Джанките цъфнаха през циганското лято
Лековит чай за Деня на светицата
Майстор готвачи от ресторанта на остров "Света Анастасия" за пръв път ще солят и веят паламуд тази есен. Те ще направят ритуала под вещото ръководство на морски вълци от близкото рибарско селище, а паламудът после ще бъде предлаган на туристите като деликатес.
Соленето си е истински майсторлък. За целта обаче трябва да се изчака по- хладно време. Ритуалът започва с предварителна подготовка- рибата се разрязва, пълни се със сол, стои в саламура и се оставя за съхраняване на тъмно и хладно място. После се кисне във вода за да се обезсоли и накрая се връзва за опашката, и се окача на проветриво място да се вее. Рибарите си имат свои тайни в ритуала, които не издават, но крайният резултат е неустоимо вкусен солен паламуд. Според класиката, консумира се нарязан, с лук и лимон.
"В момента заради циганското лято джанките цъфнаха, глухарчетата също. Както всичко беше изсъхнало през август, сега, след дъждовете, есента е обагрила навсякъде", разкри пред "Труд", Павлин Димитров, управител на острова.
Освен Никулден и Коледа, тази година за пръв път ще бъде отбелязан и Деня на Света Анастасия- 22- ри декември. На празника, в лекарната на острова, ще бъде предлаган лековит чай с билки. Това са риган, салвия, лайка, които са събирани от тукашната градина през най- силния месец на билките- юни.
Денят на Черно море- 31- ви октомври, също ще бъде тържествено отбелязан. За желаещите да станат островитяни за един ден, катамаранът "Бургус" ще пътува през уикенда.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш