Рецепти от арменската кухня

Лозовите сармички са дошли при нас от Армения.

Квасният хляб и шашликът датират от 2500 години

Най-използваните зеленчуци са патладжани, чушки и домати

Арменското гости отдавна е станало нарицателно за гостоприемство и обилно хранене. То започва от сутринта, минава през тежък обяд и продължава до вечерта, приключвайки с прословутия арменски коняк.

Кухнята на Армения е една от най-старите в света. Археологически находки доказват, че арменците са пекли квасен хляб и шашлици още преди 2500 г. и начинът на приготвянето им не се е променил. Кухнята е попила наследството на не един завоевател, всеки от които е оставил своя отпечатък – перси, римляни, монголи, византийци, араби и турци. На свой ред тя е успяла да съхрани собствения си характер и да го разпространи на Балканите и в Европа. Малцина знаят например, че лозовите сармички „толма“ всъщност са с арменски произход.

Подобно на много други източни кухни и арменската разчита на продукти като булгур, жито, нахут, леща, стафиди. Много популярни са всички бобови култури. Сред най-често използваните зеленчуци са патладжани, чушки и домати. От месата най-популярни са говеждото и овчето, но и агнешкото, пилешкото и свинското присъстват на трапезата. Прочут е плоският арменският хляб лаваш, който и досега на някои места се пече в глинени пещи, като се лепи по стените. 

Патладжанени лодки с кайма

Необходими продукти:
600 г кайма
5-6 патладжана
2-3 големи червени домата
1 вр. магданоз
1 гл. лук
1 голям морков
1 червена чушка
2-3 скилидки чесън
2-3 с. л. доматено пюре
олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Отрязваме капачетата на патладжаните и ги нарязваме надлъжно на филии с дебелина около 1 см. Оставяме ги за половин един час в подсолена вода, за да изтече горчивият сок. Изпържват се или се изпичат, намазани с олио. Нарязваме на ситно лука, чушката, моркова и чесъна и ги запържваме в сгорещено олио с малко вода. Когато поомекнат, добавяме каймата и половин връзка магданоз. Когато каймата започне да покафенява, добаваме доматеното пюре, сол, черен пипер и оставяме около 10 минути на котлона. Подреждаме патладжаните в тава с малко олио на дъното. Върху всеки слагаме кайма. Доматите нарязваме на кръгчета и ги редим върху каймата. На всеки слагаме и стрък магданоз. Сипваме вода до средата на патладжаните и печем в загрята фурна на 200 градуса около 40-45 минути или докато водата почти се изпари. 

Кюфтенца с кисело мляко

Необходими продукти:
1 кг телешка кайма (или смес)
5-6 скилидки чесън
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
4 с. л. олио
100 г масло
1 филия натрошен хляб
4.5 зърна бахар
по 1 ч. л. кимион, сол и черен пипер
2 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне:
В дървено хаванче счукваме скилидките чесън с бахара, кимиона, солта и черния пипер. Каймата се смесва с яйцето, олиото, натрошения хляб и 1/3 от счукания чесън с подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се изпържват в сгорещен тиган с олио. Изваждат се в йена и се оставят настрана. Остатъкът от чесъна с подправките го смесваме с киселото мляко и заливаме кюфтетата. Разтопяваме маслото, добавяме червения пипер и заливаме кюфтетата с киселото мляко. В предварително загрята фурна на 200 градуса печем ястието около 20 минути.

Силкме

Необходими продукти:
700 г телешки джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер
2 патладжана
10 червени чушки, печени
3 домата
2 скилидки чесън
връзка магданоз
олио за пържене
зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете телешкото месо на ленти и лука на едро. Запържете ги в олио. Отрежете дръжките и върховете на патладжаните и ги обелете като зебра. Нарежете ги на филии по дължина и после на половинки. Поръсете ги със сол и ги оставете да се отцедят за десетина минути, след това ги измийте и подсушете със салфетка. Сгорещете 500 мл олио в дълбок тиган. Изпържете първо патладжаните, а след това и печените червени чушки, като всеки път отцеждате излишната мазнина върху салфетка. Сложете месото и лука в гювеч, овкусете със сол и черен пипер, разпределете две от скилидките чесън, нарязани на филийки, поръсете с червен пипер, поставете патладжаните, отново посолете и сложете накъсаните на ленти чушки. В купа настържете доматите, прибавете останалите две скилидки чесън, нарязани на ситно, поръсете с малко сол и залейте ястието. Накрая полейте с малко зехтин и печете до готовност – първо с капак, но към края - без. Извадете от фурната и поръсете с магданоз. 

Кешкек

Необходими продукти:
1 пиле (1,5 кг)
400 г жито
50 мл зехтин
сол, черен пипер
125 г масло
1 ч. л. кимион
2-3 щипки червен пипер

Начин на приготвяне:
Житото се почиства и предварително се накисва във вода за няколко часа. Пилето се измива и слага в тенджера под налягане заедно със зехтина, солта и пипера, вари се около 1 час. Водата не трябва да покрива пилето. След като е сварено, се изважда и бульонът се прецежда. Житото се изсипва в дълбока тенджера. Налива се бульонът, така че да го покрие един пръст отгоре, и се поставя да се свари до пълно разпукване. Ако е необходимо, може да се долее малко вода. След като е било накиснато предварително, житото би трябвало да се свари за около 1 час. Пилето се обезкостява и накъсва на дълги конци. Готовото жито се пасира с пасатор, но така че да останат и зрънца. Добавя се накъсаното пилешко месо, подправя се със сол и черен пипер. Накрая в тенджерка се препържва маслото заедно с кимиона и още докато е горещо, се излива по-голямата част от него в кешкека, другата се разпределя върху всяка порция. Поръсва се с червен пипер.

Хит на седмицата

Зелен фасул с яйца

Необходими продукти:
2 ч. ч. зелен фасул 
1 малка глава лук 
2 домата 
2 скилидки чесън 
по клонче кориандър, магданоз и копър (или само едното) 
2 яйца 
сол, черен пипер
олио или масло

Начин на приготвяне:
Фасулът се почиства от крайчетата, нарязва се и се сварява в подсолена вода до полуготовност. Отцеждаме и оставяме настрани. Лукът, доматите и зеленината се нарязват на дребно. Лукът се запържва до прозрачност, добавят се доматите, допържва се още малко, слага се чесънът, минат през преса, и добавяме отцедения зелен фасул. Поръсваме сол и пипер на вкус и задушаваме до готовност. Когато фасулът стане мек, но не разварен, заливаме с разбитите яйца, разбъркваме и дръпваме от огъня. Поднася се с варен ориз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме