На чепаре и в даляните: Ловят първия пролетен сафрид в залива

Рибарите в Ченгене скеле тръгват за сафрид от кея до кръчмата "Морски сговор"

Порция цаца удари 6 лева по морето, 4. 30 лв. рибена чорба

Първият пролетен сафрид се появи в залива на Бургас. Рибарите го ловят и на чепаре, и в даляните. Екземплярите не са дребни, нормални са, уточниха морските вълци. Според тях, до няколко дни край бреговете ще минат още пасажи, защото "силата на сафрида" по традиция е в края на май.

"Ние го ловим на чепаре, даже тази година според нас, закъсня и все още е малко, пасажите още не идват към брега", обясниха рибарите от селището край морския град- Ченгене скеле.

"Хващаме по малко и го продаваме на търговците. Сега е деликатес и върви добре на пазара, по 8- 9 лева килограма", обясниха морски . По това време на годината туристите търсят пролетния сафрид най- много, защото знаят че е дошъл направо от лодките. Не по- малко предпочитаните са и попчетата.

Други години сафридът се появява още по Гергьовден. По това време слагат и даляните в тихите заливи. Рибата тази година закъсня, защото още не се е стоплило, смятат рибарите.

Иначе, по морските ресторантчета в Бургас, има всякакви вкусотии от риба, но цените са литнали нагоре. Цацата например, вече далеч не е на народни цени в заведенията по морето. Порция от пържената риба сега се харчи по 6 лева по заведенията на брега. За сравнение миналото лято тя струваше около 2 лева. 4- 30 лева пък е рибената чорба, която не е поскъпнала колкото пържената цаца, защото през летните месеци гостите на заведенията рядко я предпочитат.

За посетителите на рибарското селище, има две възможности да поседнат и да хапнат вкусни морски дарове. Едното заведение е в новия Етнографски комплекс на Ченгене скеле,  в което се предлагат не само риби, но хайвер, миди, калмари и много други специалитети. Другото е култовата кръчма „Морски сговор“, на отсрещната страна на брега, в сърцето на Ченгене, където най- често са и самите рибари, защото е близо до живописните им хижи.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони