На "Св. Анастасия" отбелязват Деня на Черно море

Тази година за пръв път островът ще посреща гости чак до края на декември

На острова ще веят паламуд

Джанките цъфнаха през циганското лято

Лековит чай за Деня на светицата

Майстор готвачи от ресторанта на остров "Света Анастасия" за пръв път ще солят и веят паламуд тази есен. Те ще направят ритуала под вещото ръководство на морски вълци от близкото рибарско селище, а паламудът после ще бъде предлаган на туристите като деликатес. 

Соленето си е истински майсторлък. За целта обаче трябва да се изчака по- хладно време. Ритуалът започва с предварителна подготовка- рибата се разрязва, пълни се със сол, стои в саламура  и се оставя за съхраняване на тъмно и хладно място.  После се кисне във вода за да се обезсоли и накрая се връзва за опашката, и се окача на проветриво място да се вее. Рибарите си имат свои тайни в ритуала, които не издават, но крайният резултат е неустоимо вкусен солен паламуд.  Според класиката, консумира се нарязан, с лук и лимон.

"В момента заради циганското лято джанките цъфнаха, глухарчетата също. Както всичко беше изсъхнало през август, сега, след дъждовете, есента е обагрила навсякъде", разкри пред "Труд", Павлин Димитров, управител на острова.

Освен Никулден и Коледа, тази година за пръв път ще бъде отбелязан и Деня на Света Анастасия- 22- ри декември. На празника, в лекарната на острова, ще бъде предлаган лековит чай с билки. Това са риган, салвия, лайка, които са събирани от тукашната градина през най- силния месец на билките- юни.

Денят на Черно море- 31- ви октомври,  също ще бъде тържествено отбелязан. За желаещите да станат островитяни за един ден, катамаранът "Бургус" ще пътува през уикенда. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони