Рецепти за скъпи гости

За много гости пригответе разнообразни коктейлни хапки.

В месеца на празниците

Пригответе се да нахраните повече хора

Най-удобни са ястията, които не са на точен брой порции

Известно е, че на имен ден не се кани, затова се пригответе да посрещнете и нечакани гости, т.е. сгответе ястия, с които да нахраните повече хора. Такива възможности дават ордьоврите с майонеза или сметана, салатите с месо или морски дарове, коктейлните хапки. Последните позволяват да развихрите фантазията си, като при това използвате готови продукти за мазане и нарязани в магазина колбаси, филета и сирена.

Подходящи за повече гости са ястията с късчета месо, приготвени в йенска тенджера – те поне не изискват постоянното ви присъствие в кухнята, а се готвят „сами“. Възможност да боравите с порциите дават цели парчета печено месо, било то шпиковано или пълнено и завито на руло, което може да се нареже на по-тънки или по-дебели филийки и да се полее със сос.

Печените птици – пилета, кокошки, пуйки – пълнени или не, също позволяват да нахраните цял отбор юнаци. Със сигурност никой няма да остане гладен, ако приготвите капама в глинен гювеч, но тя изисква доста време. Ако допълните менюто със собственоръчно омесена питка или прясно изпечена баница, бъдете уверени, че всички ще ви споменават с добро поне до следващите празници. 

Пилешко филе в бекон

Необходими продукти:
4 филета от пилешки гърди
4 с. л. зехтин
1 ч. л. сух розмарин
сол, лют червен пипер
8 парчета тънко нарязан бекон или шунка
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 стръка целина
3 моркова
2 малки тиквички
1 с. л. доматено пюре
100 мл бяло вино
2 с. л. олио
1 ч. л. настъргана кора от лимон
1 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
Изпържваме месото в зехтина до хрупкаво. Изваждаме и го наръсваме със сол, розмарин и лют пипер. Всяко филе увиваме в два тънки резена бекон. Лукът и чесънът нарязваме на ситно, морковите, целината и тиквичките – на ленти. Доматеното пюре разбъркваме с бялото вино. Задушаваме лука в олио, докато стане прозрачен, прибавяме чесъна и зеленчуците и ги запържваме малко. Прибавяме виното с доматеното пюре и поръсваме сол и червен пипер. Нареждаме месото върху зеленчуците и задушаваме всичко под капак на слаб огън 15 минути. Изваждаме месото, към зеленчуците прибавяме настърганата кора от лимон и магданоза, след което ги подреждаме около филетата и сервираме топло. 

Коктейл от пилешко месо

Необходими продукти:
300 г пилешко месо (варено, печено или пушено)
2 твърдо сварени яйца
200 г майонеза
0,5 ч. ч. доматен сок
3 стерилизирани краставички
1 лимон
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Прибавят се нарязаните краставички и 1 яйце, също на кубчета, майонезата, доматеният сок, черен пипер и сол. Разбърква се и се разпределя в широки стъклени чаши, предварително намазани по ръба с лимон и потопени в ситно нарязан магданоз. За украса се използват второто яйце, нарязано на кръгчета, листа магданоз и спирала от лимона. 

Свинско месо по испански

Необходими продукти:
1 кг нетлъсто свинско месо
3 глави лук
150 г кашкавал
1 майонеза
сол, черен пипер, магданоз
галета

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки и се обърква с нарязания на полумесеци лук, сол, черен пипер и магданоз. Дъното на йенска тенджера се покрива с галета, сипва се сместа и пак се поръсва с галета. Отгоре се слагат 150 г кашкавал на листове, най-отгоре – майонезата. Слага се в студена фурна и се пече около 1 час – малко на 200, после на 180 градуса. В последните минути се маха капакът, за да се запече до златисто. 

Мусака с палачинки

Необходими продукти:

За палачинките:
3 яйца
2 ч. ч. брашно
2,5 ч. ч. прясно мляко
2 с. л. олио
1 щипка сол
масло за пържене

За плънката:
700 г гъби
400 г кайма
200 г шунка
масло
черен пипер

За соса бешамел:
6 с. л. брашно
6 с. л. масло
2 ч. ч. студено прясно мляко
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 жълтък
300 г пушено сирене

Начин на приготвяне:
Тестото за палачинките може да се приготви от предния ден и да престои в хладилника. Разбийте яйцата в купа, към тях прибавете брашното. Постепенно добавете млякото, олиото и щипка сол. Оставете тестото да престои поне 2 часа. Преди да започнете да го пържите, го разбъркайте с 3 с. л. топла вода. Направете 9 тънки палачинки, по-големи. За плънката гъбите се задушават в малко масло и се оставят настрана. Каймата се запържва с масло и черен пипер. Малко преди да се свали от котлона, към нея се прибавя шунката, нарязана на дребно. За соса бешамел брашното се запържва в маслото до розово.

Прибавят се 2 ч. ч. прясно мляко, като се бърка непрекъснато, за да не станат бучки, чесънът, жълтъкът, предварително разбит, настърганото пушено сирене. Разрежда се с още мляко, за да стане повече сос, но да не е рядък. В кръгла тава за печене се намазва дъното и се редят: палачинка – кайма – палачинка – сос – палачинка – гъби – палачинка – кайма и т. н. Най-отгоре се завършва със сос, с който се покрива цялата мусака. Пече се до зачервяване. Сервира се топла, нарязана като торта.

Хит на седмицата

Яйца с майонеза и горчица

Необходими продукти:
200 г майонеза
1 с. л. горчица
3-4 с. л. кисело мляко
4-5 твърдо сварени яйца
сол, черен пипер, няколко капки лимон
маслини и морков за украса, по желание

Начин на приготвяне:
Яйцата се нарязват на половинки по дължина и се подреждат в салатена чиния с жълтъка надолу. Останалите продукти се разбъркват до хомогенна смес и с нея се заливат яйцата – да се покрият. Ако искате сосът да е по-гъст, отцедете киселото мляко. По желание можете да сложите „очички“ от маслини и „човка“ от морков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме