 с. л. магданоз.

Боб канелини с пържени яйца

Необходими продукти:
2 консерви боб канелини (или друг сорт) 
2 печени чушки
3-4 скилидки чесън 
2-3 домата (или доматено пюре, или 1 консерва)
1 щипка захар
1 с. л. микс-подправка за зрял боб
1 връзка магданоз
2 яйца

Начин на приготвяне:
Бобът се сварява и отцежда, ако не е от консерва. В голям тиган се запържват като за миш-маш в олио нарязаните на парченца печени чушки. Добавят се скилидките чесън, нарязани на филийки, разбърква се и се слагат доматите. Ако са пресни - настъргани или минати през блендер, ако е доматен концентрат - леко разреден с вода, ако е консерва - цялата. Прибавя се щипката захар и се оставя да ври. Когато се посгъсти, се добавят бобът и подправките. След като се свали от огъня, се наръсва с наситнения магданоз. Оставя се да изстине. Сервира се с две яйца на очи върху препечени филийки.

Екзотика за небцето

Индийската кухня е уважавана в цял свят

Още от времето, когато корабите са доставяли на нашия континент чай и екзотични подправки от Индия, кухнята на тази загадъчна страна е започнала да влияе силно върху европейската. Днес не можем да си представим някои ястия без къри, куркума, кардамон. Употребява ги цял свят, без дори да се замисля коя е прародината им.

Индийците се хранят предимно вегетариански, но това не пречи кухнята им да е изключително богата и разнообразна. Само 30% консумират месо, главно пилешко и овнешко. Оризът е широко застъпен в индийската кулинарна традиция, особено в южните части на страната, но имат и няколко вида хляб, който задължително присъства на трапезата. Страстта им към лютото има своето практическо обяснение - фитонцидите, намиращи се в лютите чушки, повишават имунитета и помагат на организма да се бори с инфекциите. А това е изключително важно в страните с горещ климат.

Салата от спанак и сини сливи

Необходими продукти:
500 г. бейби спанак
50 г. орехи (по желание)
5-6 сини сливи
сол
оцет
зехтин

Начин на приготвяне:
Спанакът се измива и подсушава. Посолява се и се разбърква със зехтин и няколко капки оцет. Сливите се нарязват на ивици и се прибавят към спаначените листа. Салатата се поръсва с цели орехови ядки.

Бисквити с парченца шоколад

Необходими продукти:
300 г. ориз басмати
125 г. масло
800 г. йогурт
1 ч. л. червен пипер
6 ч. ч. вода
зелени подправки (по избор)
сол
3-4 с. л. крутони

Начин на приготвяне:
Сварете ориза в 6 ч. ч. подсолена вода. Махнете го от котлона, преди да е абсорбирал цялата вода, захлупете и оставете да се задуши, докато поеме напълно водата. Сложете подправките и разбъркайте. Сипете в купичка и залейте с предварително сгорещеното с червен пипер масло. Отгоре сипете киселото мляко и поръсете с крутони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме