Любимите рецепти на Петър Великов

Петър Великов се запалил по готвенето край домашната печка.

Атракция е да готви пред очите на клиентите

Петър Великов е само на 35 г., а вече е главен готвач на най-новия азиатски ресторант в София - “888”, който е особено атрактивен с отворената си кухня - клиентът може да наблюдава как приготвят храната му.

Образованието на младия шеф няма нищо общо с това, което работи в момента - учил е обработка на металите. В някакъв момент решил да помага на жена си, която била доста заета в службата си, и започнал да забърква това-онова вкъщи.

Готвенето постепенно го увлякло и разбрал, че иска да се занимава с кулинария. Записал се в готварски курс в Гранд хотел София, където шеф е прочутият кулинарен гуру Жоро Иванов. Там се обучавал половин година.

Взел изпитите по теория и практика с пълен отличен, след което се прехвърлил в голяма ресторантска верига за морска храна. Това се случило само преди 5 години, а сега Петър Великов, както казахме, вече е главен готвач.

Интересът към азиатската кухня дошъл на предишната му месторабота - запознал се със специфични продукти и начин на готвене, за които дори не бил чувал преди. Харесало му, че се слагат много подправки за постигането на различни вкусове. Започнал да експериментира - на първо време вкъщи, а после и в ресторанта. Така опознал качествата на соевия сос, джинджифила, сечуанското чили и един вид специфичен пипер с вкус на карамфил.

Признава за своя грешка, че още не е пътувал в Азия, но смята да я поправи в най-скоро време, за да изучи нещата на място. Готви ястия от китайската, виетнамската, тайландската и японската кухня, но вкусовете са побългарени, по-скоро поевропейчени, защото се съмнява, че автентичните азиатски рецепти ще допаднат на тукашните клиенти. Един пример за разликата в традициите: от продуктите, дошли от Изтока, българинът познава най-добре соевия сос и щедро го полива върху ястията - нещо, което самите китайци не правят, защото добавянето на нещо към вече готовото ястие означава, че то не е приготвено добре и е едва ли не обида за готвача...

Ориз с пиле

Необходими продукти:
80 г. пилешко филе
160 г. жасминов ориз, сварен
10 г. червена чушка, 10 г. зелена чушка, 10 г. моркови, 10 г. гъби печурки, 20 мл соев сос лайт
1 яйце, 2 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета, зеленчуците - на ситно. Поставят се в дълбок тиган с капак и се задушават в малко мазнина до омекване. Към тях се добавя свареният ориз. Всичко се разбърква добре. Накрая се сипва соевият сос. Точно преди да свалим от котлона, чукваме едно яйце и го разбъркваме с останалите продукти. Махаме от огъня, а яйцето трябва да стане “на парцали” от топлината на продуктите.

Пиле по тайландски

Необходими продукти:
100 г. пилешки гърди
За маринатата:
4 г. соев сос лайт, 1 г. бял пипер, 10 г. олио, 1 г. сол
За ястието:
30 г. червена чушка сладка
30 г. зелена чушка сладка 
30 г. стар лук, 5 г. чесън
10 г. червена чили чушка
2 г. чили сухо, 5 мл вино Шаосин (оризово вино)
2 г. соев сос тъмен
20 мл соев сос лайт
15 мл ойстер сос
10 г. кафява захар
30 г. печено кашу, 2 г. катакурико (картофено нишесте)
60 г. моркови, 1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на късчета, маринова се със соев сос, сол и бял пипер и се оставя да престои 30 минути. В сгорещено олио се слага нарязаната люта чушка за 1-2 минути и се изважда. Слага се пилешкото месо, пържи се до златисто и също се изважда. В уок се наливат 4 с. л. от олиото, в което са пържени продуктите, сипват се ойстер сосът, светлият и тъмният соев сос и захарта. Разбърква се и се пържи около 1 минута. Добавя се виното. В соса се слагат пилешкото месо, кашуто, катакурико, лютите чушки, чилито, чесънът, сладките чушки, нарязаните кромид лук и моркови. Ястието се разбърква добре и се сваля от котлона.

Скариди с анасон

Необходими продукти:
5 бр. скариди
5 г. зехтин
2 г. чесън
4 г. зелен лук
30 мл бяло вино
10 г. ойстер сос (сос от стриди) с вода
1 бр. звездовиден анасон

Начин на приготвяне:
В загрят тиган слагаме зехтин. Запържваме скаридите за около 2 минути. Слагаме чесъна и зеления лук, разбъркваме и гасим с виното. Добавяме анасона, след като виното поизври, слагаме и ойстер соса. Декорираме със зелен лук.

Пиле в ананас

Необходими продукти:
1 ананас
160 г. пилешко филе (за 1/2 ананас)
2 г. сол, 2 г. черен пипер
20 г. хойсин сос, 30 г. соев сос лайт
20 г. сметана, 2 г. чеснова паста
2 г. сусам микс, 2 г. див лук
10 мл зехтин

Начин на приготвяне:
Ананасът се разрязва на две по дължина. Вътрешността се издълбава и се нарязва на кубчета. Пилешкото филе също се нарязва на кубчета. Запържва се в мазнината и се изважда. Добавяме още мазнина и слагаме кубчетата ананас. Връщаме пилешкото, слагаме соевия сос, чесновата паста, черен пипер, сол, хойсин соса, сметаната. Сервира се, като се напълни издълбаният ананас с плънката и се поръси със сусам и див лук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме