Любимите рецепти на Росица Генчева

Росица Генчева дава повече от десет рецепти за мусака в книгата си.

Кулинарката има и постни рецепти за ястието, обвинено, че вреди на климата

Българинът не използва говеждо месо за приготвянето му

Рецептите на Росица Генчева са добре познати от години на българските домакини. Те са публикувани в готварските й книги, между които с особена популярност се ползва „Кулинарна енциклопедия с 1555 избрани рецепти“. Почитателите на кулинарката от Кърджали, която не е професионален готвач, а рехабилитатор, могат да намерят нейни нови идеи във фейсбук страницата й, където тя дава и съвети за приготвянето на ястията.

В края на 2021 г. ви запознахме с предложения на Росица Генчева за празничната трапеза по Коледа и Нова година, а сега публикуваме нейни изпитани рецепти за любимата на българите мусака. В книгата си тя дава повече от десет рецепти за вкусното балканско ястие, пет от които са негови постни варианти с тиквички, кисело зеле, праз, зелен фасул – без грам въглероден отпечатък. 

Универсална заливка

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца, 3 с.л. брашно
щипка сода
сол

Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват и мусаката се залива, когато вече е изпечена. Ястието се връща във фурната и се пече на горен реотан, докато заливката порозовее. Рецептата може да се използва и за други ястия, например за дроб-сарма.

Класическа мусака

Необходими продукти:
500 г кайма
0,5 кг картофи
2 глави лук
1 ч.ч. домати
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
джоджен, черен пипер, чубрица, сол
1 каф. ч. олио
2 с.л. масло
заливка по горната рецепта

Начин на приготвяне:
В олиото задушаваме наситнения лука, слагаме каймата, картофите на кубчета, червения пипер и нарязаните домати. Задушаваме 10-15 минути. Изсипваме в тавичка, слагаме подправките, вода, колкото да се покрият картофите, и печем. Когато водата се изпари и остане на мазнина, поливаме със заливката и връщаме във фурната, докато коричката порозовее. Поливаме мусаката с препържено масло, поръсваме с магданоз и я сервираме с кисело мляко.

С кайма и патладжани

Необходими продукти:
1 кг кайма
1 кг патладжани
1 ч.ч. домати
1 глава чесън
3 глави лук
1 каф. ч. ориз
1 връзка магданоз
1 ч.ч. олио
черен пипер, сол
заливка по желание 

Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана и го нарязваме на колелца. Поръсваме го за 2 часа със сол. Измиваме го и го подсушаваме. Пържим го в загрято олио до полуготово. В същата мазнина задушаваме лука, каймата, ориза, червения пипер и доматите. Слагаме ситно нарязаните чесън и магданоз. На дъното на тавичка нареждаме половината патладжани, след това плънката, а отгоре останалия патладжан. Поръсваме с черен пипер и заливаме с топла вода, за да се покрие патладжанът. Запичаме в силна фурна и поръсваме с магданоз. Заливката се слага по желание.

С праз, картофи и ориз

Необходими продукти:
7-8 стръка праз
2 картофа
1 каф. ч. ориз
1 ч.ч. домати
2 ч.ч. вода
черен пипер, джоджен, сол
1 каф. ч. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
заливка

Начин на приготвяне:
В олиото се задушава изчистеният и нарязан на парчета по 3 см праз. Слагат се картофите, нарязани на кубчета, след това оризът, червеният пипер и доматите. Задушаваме 10 минути, прибавяме подправки и изсипваме сместа в тавата. Заливаме с водата и запичаме до готовност. След това разстиламе заливката и запичаме до розово. Поръсваме с магданоз. Сервираме с кисело мляко. 

Със зелен фасул

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
2 моркова
2 глави лук
2 сварени картофа
3 домата
1 връзка магданоз
1 каф. ч. олио
1 ч.л. червен пипер
джоджен, сол
чесън и кисело мляко за сервиране

Начин на приготвяне:
Измитият фасул се нарязва на парчета и се сварява в подсолена вода. Може да се използва консервиран. В олиото се задушават лукът, настърганите моркови, сварените картофи на кубчета. Слагат се червеният пипер, доматите и свареният зелен фасул. Всичко се обърква добре и се изсипва в тавичка. Овкусяваме с подправките и заливаме с водата от фасула, така че да покрие зеленчуците. Запичаме във фурна. Когато мусаката е готова, заливаме със заливката, поставяме отгоре парченца масло и запичаме наново до розово. Поднасяме с кисело мляко и чесън. 

В кухнята на Балканите

Мусаката е невинна!

В края на миналата година проучване на Good Food за Би Би Си обяви мусаката за ястие, което оставя най-големия въглероден отпечатък и така вреди на климата на Земята. Причината според англичаните е, че в него се използва говеждо месо, а както е известно, едрият рогат добитък отделя много въглеродни газове и така засилва парниковия ефект.   

Истината е, че любимата на балканските народи мусака се готви предимно със свинско и телешко месо, като първото преобладава (като по-евтино). Освен това, каймата не е най-съществената част от ястието. В него се слагат картофи, моркови, лук, може и други зеленчуци, а заливката е от яйца, брашно и кисело мляко. С други думи – едно добре балансирано ядене от гледна точка на диетолозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме