На масата на съседа: Кога се пие шербет?

Тази вечер мюсюлманите в България отбелязват нощта „Мевлид кандил“. 

Думата мевлид означава „раждане“ и е свързана с раждането на пратеника Мухаммед. А „кандил“ в превод означава „лампа, светило“, което ще рече, че нощта е свята и благословена. 

Думите „мевлид“ и „шербет“ са свързани с религиозния,  културния живот и  календарната обредност на местните мюсюлмани. 

Според мюсюлманския календар на 12-тия ден  на месец Ребиуллеввел точно преди 1450 години през 571 година в гр. Мека е роден пратеника Мухаммед. Тази година този ден се отбелязва на 17 октомрви. 

През тази нощ мюсюлманите традиционно се събират в джамиите или по домовете, където се организира празнична програма в чест на святата нощ, когато е роден пратеника на Аллах. 

Четат се стихове от Корана, разказват се събития от живота на Пратеника Мухаммед. Четат се откъси от поемата „Mevlid-i şerif” (Светлото раждане).  Авторът на този текст Сюлейман Челеби (живял в пределите на днешна Турция в периода 1351-1422 г.) е  написал творбата като свидетелство за привързаността си към пратеника. Поемата на Сюлейман Челеби е най-разпространеният текст, написана по тази тема. 

Тук е мястото, където да трябва да се отбележи, че мевлид от една страна е име на творба, а от друга страна означава и самото мероприятие, в което се чете  „Мевлид“. Мевлид може да се организира по най-различни поводи. Примерно някои организират мевлид в признак на благодарност затова, че им се родило дете, други го правят с намерение да се помолят за починалите си близки т.н. Поводите са различни. 

Също така събирането за мевлид обикновено е и едно място за социализация на местните хора. Тук те се молят заедно, срещат се, черпят се, децата играят на двора, майките и бабите помежду си споделят за житейските радости и неволи, получава се една ествествена среда на подкрепа и споделяне. 

Традиционно след молитвите и беседите се поднася питие, което се нарича шербет. В България най-разпространеният шербет е този, който се прави от  карамфил. 

Именно на карамфил ухаят и моите спомени от детството, когато с майка ми сме ходили на мевлид.

Спомням си още, че възрастните баби от селото насядаха около една маса, вадеха от торбите си книгите с молитвите и почваха да четат. 

А децата с нетърпение очаквахме края на молитвите, когато се поднасяше шербет и сладко. 

 

Как се приготвя шербет? 

 

Продукти: 

3 литра вода 

20 зърна карамфил 

1 килограм захар

Приготвяне: 

Слагаме в една голяма тенджера 2, 5 литра вода, сипваме и захарта. След като водата започне да ври, сваляме тенджерата от котлона. След това завиваме карамфила в една кърпа или специална торба, слагаме го в съд с половин литър вода, оставяме да заври 20 минути. 

След това сипваме получената смес в голямата тенджера. 

Питието е готово за сервиране. Може да се консумира както като гореща, така и като студена напитка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл