Рецепти за Бъдни вечер и Коледа

Трапезата на Бъдни вечер трябва да е постна.

Да потренираме за празниците

Ястията се готвят бавно, за да станат вкусни

Задушавайте, не запържвайте

Бъдни вечер се празнува винаги на 24 декември. Това е последният ден от родилните мъки на Богородица. Затова се отбелязва в тесен семеен кръг, а всичко, което се поднася на трапезата, трябва да е постно. По традиция се меси содена питка с паричка, слагат се мед, чесън и орехи. Постните сарми и чушки също са задължителни, както и ошав и тиквеник. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, колкото са дните в седмицата, 9, колкото месеца майката носи рожбата си. Може и да са 12, колкото са месеците в годината. Масата не се раздига до сутринта, защото има вярване, че през нощта мъртвите посещават домовете и трябва да бъдат нагостени.

На Коледа – 25, 26 и 27 декември – празнуваме раждането на Спасителя. Трапезата е една от най-богатите през годината и се украсява с клонки, свещи, вадят се най-хубавите сервизи и прибори. На нея се поставя всичко, което е родила земята – плодове, салати, предястия, основно ястие с месо – пържоли, прасенце, пуйка. Прави се торта, баклава или друг десерт. Питката вече не е постна, а се прави с мая, яйца и кисело мляко. 

Постни сарми със зелев лист

Необходими продукти:
1/2 стрък праз лук
1 ч. ч. ориз
3 с. л. доматен сок
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. джоджен
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
1 ч. л. червен пипер
1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания на ситно праз в олиото със съвсем малко вода, добавяме ориза, след това червения пипер и доматения сок. Оризът леко набъбва и тогава слагаме подправките. На дъното на тенджера слагаме цели зелеви листа. Навиваме сармите и ги подреждаме в тенджерата. Отгоре ги притискаме с чиния. Сипваме малко зелев сок и вода, слагаме дафиновия лист и варим на тих огън. Същата плънка може да се използва за лозови сарми и чушки. 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:
15 сухи червени чушки
1 ч. ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
черен пипер, чубрица, джоджен
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:
Чушките се попарват в топла вода, за да омекнат. В 1 ч. ч. олио задушаваме лука, боба и ориза, слагаме червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата и държим на котлона, докато оризът набъбне. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, сипваме отгоре другата чашка олио, малко зелев сок и вода. Печем на по-силна фурна, като ги обръщаме веднъж. 

Содена питка

Необходими продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер
2-3 с. л. растителна мазнина
червен пипер, шарена сол

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцетът, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

Коледарски кебап

Необходими продукти:
1 кг свинско месо
парче свински черен дроб
свински бъбреци
парче сланина
5-6 глави кромид лук или праз
2 с. л. доматен сок
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 дафинов лист
1 каф. ч. вино
3 с. л. мас
3 с. л. олио
сол, магданоз

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и заедно с нарязаната сланина се задушават, след което се слагат нарязаните черен дроб, бъбреци и лук. Задушаваме още малко, прибавяме червения пипер и доматите. Оставяме да ври 10 минути, след което слагаме виното и дафиновия лист. Доваряваме на тих огън до готовност, накрая слагаме черния пипер и чубрицата. Сервираме поръсено обилно с магданоз. 

Хит на седмицата

Пълнени свински котлети

Необходими продукти:
6 свински котлета
150 г кашкавал
150 г шунка
1 ч. ч. сварени гъби
60 г масло
сол, черен пипер, кимион, чубрица
За панирането:
3 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. галета
1,5 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:
Всеки котлет се почиства от дългата кост, леко се начуква, посолява се и се поръсва с подправките. Във всеки котлет поставяме от нарязаните на ситно кашкавал, шунка и гъби, както и парченце масло. Завиваме котлета на руло и забождаме с клечка за зъби. Ако котлетите са достатъчно дебели, можем да ги разрежем на две като джоб и така да ги напълним, като пак ги забодем с клечка. Панираме котлетите, като първо овалваме в брашно, после потопяваме в яйце и накрая овалваме в галета. Панирането се повтаря още веднъж. Котлетите се изпържват в олиото от двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме