Ралица Мотовска от София: Правилното захранване след плодолечение е истинско изкуство

От 11 години жената е последовател на програмата на д-р Емилова

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

За първи път Ралица посетила медицинския център през есента на 2010 година. Интересувала се от алтернативни начини за постигане на здраве и изчела книгите на Лидия Ковачева и Пол Брег. Неговата система на гладуване само с прием на вода й се видяла трудна и като разбрала, че д-р Емилова е последовател на Лидия, решила да й се довери.

Програмата на плодове и чай се оказала не само лесна и приятна. С нея идва неподозирано вдъхновение и желание да прегърнеш света, споделя Ралица. Гладуването не е трудно и след наученото от лекциите на лекарката и постоянните разяснения от целия екип може да го прилагаш и сам. 

Но със захранването не е така. Изисква се познаване на тънкости и индивидуална схема, която стриктно да спазваш. Ралица описва своя опит в първото захранване като пълен провал. Чувствала се зле, получила отоци и разбрала, че дори малко сол и няколко хапки от обичайната по-рано храна може да заличат постигнатите добри резултати.

Менюто й, преди да открие плодолечението, било с много мляко и млечни храни, тестени и сладки изкушения. Постепенно и упорито ги ограничавала и опитвала да се придържа към съветите на лекарката за здравословно хранене. Харесва й, че в центъра не натрапват задължителни модели, а се стараят да провокират ново отношение към храненето и здравето.

Най-ценно от престоите ми е, че успях да създам собствена стратегия, разказва жената. Заради натоварения си работен график на юрист тя трудно може да отдели повече от 10 дни за посещенията в медицинския център. Затова остава за 20 дни на плодове и чай у дома и пристига за захранването. Спокойна е, че няма как да допусне грешка и няма край себе си примамливи изкушения. Не пести похвали за главния готвач Илия Илиев, за удивителния вкус на храната и за начина, по който е поднесена. Казва, че у дома не можеш да приготвиш и украсиш такива блюда. В комбинация с хармоничната и приятна среда в медицинския център, непрестанната лекарска грижа и пълния с полезно организирани двигателни активности ден добрите резултати идват много бързо.

За Ралица те били дълго чакани и изстрадани. Имала кисти на яйчниците, хроничен синузит, дискови хернии в областта на кръста и още други оплаквания. Заради стрес и обездвижване в различни периоди натрупала десетина килограма. Забелязала е, че и след познаване на програмата, ако по празници или пътувания хапне повече, килограмите безпощадно се връщат, появяват се и неразположения. Добрата новина е, че вече знае как  да се справи сама.

Личната й система за здраве включва две гладувания всяка година. Те съвпадат с традиционните пости и са най-добрият начин тялото да се пречисти, а душата да полети. Докато е на плодове и чай, Ралица работи на още по-бързи обороти, чувства се лека и заредена с енергия. За семейството си приготвя храна, без да се изкушава от любимите по-рано аромати. Не е изключила напълно животинските продукти, но спазва стриктно съвета на д-р Емилова - да са от стопанин с отговорно отношение към природата.

Често до обед Ралица е на чай и плодове, прави и по-кратки гладувания самостоятелно. Най-любимо е черешовото и тя му е отредила първо място по вкус и невероятна зареждаща енергия.

Още след втората програма в медицинския център се установило, че кистите са се стопили, сякаш по чудо. Болестите отстъпили, без да се налага прием на медикаменти. Ралица успяла  дори да се отърси от упорития навик на пушенето. Според д-р Емилова безброй пациенти оставят цигарите в миналото с програмата на плодове и чай и споделят, че са опитвали безуспешно какво ли не преди това, за да отхвърлят вредния порок.

Заради принудителното обездвижване от пандемията през миналата година при Ралица се обострила дисковата херния и се наложило да се направи операция. За радост тя преминала леко и възстановяването било бързо. Обяснението е пак в последователното придържане към здравословния начин на живот.

Жената е запален любител на народните танци. С радост е играла хора в медицинския център и ще продължава да го прави, щом се възстанови напълно от операцията. Обича и походите сред природата. Всяка неделя ходела на Витоша с приятели и изминавала по 15-20 км. Определя ходенето като най-приятен и достъпен начин за релаксиране и това най-силно й е липсвало при строгите ограничения на пандемията.

В близките планове на Ралица е да отиде на Боровец, където през лятото редовно се мести медицинският център. Мечтае за кристалния въздух и красотата на величествената планина. Там винаги събира билки от чисти поляни, защото във всяко стръкче може да се открие магията на здравето. 

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с авокадо

Продукти: 
Резен авокадо, 
250 мл фреш от ананас, 
сок от една праскова, 
20 г малини /може и замразени/

Приготовление: Всички съставки се блендират заедно до получаване на равномерна смес. 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Елда със зеленчуци

Продукти: 50 г зелена елда, 30 г пресен пипер, 30 г тиквичка, 20 г целина /глава/, 10 г лук, ½ скилидка чесън, щипка чубрица, няколко листенца пресен босилек

Приготовление: Нарязаните на ситно зеленчуци поставяме в подходяща тенджерка и наливаме около 200 мл вода да ги покрие. Сваряваме до омекване и прибавяме елдата, чубрицата и по желание клонка лимонена мащерка. Оставяме на огъня да се поеме водата, отстраняваме и слагаме босилека. Консумира са с лимон и магданоз /на вкус/.

/Рецептата е от схема на 10-дневно захранване. Ако си приготвим елдата извън времето на захранване, може да прибавим щипка морска или хималайска сол./

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл