Пролетни рецепти: Гъбите заместват месото през постите

По-добре купете гъби от магазина, не се доверявайте на „познавачи“.

Снабдяват организма с белтъчини, витамини, фибри и селен

Купувайте ги само от сигурни места

Гъбите са универсален продукт, който може да се приготвя по всякакви начини и да се използва в най-различни ястия. Гъбена чорба, гъби, задушени в масло, гъби с ориз са традиционни храни на нашата трапеза през всички сезони, защото освен пресен, този продукт може да се замразява, маринова и консервира, така че винаги да е на разположение.

В периоди на пости гъбите са много ценна храна, защото са богати на белтъчини, витамини от група В, фибри и микроелемента селен, който е важен за поддържане на имунитета и запазване на умствените способности. Има проучвания, че при мъжете гъбите възпрепятстват развитието на рак на простатата. И при двата пола допринасят за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, защото имат ниско съдържание на натрий и липса на наситени мазнини, които са вредни за артериите. Някои сортове, като шийтаке, помагат за намаляване на вредния холестерол заради наличието на бета-глюкани в тях. Това са разтворими фибри, които допринасят за прочистването на артериите от вредни липиди.

Може спокойно да се каже, че гъбите заместват месото за тези, които предпочитат растителната храна. Някои народи, особено северните, имат навик да ги ядат сурови в салати и като предястие. Нашата традиция е да ги ядем сготвени – варени, сотирани, печени, панирани. Независимо как са приготвени, те трябва да са от сигурен източник, защото само една отровна гъба между здравите може да отрови цялото ястие. 

Овчарски пай с гъби и спанак

Необходими продукти:
5-6 картофа
100 мл соево (кокосово, оризово) мляко
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г гъби
200 г спанак
зехтин
1 с. л. соев сос
1 ч. л. мащерка
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Обелете и сварете картофите. Добавете малко зехтин и соевото мляко. Намачкайте на пюре. Нарежете лука и чесъна и ги запържете до полуготовност. Нарежете гъбите на тънки ивици и ги добавете към лука. Гответе десетина минути и намалете огъня. Сипете соевия сос, сложете черен пипер и мащерка, добавете спанака (може и замразен). Разбъркайте добре и махнете от котлона. Намазнете формата за печене и я посипете с малко брашно. Сложете на дъното гъбите със спанака, а отгоре картофеното пюре. Печете в загрята на 180 градуса фурна 30 минути, до образуване на зачервена коричка. Оставете да се охлади 10 минути и сервирайте.

Гъби, пълнени със зеленчуци

Необходими продукти:
5-6 големи гъби
1/2 чушка
1 домат
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 малка връзка копър и магданоз
1 с. л. соев сос
2 с. л. зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Измийте добре гъбите. Отделете пънчетата. Чушката, доматът и пънчетата се нарязват на малки кубчета. Накълцайте лука, чесъна и подправките. Смесете всичко в купа, добавете зехтин, соев сос, сол и черен пипер. Напълнете шапките на гъбите със зеленчуковата смес. Сложете в тава, намазана със зехтин, и печете във фурна 12-15 минути при температура 180 градуса.

Гювеч от риба

Необходими продукти:
1 кг риба по желание или филе от риба
1 лимон
2 глави лук
1 глава целина
2-3 чушки
1 ч. ч. сварени гъби
1 ч. ч. сварен грах
500 г картофи
2-3 домата
2 моркова
1 ч. ч. бяло вино
1-2 дафинови листа
2-3 зърна бахар
1 вр. магданоз
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Рибата се нарязва на порции, посолява се и се поръсва с черен пипер и лимонов сок. Стои 2 часа. Нарежда се в средата на по-дълбока тава или йенска тенджера. В олиото се задушават лукът и останалите зеленчуци, нарязани на по-едро, без доматите. Нареждат се около рибата. Отгоре се слагат настърганите домати, виното и подправките. Пече се в силна фурна 30 минути. Няма нужда да се похлупва, защото рибата става бързо. Готовият гювеч се поръсва с магданоз.

Паста с гъби и спанак

Необходими продукти:
500 г талиатели или друга паста
500 г гъби
500 г или повече спанак 
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с. л. соев сос
1/2 кубче зеленчуков бульон
олио
лайм по желание
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанието на опаковката. Лукът се нарязва на дребно, чесънът се наситнява. Гъбите се нарязват на филийки. Ако е пресен, спанакът се измива и се накъсват листата. В сгорещено олио се запържва лукът заедно с гъбите. Когато покафенеят, се прибавя чесънът. Сипва се соевият сос и се налива 1/2 ч. ч. от водата на пастата, след което се добавя бульонът. По желание може да се сипе и малко готварска сметана. 1-2 минути по-късно се добавя спанакът и се оставя да омекне. Овкусява се със сол и черен пипер. По желание се изцежда малко сок от лайм. Пастата се отцежда и изплаква и се смесва със спанака и гъбите. Разбъркват се добре.

Хит на седмицата

Кюфтенца от гъби, нахут и ядки

Необходими продукти:
200 г гъби
1 глава цвекло
100 г орехи или други ядки
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г предварително сварен нахут
1 ч. л. риган
1 ч. л. кориандър
сол, черен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на малки кубчета. Запържете до омекване в тиган със зехтин. Смелете ядките с блендер. Цвеклото се обелва и нарязва на малки кубчета, лукът също на ситно. Поставете гъбите, цвеклото, лука, чесъна, нахута и подправките в блендер. Смелете до получаване на хомогенна маса, но така, че да не стане на пюре. Смесете с ядките, сол и черен пипер. Оформете малки топчета. Подредете ги в тава, намазана със зехтин. Печете кюфтенцата на 180 градуса около 30 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме