Най-вкусните сръбски специалитети (Рецепти)

Сърбите са известни с голямата си любов към храната. За тях тя е едно от най-големите удоволствия в живота. Сръбската кухня не е истинка, ако в нея не присъстват ароматите на пушека от скарата и балканските подправки. Но внимавайте, защото сръбските порции са толкова големи, колкото са и вкусни. Вижте някои от най-добрите традиционни сръбски ястия!

 

1. Айвар 

Необходими продукти:
• Червени чушки – 3-4 бр.
• Патладжан – ½ бр.
• Червен лук – 1/2 глава
• Чесън – 4 скилидки 
• Лимонов сок – няколко капки 
• Олио – 30 мл.
• Захар – 1 ч.л.
• Сол
• Черен пипер

Измийте чушките и патладжаните. Отстранете дръжките и семките и изпечете. Когато изстинат малко, можете да ги обелите.

Необходимо е лукът да се почисти, нареже и да се запържи до златисто.

Смелете зеленчуците в чопър и подправете с олиото, захарта, лимоновия сок, черния пипер и солта.

 

2. Плескавица 

Необходими продукти:
• Кайма смес – 500 гр.
• Лук – 1 голяма глава 
• Сода бикарбонат – 1 щипка 
• Газирана вода – 100 мл.
• Червен пипер – 1 ч.л.
• Сол
• Черен пипер

Препоръчително е каймата да е от 300 гр. телешки шол и 200 гр. свински шол. Тя се слага в голяма купа заедно със солта, содата и газираната вода и се омесва добре.

След това се добавя и лука – накълцан на ситно, и червения пипер и отново е меси.

Намажете голяма чиния и ръцете си с олио. Оформяйте големи кръгли кюфтета и леко ги приплесквайте. Наредете плескавиците в чинията и ги оставете да си починат известно време, за да се смесят ароматите.

Накрая изпечете плескавиците върху добре загрята скара, намазана с малко сланина. Необходимо е да придобият златистокафяв цвят.

Поднесете с айвар, люта чушка или катък. 

 

3. Чевапи 

Необходими продукти:
• Кайма смес – 600 гр.
• Соев сос – 3 с.л.
• Кормид лук – 1 средна глава
• Чесън – 3-4 скилидки 
• Магданоз – ½ връзка 
• Топла вода – 50 мл.
• Сода – ½ ч.л.
• Лют пипер (пожелание)
• Сол 
• Кимион 
• Черен пипер

Поставете каймата в купа заедно със соевия сос, накълцаните на много ситно чесън, магданоз и лук, подправките и водата със содата.

Омесете всичко старателно и приберете в хладилник, за да се овкуси каймата, най-малко за час (препоръчително е за една вечер).

След като каймата е готова, загряваме грил тиган ( или скара) и подготвяме чевапите. С мокри ръце вземете малко от каймата, колкото за по-малко кюфте и го оформете около дървено шишче. Ако шишчета са по-дълги могат да се съберат и по две. Изпечете до готовност на скарата.

 

4. Гибаница 

Необходими продукти:
• Кори за баница – 500 гр.
• Масло – 100 гр. 
• Сирене – 400 гр. 
• Яйца – 3 бр.
• Вода – 200 мл. 
• Бакпулвер – 1 ч.л.
За заливката:
• Яйца – 1 бр.
• Прясно мляко – 50 мл.

В дълбока купа разбийте яйцата и добавете натрошеното сирене. Включете бакпулвера и налейте топла вода. Разбъркайте до еднородна маса.

Разтопете маслото и с 1/3 от него намажете правоъгълна тава. От пакета кори за баница отделете 2 броя, тъй като ще ви трябват за завършека на баницата.

Разстелете 4 броя кори (една по една) по дъното и стените на тавата, така че от всички страни да висят част от корите.

Останалите кори (една по една) леко намачквайте и потапяйте в яйчената смес. Равномерно ги разстелете в тавата (като плънка).

Отгоре върху тях поставете двата броя отделени кори и прегънете навътре висящите части на корите. Полейте баницата с останалото разтопено масло и разрежете вертикално на четири еднакви по размер части.

За заливката разбийте яйцето много добре и налейте прясното мляко в него. Със сместа залейте баницата равномерно и я оставете да престои 10 минути. Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса за около 20 мин.

Готовата баница покрийте с чиста кърпа за 10 минути, без да я пръскате с вода.

Сервирайте топла с айран!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура