Плодовете и зеленчуците са поскъпнали с близо 6% от началото на годината

Pixabay

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, скача тази седмица с 2,85% до 2,451 пункта. От началото на годината равнището му се вдига с 5,83 на сто (от 2,316 пункта). Най-голямото увеличение на индекса е през последните две седмици - с 4,48%, съобщи БТА. 

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поскъпват с 16,9% до 3,95 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици скачат с 27,4 процента и се купуват за 6,05 лева за килограм. Червените чушки добавят към цената си 8,7 на сто до 4,27 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите се продават по 1,24 лева за килограм, а морковите скачат с 5,2 процента и се търгуват по 1,22 лева за килограм. Зелето се търгува по 0,85 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 2,8% и се купуват по 1,45 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 6 стотинки до 2,40 лева за килограм. Портокалите се търгуват по 1,76 лева за килограм, мандарините се купуват по 2,30 лева за килограм. Бананите поскъпват с 2,2% и се продават по 3,21 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,3% и се търгува по 11,40 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 1,2 на сто и се продава по 17,96 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 3,3 на сто и се продава по 4,07 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 2,6% и се търгува по 2,59 лева. Пилешкото месо се вдига с 2,6 на сто до 6,28 лева за килограм. Захарта поскъпва с 2,4 на сто и се продава по 2,59 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 1,5% и се търгува по 1,36 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 4% и се купува по 3,15 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари