Любимите рецепти на Светла Михайлова

Светла Михайлова прибавя куркума към всяко ястие.

Изпълнителката от вокална група “Наслада” рисува портрети и пейзажи

Светла Михайлова не е професионален музикант, нито художник, но е артист по душа. Пеенето и рисуването са є хоби, както и готвенето. Всъщност е счетоводителка и вече - пенсионерка. Живее в Княжево, където на двора често кани на гости приятелките си от дамската вокална група “Наслада” и техния корепетитор (не обича да го наричат художествен ръководител) Радослав Стоименов - Радо Шоу. Гощава ги с летни манджи, в които слага и една “тайна” съставка - куркума, не само, защото придава екзотичен вкус, а и защото е много полезна за хора на нейната възраст, страдащи от какви ли не болежки. Гостите пък є се отблагодаряват с песни от сърце и весело настроение.

“Наслада” е създадена преди 10 години към Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров-1922” в столичния квартал Красно село и е събрала участнички с най-различни професии. В репертоара им влизат популярни песни с нов аранжимент, който е дело на Радо Шоу - естрадни, стари градски, романси, арии от оперети, даже класическата “На Елиза” от Бетовен в ритъма на ча-ча-ча! На 8 юли групата изнесе голям концерт в културния дом в Красно село - първият след дългото прекъсване на всякаква артистична дейност заради коронавируса.

Унгарски гулаш

Необходими продукти:
800 г. телешко месо
100 г. масло
100 г. лук
1 чушка
1 с. л. брашно
30 г. доматено пюре
200 г. каймак (готварска сметана)
1/2 ч. л. куркума, по желание
сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на по-дребни парчета и се запържва в горещото масло до зачервяване. Изважда се, прибира се на топло и в същата мазнина се запържват ситно нарязаният лук и по-едро нарязаната чушка. Когато омекнат, се добавят брашното, червеният пипер, доматеното пюре, разтворено в малко вода, куркумата и сол на вкус. Разрежда се с топла вода, добавят се месото и каймакът. Оставете яденето да къкри на тих огън, като от време на време го разбърквайте. Задушава се до готовност на месото. По желание може да се сервира с кнедли, сварен ориз, паста или картофено пюре.

Агнешко на фурна с куркума и чесън

Необходими продукти:
1,5-2 кг агнешко месо
60 мл олио
2 глави чесън
1 ч. л. чесън на прах
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. куркума
сол

Начин на приготвяне:
Месо се нарязва на парчета и се измива. В купа се смесват олиото и сухите подправки. Всяка порция агнешко месо се натрива хубаво с олиото и подправките. Парчетата се подреждат в тава. Слагат се двете глави чесън, без да се белят. Останалата смес от олиото и подправките се излива върху месото и се добавя още около 1 чаена чаша вода. Тавата се завива с фолио. Агнешкото месо се пече в пердварително загрята фурна на 170-180 градуса около 3 часа, после фолиото се маха и се допича още 20 минути, за да хване месото коричка.

Ориз със зеленчуци

Необходими продукти:
500 г. ориз
250 г. броколи
250 г. смес от зеленчуци по избор (морков, грах, гъби, чушка, царевица)
1/2 глава лук
1/2 ч. л. куркума
1 каф. ч. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Загрейте олиото, добавете лука, нарязаните зеленчуци, сол и вода, колкото да ги покрие, и задушете. Оризът се почиства и измива, поставя се в тава, добавят се задушените зеленчуци, куркумата, сол и черен пипер. Долейте вода, около 200-250 мл. Оризът се готви на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.

Печени картофи с куркума, чесън и копър

Необходими продукти:
500-700 г. картофи 
50 г. краве масло 
2-3 скилидки чесън, обелени 
3-4 стръка пресен копър 
1-2 ч. л. червен пипер 
1/2 ч. л. куркума 
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите. В тенджера сгорещете маслото и ги сотирайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус, добавете червения пипер и куркумата. Разбъркайте и пресипете картофите в тава или йенски съд. Поръсете с нарязан ситно копър и фино скълцаните скилидки чесън. Загрейте фурната на 190 градуса, налейте около 50 милилитра вода и изпечете ястието за 40-50 минути. По желание може да сложите фолио или йенски капак по време на готвенето. Поднесете картофите топли, гарнирайте ги със сос по ваш избор.

Екзотиката на подправките

Куркумата има магическа сила

Наричат куркумата още “златната подправка” и това не е само заради наситения є жълт цвят. Тя в буквалния смисъл на думата е златна за нашия организъм, защото има много полезни свойства - облекчава диабет и чернодробни заболявания, коремни спазми и болки в ставите. Активната й съставка куркумин оказва силно противовъзпалително действие, което предотвратява развитието на артрит. Твърди се, че помага за превенция на рака и намалява риска от поява на деменция и алцхаймер, защитавайки мозъчните клетки от свободните радикали.

Куркумата навлезе сравнително скоро в нашата кухня заедно с други подправки, дошли от Изтока, но бързо намери своето място в приготвянето на ориз, зеленчукови супи и ястия, сосове, маринати. Сред екзотичните подправки, към които българинът посяга все по-смело, са шафран (за ориз, печива, сосове), естрагон (за рибни ястия, желирани меса, салати, ориз), кардамон (за сосове, зеленчукови ястия, ориз), къри (за месни и оризови ястия, сосове, салати, майонези), соев сос (за заливка на печени и задушени меса, в китайски ястия, маринати).
Освен като подправка и лекарство, куркумата се използва и за отслабване. Хит в интернет е рецептата Златно мляко: кипнете около 100 мл вода и разбъркайте в нея 1 с. л. куркума на прах. Махнете от котлона и оставете да се охлади. После добавете 1 ч. л. натурален мед и 2/3 ч. ч. нискомаслено мляко. Заменете едно от храненията с тази напитка, най-добре вечерята. Внимание: първия ден количеството на куркумата трябва да е само 1/4 ч. л., за да видите дали организмът ви я понася добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме