На масата на съседа: Защо местните мюсюлмани приготвят сладкиша ашуре?

Снимки: grandmufti.bg

За да бъдем още по-сплотено общество, имаме нужда да се познаваме един друг. Да знаем кой в какво вярва, какви традиции има, как живее.

В този текст ще ви разкажа за деня Ашуре, който местните мюсюлмани отбелязаха преди дни. 

Откъде идва традицията „ашуре“? 

Думата ашуре произлиза от арабската дума „ашера“, което в превод означава „десет“.

Според мюсюлманския календар на десетия ден на месец Мухаррем (тази година беше отбелязано на 18 август) се отбелязва благодатният ден „Ашуре“.

 На този ден мюсюлманите говеят, спазват пост, по време на който от изгрев слънце до залез не ядат и не пият нищо. Има предание, че Пратеникът Мухаммед е казал: „Най-благодатният пост след Рамазан е онзи, който се спазва през месец Мухаррем“.

Освен поста и молитвите, сред мюсюлманите в България за този ден най-разпространен обичай е да се приготвя сладкиш „Ашуре“. Интересното е, че тази традиция с приготвянето на сладкиша не е разпространена в арабския свят, а само на Балканите и в съседна Турция.

Според историческите извори най-вероятно този обичай  идва от „сарая“, където било традиция на всеки празник да се приготвя сладкиш, който след това се раздавал на хората.

А според други предания и народни вярвания, историята на този ден и „ашуре“ идва именно от Ноевия кораб. Според това предание, корабът на Ной е останал толкова дълго във водата, че за обитателите на кораба не е останало почти никаква храна. Тогава Божият пратеник Ной заповядал да донесат всичко, което е останало като пшеница, царевица, боб, ориз, стафиди и др. продукти. 

Когато донесли всичко, Ной ги събрал, сварил ги и раздал от храната на всички хора на кораба. Според преданието, именно на десетия ден на месец Мухаррем Ноевият кораб е заседнал на сушата.

А който иска да изненада своя съсед мюсюлманин, до 7 септември все още може да му честити и да му каже: “Комшу, благословен да ти е месец Мухаррем“.

След което да седнете на сладка приказка, овкусена с леко горчиво турско кафе и  „ашуре“. 

Ако пък някой желае сам да си приготви „ашуре“, ето и една лесна рецепта. Приятно приготвяне!

Продукти: 

500 грама пшеница 
3 литра вода
100 грама нахут 
100 грама зрял боб 
100 грама сушена смокиня 
100 грама сушена кайсия
800 грама захар 
3 зърна карамфил 
За декориране: 
150 грама шам фъстък 
150 грама орехи 
100 грама стафиди 
100 грама плод от нар 
100 грама канела 

Приготвяне:

Поставете пшеницата, нахута и боба в отделни съдове с вода и оставете да накиснат една вечер. След това поставете пшеницата в съд с три литра вода и сварете  докато сместа се сгъсти. Ако се налага добавете още малко вода.

Сварете нахута и боба поотделно.

Нарежете на малки кубчета сушените кайсии и смокини. 

Сварете ги поотделно в продължителност 5 минути, след което ги извадете от водата. 

Съберете всички сварени продукти на едно място и ги сложете върху печката.

Добавете карамфил.

Трябва се получи гъста смес, наподобяваща пудинг. 

И за последно, към всички продукти добавете захарта, разбъркайте и оставете десерта още малко върху печката.

Преди да поставите десерта във формички за сервиране, оставете го малко да изстине. След като изчакате няколко минути, разпределете десерта във формички и декорирайте с орехите, шамфъстъка, стафидите, плодовете от нар и канелата. 

Да ви е сладко!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме