Отслабваме като Адел със сиртуинова диета

Адел преди да отслабне. Певицата е с ново самочувствие след преобразяването си.

Певицата набляга на зелени листни зеленчуци, вино и шоколад

Тайната ѝ не е само в храната - направила си е операция на стомаха

Отслабването на певицата Адел предизвика много коментари в медиите преди една година. Тогава тя се раздели не само със съпруга си, а и с 45 от 113-те си килограма.

Новия си външен вид Адел дължи до голяма степен на сиртуиновата диета, която е приложила. Тя е измислена през 2016 г. от диетолозите Ейдън Гогинс и Глен Матън отначало като хранителен режим за спортисти, които трябва бързо да влязат в най-добрата си форма, без да губят енергия и мускулна маса. Сиртфуд диетата придобива популярност сред по-широк кръг желаещи да отслабнат, когато излиза книгата на двамата диетолози The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss, превърнала се бързо в бестселър.

Вече пет години световни знаменитости свалят излишно тегло с този хранителен режим, между които Гуинет Полтору, Пипа Мидълтън, Меган Маркъл и принц Хари. Той обещава да отслабнете средно 3 кг през първата седмица и по още около 0,5-1 кг отгоре през следващите две, т. е. като цяло между 9 и 15 кг за три седмици. Диетолози препоръчват режимът да не се прилага повече от три седмици. Това не означава, че след края на диетата ви е позволено да ядете каквото си искате. За този период Адел е успяла да свали 15 кг. Диетата топи само мазнините, не и мускулната маса, уверяват създателите ѝ.

Ако се придържате към такава храна, със сигурност ще отслабнете.

Същността на хранителния режим се състои в използването на продукти, които стимулират производството на специални протеини, наречени сиртуини. Те са познати като вещества, които спират стареенето като пречат на клетъчното самоубийство, възстановяват клетките от увреждане и удължават жизнения им цикъл.

Сиртуините изгарят мазнините, пречат на натрупването на нови мастни депа, ускоряват метаболизма.
Храни, които стимулират производството им, са всички листни зелени зеленчуци, между които зеле, спанак, целина, рукола, магданоз, а също чесън, червен лук, каперси, зехтин, куркума, цикория, маслини, елда, цитрусови плодове, ябълки, горски плодове, соя, зелен чай, чисто кафе, червено вино и черен шоколад (не по-малко от 85% какао).

Забранени за консумация са пържена храна, месо (без телешко и говеждо, от тях са разрешени до 500 г. седмично), мазна риба, консервирани и мариновани зеленчуци, соленки, сладки, газирани напитки, фастфуд.

Първата седмица е най-трудна. Тогава трябва да ограничите калориите до 1000 на ден. Ядат се споменатите зелени листни зеленчуци и плодове, като част от тях могат да се направят и на зелено смути, което да пиете 3 пъти на ден. Основното хранене е един път на ден. Разрешени са чаша червено вино и малко шоколад.

През втората и третата седмица увеличавате калориите до 1500 и добавяте животински протеини - телешко месо, морски дарове или нетлъста риба, нискомаслени млечни продукти. Можете да включите зърнени храни като елда. Основната храна обаче трябва да бъде “зелена”. Пийте един път на ден от зеленото смути и яжте задушени или сурови листни зеленчуци като гарнитура към месото, рибата или скаридите. За десерт - малко парченце шоколад. Основните хранения трябва да са три за деня.

За три седмици зелената храна ще ви помогне да свалите между 9 и 15 кг.

Предимството на тази диета е, че намалявайки калориите, със сигурност ще отслабнете. Недостатъкът е, че за три седмици по-скоро ще изхвърлите излишните течности от организма, но няма да започнете да топите мазнините. Така че има опасност бързо да си възвърнете предишните килограми, ако след три седмици започнете да се храните по стария начин. Освен това ограничаването на калориите до 1000 на ден може да се окаже опасно за здравето, особено при диабетици. Затова преди да започнете диетата, се консултирайте със специалист дали е подходяща за вас.

Повечето диетолози са на мнение, че сиртуиновата диета има временен ефект и служи по-скоро за пречистване на организма, отколкото за създаване на здравословни навици. Самата Адел не се осланя единствено на хранителния режим, а е прибегнала и до помощта на хирурзи. Тя си е направила операция, при която са изрязали част от стомаха ѝ. Нарича се лапароскопска ръкавна гастректомия или “ръкав”. При нея се изрязват около 80% от стомаха. От останалата му част се оформя тръбовиден калъф, който пропуска храната към червата.

Процедурата е необратима. Създава се сериозен риск от хроничен недостиг на витамини, които не могат да се усвояват от храната и трябва да се вземат или инжектират допълнително до края на живота. Затова пък подложилият се на операцията може да изгуби половината от теглото си без особени усилия, защото, първо, се намалява обемът на стомаха му и второ, той не изпитва глад и има усещане за ситост.

С това наистина можем да си обясним тайната на бързото отслабване на Адел. А за да поддържа постигнатия удивителен резултат, певицата днес усърдно ходи на фитнес и спазва хранителен режим, който не надвишава 1700 калории дневно. Той включва печена сьомга, салата с пуешко или стир фрай с пилешко месо, палачинки от пълнозърнесто брашно или кесадия с яйце на закуска. Менюто на Адел стана достояние на медиите, след като тя призна, че не обича да готви и си поръчва храна от фирми за кетъринг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес