Нахут, боб и леща предпазват от диабет

Хлябът с добавени смлени бобови растения е по-здравословен.

Добавянето им към пшеничното брашно понижава кръвната захар

Хлябът и другите печива, направени от брашна от бобови растения - нахут, боб и леща, намаляват риска от диабет. Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Съставът на такова брашно включва смлени зърна от нахут, леща, боб. Учените отбелязват, че брашното, обогатено с растителни протеини, намалява риска от сърдечни заболявания и поддържа фигурата в добра форма, следователно предотвратява развитието на диабет тип 2. Голямото количество фибри, на които са богати бобовите растения, подобрява работата на храносмилателния тракт.

Изследователите откриха защо това се случва: след ядене на такива печива мозъкът по-бързо получава сигнали за ситост. Добавянето на 30% смлени бобови растения към обикновеното брашно намалява нивата на кръвната захар с 40% в сравнение с "чистия" пшеничен хляб.

Практическият извод е: за да предотвратите диабета, трябва да включите в диетата си повече ястия от боб, нахут, леща, грах.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве