Любимите рецепти на Пол Холивуд

Пол Холивуд майстори творения не от глина, а от тесто.

Вместо скулптор, става хлебар

Печели слава като съдия в тв състезания

Пол Холивуд с право може да бъде наречен „любимият пекар на Англия“. Той започва да работи в пекарната на баща си още като тийнейджър, после учи скулптура, но прекъсва, за да се включи в семейния бизнес. Професията хлебар дава възможност на Пол да работи в едни от най-големите хотели на Острова и по света. Той пътува в страни от Близкия изток, където се запознава със старинни техники за приготвяне на хляб. Измисля и свои рецепти. Завърнал се в Англия, започва собствен бизнес. От 2002 г. се явява по телевизията като участник в кулинарни състезания, а после и като съдия в някои от тях, като „The Great British Bake Off“ и „Bake Off“ – английския и американския формат. Води собствено тв предаване „Рецептите за хляб на Пол Холивуд“, пише книги, които стават бестселъри. 

Пълнен хляб със зеленчуци

Необходими продукти:
500 г брашно 
10 г сол 
7 г суха мая 
320 мл студена вода 
40 мл зехтин 
За пълнежа: 
2 червени и 2 жълти чушки
2 тиквички 
1 патладжан 
4 с.л. зехтин 
сол, черен пипер 
1,5 ч.л. бял винен оцет 
1 главичка карамфил 
1 скилидка чесън
2 топки биволска моцарела 
1 връзка босилек 
3 с.л. песто 

Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за тестото, сипете зехтин върху плота и месете в продължение на 10 минути, докато стане меко и гладко. Оформете го на топка и го оставете на стайна температура за 2 часа, докато удвои обема си. Извадете го върху намазнения плот и със сила го ударете в него, за да изкарате въздуха. Разстелете във формата на правоъгълник, след това прегънете от двата края и навийте на руло. Повторете още веднъж, като оформите добре рулото в хляб. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура още 2 часа. Напръскайте хляба с малко вода и брашно. С остър нож направете диагонални разрези в една посока. Поставете в предварително загрята фурна на 220 градуса, като сипете 1 чаша вода в тавата на самата фурна, за да се образува пара. Печете хляба 25 минути. Оставете да изстине за 2 часа. За пълнежа нарежете чушките на четвъртини, тиквичките и патладжаните - по дължина. Овкусете ги със сол и черен пипер, полейте със зехтин, разбъркайте. Разпределете ги в тава на един слой. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Хлябът, който ще пълните, трябва да е престоял 1 ден. Изрежете кората му като капак. Издълбайте средата, като оставите стени с дебелина 3 см. Половината вътрешност смелете на трохи. Добавете към тях обелената и смачкана скилидка чесън, смления карамфил, оцета и зехтина. Добавете и соса от печените зеленчуци. В този дресинг поставете печените зеленчуци и ги оставете да престоят малко. Намажете дъното на хляба с песто. Редете последователно червени чушки, патладжан, моцарела на филийки, жълти чушки, тиквички, като между тях редите и листа босилек. Поставете капака на хляба и притиснете. Увийте в прозрачно фолио и оставете в хладилник за 1 нощ. Разрежете на две половини, а след това на четвъртини.

Дивечов пай

Необходими продукти:
За пълнежа:
700 г дивечово месо 
200 г свинска кайма 
2 глави лук шалот 
2 скилидки чесън 
200 г бекон 
2 с.л. десертно вино 
0,5 ч.л. смляно индийско орехче 
0,5 ч.л. вегета 
2 с.л. прясна мащерка 
сол и бял пипер 
За тестото: 
450 г пълнозърнесто брашно 
100 г бяло брашно 
75 г студено масло 
200 мл вода 
0,5 ч.л. сол 
100 г свинска мас 
1 жълтък 

Начин на приготвяне:
Нарежете месото, обезкостено и без кожа, на еднакви парчета. Добавете нарязаните на ситно шалот, чесън, магданоз и мащерка. Овкусете с подправките. Омесете много добре. За тестото смесете двата вида брашно и нарязаното на кубчета студено масло и претрийте с върха на пръстите, докато се образуват трохи. В тиган сипете водата, маста и солта и оставете да заври. Изсипете горещата смес върху тестото и разбъркайте с дървена лъжица. Щом можете да пипате тестото, извадете го върху набрашнена повърхност и го омесете до гладкост. Трябва да работите бързо, защото колкото повече изстива тестото, толкова по-ронливо става. Намаслете форма с диаметър 20 см, височина 7 см. Вземете 2/3 от тестото и го разточете тънко на голям кръг. Поставете го във формата и го напаснете добре по дъното и стените, без да оставяте висящи краища. Разточете останалото тесто на кръг за капак на пая. Изсипете пълнежа във формата. Изравнете го и поставете капака от тесто. Оформете борд, като притискате с пръст тестото през 1 см. Намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 1 час и 30 минути. Оставете пая добре да изстине, преди да го нарежете. 

Месна пита

Необходими продукти:
450 г брашно
115 г студена свинска мас
75 г студено масло
90 мл ледено студена вода
1 яйце
За пълнежа:
1 глава лук
120 г шунка
1 картоф
400 г телешко месо
50 г масло
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Смесете продуктите за тестото, без яйцето, и разтривайте с върховете на пръстите, докато стане на трохи. Сипете достатъчно вода, за да направите твърдо тесто, омесете го до гладкост. Оформете на топка, завийте със стреч фолио и охладете поне 30 минути. За плънката нарежете лука на ситно; шунката и картофа на тънки ивици; телешкото на малки, тънки парчета. Разделете всичко на 5 части. Тестото разрежете на 5 равни парчета. Разточете всяко до дебелина 3 мм и изрежете кръг от 24 см. Разпръснете малко шунка по полукръга, оставяйки 1 см празно до ръба. Сложете слой картоф, подправете леко и отгоре - малко лук. Повторете слоевете, накрая добавете телешкото и последния слой лук, подправете и поръсете с масло. Намажете ръба с разбито яйце и прегънете тестото. Притиснете здраво ръбовете между палеца и показалеца. Напълнете и запечатайте останалите кръгове. Направете 2 малки прореза в средата на всеки. Намажете ги с разбито яйце. Печете 20 минути на 200 градуса, след това намалете фурната до 160 градуса и печете още 30 минути. Поднася се горещо.

Виртуози в кухнята

 

 

 

Печенето е изкуство

 

Покрай зимните празници мнозина се опитаха да омесят питка и установиха, че това не е лесно. Тестото е капризен материал. За да се получи добър резултат, трябва да се спазват някои правила. Първото е продуктите да са със стайна температура, освен ако в рецептата не е казано друго. След като се омеси добре, тестото трябва да се остави да почива – покрива се с влажна кърпа или прозрачно фолио, за да не засъхне отгоре. Дори да не се изисква в рецептата да втаса, трябва да се остави настрана поне за 10 минути. Фурната се загрява предварително и по време на печенето не се отваря. Това се прави чак накрая, за да се пробва дали е опечено – с дълга дървена клечка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме