Путин: Нямаме намерение да превземаме Харков засега

Владимир Путин

Офанзивата в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, заяви руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Китай, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Той увери, че засега Москва няма намерение да превзема големия украински град Харков.

"Заявих публично, че ако това продължава, ние ще бъдем принудени да създадем буферни зони за сигурност, една санитарна зона. И това правим", каза руският президент по време на пресконференция от Харбин в Китай.

Той също така призова за укрепване на формиращия се многополюсен свят.

"Разбира се, необходимо е да се укрепи формиращият се многополюсен свят", каза Путин в отговор на въпрос и добави, че този ред сега се оформя. "Всички прекрасно разбират това, наясно са с него", подчерта той в разговор с руските журналисти, които го придружават по време на пътуването.

"Важно е тези, които се опитват да запазят монопола си върху вземането на решения в света по всички въпроси, осъзнавайки това, да направят всичко, което зависи от тях в този случай, така че този процес да бъде естествен, повтарям още веднъж, мирен, безконфликтен", добави Путин. 

Руският лидер също така нарече въведените от САЩ мита върху китайските електромобили много нечестна конкуренция, предаде Ройтерс. Той добави, че това е било направено, защото китайските електромобили са по-добри.

Вашингтон тази седмица увеличи митата на китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, в това число електромобили, батерии, полупроводници, стомана, алуминий, критични материали, соларни клетки, медицински продукти, електрокари и др.  Същевременно бяха запазени и митата за над 300 милиарда долара, въведени още по времето на Тръмп.

Путин разказа също така, че руските и китайските сателитни системи се допълват една друга и могат да обменят информация, което помага при транспорта, намалява стойността на услугите и пести енергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа