Рецепти без яйца и мляко напук на цените

Кой е казал, че в кухнята не може без мляко и яйца?

Баба знае две и двеста

Ако продуктите са ви скъпи, заменете ги с вегански

Боб, нахут и тиква слепват тестото не по-зле

След като цените им скочиха двойно, че и повече, яйцата и млечните продукти се превърнаха едва ли не в луксозна стока, която трябва да се ползва пестеливо. Някои домакини извадиха старите готварски книги, в които за един и същ сладкиш например има два вида рецепти: скъпа и икономична. Втората е с по-малко яйца и захар, маслото е заменено с олио или маргарин, млякото – с вода. Не твърдим, че този вариант е също толкова вкусен като първия, но както казва народът: „Баба знае две и двеста!“ 

Други домакини направо решиха да задраскат яйцата и млечните продукти от домашното меню, поне за известно време. Още повече, че в момента са пости. Как може да се замести яйцето в ястието? Многобройни съвети откриваме във веганските рецепти. 

Яйцето има слепващи свойства и успешно може да бъде махнато, ако в рецептата за сладкиш използвате пюре от банан, ябълка, круша или сини сливи. За солени печива са подходящи пюретата от картофи, тиква, дюля. Не използвайте повече от половин чаена чаша от тези пюрета, защото има опасност сместа да стане много лепкава. 

Друг вариант е да разбъркате ленено семе с вода - 1 супена лъжица цяло или смляно ленено семе с 3 супени лъжици вода заместват 1 яйце. Чакаме около 10 минути, докато ленът желира водата. С топла вода става по-бързо. След това пасирате или блендирате сместа до получаване на хомогенна смес. Желателно е да не се използва в рецепти с повече от 3-4 яйца, защото сместа може да стане твърде лепкава и печивото да имa силен вкус на лен. Става и с чия, тъй като и тя има желиращи свойства, но е по-скъпа. Може да използвате и семената от дюля, накиснати във вода, които също притежават качеството да я желират. 

Чудесен „двойник“ на яйцето в печива е пюрето от сварен нахут или всякакъв вид боб. Бобеното пюре придава плътност и прави сместа по-гъста.

Замяната на млечните продукти е по-трудна, но и там има решение. Вместо сирене може да използвате тофу, което е на соева основа. Маслото се заменя с кокосово масло, млечната сметана – с растителна. Вместо прясно мляко използвайте ядково - кокосово, бадемово, овесено, оризово или соево. Ядковите млека са лесни за приготвяне в домашни условия, продават се и готови, но не може да се каже, че са евтини.

Майонеза от нахут

Необходими продукти:
100 мл вода от буркан или консерва нахут
3 с. л. нахут с връх
200 мл растителна мазнина
1 с. л. горчица
2 с. л. лимонов сок
1-2 щипки черен пипер
1/2 ч. л. сол
1 щипка кафява захар

Начин на приготвяне:
В съда на пасатора или във висок буркан слагаме водата от нахут, сварените зърна нахут (от буркан или консерва), горчицата, лимоновия сок, прясно изцеден, и подправките. Пасираме около минута. След това, пасирайки, добавяме растителната мазнина на тънка струйка, като издърпваме сместа от дъното на съда нагоре към повърхността, докато сместа се сгъсти и се получи майонеза. Въпреки че в нея няма яйца, държим майонезата в затворен съд в хладилника.

Броколи с тофу

Необходими продукти:
300 г броколи
0,5 ч. ч. тофу на кубчета
2 с. л. соев сос
сол, черен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:
Броколите се варят в подсолена вода около 5 минути и се отстраняват малко преди да станат готови. Изцеждат се добре и се пържат заедно с тофуто в зехтин в голяма тенджера на умерен огън около 3 минути. Подправят се със сол, черен пипер и соев сос.

Котлети със сос горчица

Необходими продукти:
4-6 свински котлета, обезкостени
1 с. л. зехтин
0,5 ч. ч. нарязан лук
200 г гъби
0,5 ч. ч. пилешки бульон
3 с. л. вегета или други сухи подправки
0,5 ч. ч. нарязана целина
1 скилидка чесън
1,5 с. л. пикантна или зърнеста горчица
2-3 с. л. растителна сметана (по желание)
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Поръсете подсушените котлети със сол и черен пипер. Запържете ги в сгорещения зехтин за 1-2 минути от всяка страна и ги наредете в намаслена тавичка. В тигана от котлетите добавете нарязаните лук и гъби. Гответе, докато лукът се зачерви, 4-6 минути, като разбърквате. Добавете пилешкия бульон и разбърквайте, като изстъргвате загорялото по стените и дъното. Добавете подправките и горчицата. Оставете соса да заври за минута. Накрая сложете настъргания чесън. Изсипете соса върху котлетите, покрийте с фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна час и половина. По желание след като извадите котлетите от фурната, отцедете получения сос, добавете към него сметаната, кипнете го за минута и го изсипете върху готовите котлети.

Биренки

Необходими продукти:
1 ч. ч. бира
1 ч. ч. олио
1 бакпулвер
брашно
орехови ядки
За сиропа:
1 водна чаша вода
1 ванилия
1 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:
Замесва се средно твърдо тесто от бирата, олиото, бакпулвера и брашното. Разделя се на 60 топчета. Във всяко едно се поставя орехова ядка и отново му се придава кръгла форма. Топчетата се пекат до зачервяване и още топли се потапят в студения сироп. След като се извадят, се овалват в настъргани орехи. 

Хит на седмицата

Постни палачинки

Необходими продукти:
500 г брашно
1 л гореща вода
8 ч. л. зехтин
1,5 ч. л. сода за хляб
1,5 ч. л. бакпулвер
1,5 ч. л. захар
1 щипка сол
олио

Начин на приготвяне:
Добавете вода и зехтин към предварително смесените сухи съставки. Изпържете палачинките в тиган, който смазвате с малко олио при всяко ново добавяне на тестото. Ако палачинките се окажат малко твърди, може да ги оставите затворени в купа около 15 минути, за да омекнат. След това ги намажете със сладко, мед или друго по ваш избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме