Рецепта за козунак на конци

Козунакът е любимата част на малки и големи по време на празниците около Великден. Особено важно е той да е на конци и изисква много майсторлък, за да се направи. Не случайно го наричат „царят на тестените изделия“! Как обаче да се постигне този така желан ефект? 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Maria (@mycookingcreations)

На първо място е от голямо значение да работите с качествени продукти. Следва да омесите леко и въздушно тесто. Това може да се случи само като намалите яйцата и захарта в него, тъй като те тежат. Комбинирайте кристалната захар с течен подсладител и на 1 килограм козунак не слагайте повече от 5 яйца. По този начин с малко месене ще получите перфектния сладкиш. На трето място е необходимо да оставите на тестото нужното му време да втаса без да го пришпорвате. 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от България❤️❤️ (@bulgarian_chef)

Ето една лесна рецепта за уникално вкусен козунак на конци! Следвайте стъпките и ще получите идеалния резултат.

Необходими продукти:
    • Мая – ½ кубче 
    • Захар – 150 гр.
    • Мляко – 200 мл.
    • Брашно – 600 гр. 
    • Яйца – 3 бр.
    • Жълтък – 1 бр.
    • Течен подсладител – 100 мл.
    • Масло – 50 гр. 
    • Олио 
    • Есенция ванилия – 1 бр.
    • Портокалова кора – ½ портокал
    • Лимонена кора – ½ лимон

Прясната мая се разтваря в топлото мляко заедно с една щипка захар. Разбърква се хубаво и се добавя брашно, докато се образува кашичка. Изчаква се маята да шупне около 20 мин. 

Междувременно пресейте брашното и изкарайте яйцата и маслото от хладилника – и двата продукта трябва да са на стайна температура. 

В голяма купа разбийте яйцата със захарта, включете ванилията и течния подсладител. Към сместа прибавете настърганата кора от половина портокал и от половин лимон, и мекото масло. Следва да добавите маята. Накрая по етапно разбърквайте брашното към течната смес. Омесете средно меко и еластично тесто. Докато размесвате добавете малко по малко растителна мазнина, докато тестото я поеме. 

Оставете козунакът да втаса за 2/3 часа под фолио, за да уголеми обема си 2/3 пъти. 

Разделете тестото на 4 фитила и сплетете плитка, която завийте в кръгла форма. Изчакайте отново да втаса за около 1 час. Намажете го с 1 жълтък и 1 супена лъжица мляко. 

Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. След 20-тата минута го покрийте с фолио, за да не изгори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме