Пакая - пица, печена на вулканична лава

В южната част на Гватемала се намира вулканът Пакая, който е активен от февруари 2021 г. и е един от трите действащи вулкана в централноамериканската държава. Няколко плантации от кафе, авокадо и други култури са претърпели последиците от пепелта и лавата. Но и при тези условия Давид Гарсия намири възможност: да пече пици на 1000 градуса, пише БГНЕС.

34 годишния гватемалец вижда във вулкана златна възможност да започне собствен бизнес - Пица Пакая. Използва известната италианска рецепта по много оригинален начин: като се възползва от реките лава, генерирани от вулкана, за да я изпечете при повече от хиляда градуса температура.

Първо Давид приготвя пицата на дървена дъска и след това я поставя върху поднос, направен да издържа на толкова високи температура. Следващата стъпка е да се предпази напълно, за да избегне изгаряния и накрая да го въведе в тази конкретна ниша от вулканични скали, в която се пече пицата. След като е готова, остава посетителите да й се насладят.

Процесът не е лесен и изучаването на техниката не е лесно: Давид трябва да се увери, че пиците му не се носят по течението на лавата, че тя не е прекалено гореща, тъй като температурата варира между 1500 и 2000 градуса . Това е същият метод, с който учените, изучаващи вулкана Гелдингадалсгос във Фаградалсфял (Исландия), например, са правили хот-дог.

Въпреки че това е много необичайно предложение, успехът на „Пица Пакая“ бавно идва. Сега това се е превърнало в още една туристическа атракция на вулкана и благодарение на социалните мрежи популярността му нарасна. Хората започпаха да споделят снимки на вкусното ястие, приготвено между реките от лава.

Хората, които са засегнати от вулкана Пакая, са поразени от възможността да ядат пица, приготвена при тези условия и общото мнение е, че това е една различна криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме