Рецепти от грузинската кухня

Грузинските ястия сами си искат виното.

Местни билки придават неповторим вкус на храната

Ястията се готвят бавно 

Под „комшии“ обикновено разбираме тези, с които имаме сухоземна граница, но и грузинците са ни съседи – дели ни само Черно море. А и кухнята им заслужава специално внимание. Както и виното, но това е друга тема…

Едно от традиционните грузински ястия е хинкали – нещо средно между руски пелмени, китайски кнедли и равиоли.

Приготвят се както с месо, така и с друг пълнеж, например сирене и картофи. Ядат се с ръце, като се хващат за „опашката“ и се отхапва малко от тестото, после се изсмуква сосът. След това се изяжда останалото, като опашката се оставя в чинията.

Хачапури е традиционен грузински хляб с местно солено сирене. Има много разновидности. Може пълнежът да е от боб или картофи. Аджарският хачапури прилича на лодка, в която върху разтопеното сирене се чуква сурово яйце и се слага бучка масло. Отчупваш хляб и си загребваш от пълнежа.

Супата „Харчо“ е неотменна част от грузинската кухня, но за да я приготвите, трябва да имате специфичната местна подправка хмели-сунели. У нас може да се замени с шарена сол. Грузинците слагат в супата, която е гъста по-скоро като яхния, и сливово пюре, пресни вишни или сок от нар, за да придобие сладко-кисел вкус. 

Хинкали

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
250 мл студена вода
1 ч. л. сол

За пълнежа:
500 г говежда кайма
2 глави лук
500 мл вода
кориандър, магданоз, сухи подправки
червен пипер
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Омесете твърдо, но еластично тесто и го оставете настрана покрито за 2 часа да втаса. През това време настържете лука и го смесете с каймата. Нарежете и добавете зелените подправки, подправете със сол и пипер. Започнете да наливате по малко вода и непрекъснато разбърквайте. Трябва да се получи рядка консистенция, в която лъжицата не може да стои изправена. Приберете пълнежа в хладилник за 1 час. Разделете тестото на равни топчета (16-20) и от всяко разточете кръг колкото длан с дебелина 2 мм. Краищата да са по-тънки от центъра. Сложете кръгчето върху чашка и сипете 1 с. л. от пълнежа. Прищипете краищата като бохча, като последната гънка завийте в посока обратна на часовниковата стрелка, така че да обхване останалите. Отрежете с нож връхчето на опашката. Така приготвените вързопчета пуснете на порции във вряща подсолена вода за 14 минути, като ги разбърквате от време на време, за да не залепнат. Извадете с решетъчна лъжица и подредете в чиния. 

Хачапури

Необходими продукти:
1/2 кубче мая
50 мл хладка вода
400 г брашно
150 мл хладко мляко
2 с. л. зехтин
щипка сол
1 яйце

За пълнежа:
300 г сулгуни (грузинско саламурено сирене)
или 200 г моцарела и 200 г овче сирене

Начин на приготвяне:
Омесете тестото и го оставете да втаса. Върху поръсен с брашно плот разточете тестото в кръг с диаметър 25 см. В центъра сложете настърганото сирене и прегънете отгоре краищата, така че да се получи топка. Внимателно разточете или притиснете топката с набрашнени ръце, така че да се получи плосък хляб. В него не трябва да има шупли. Покрийте с кърпа и оставете да втаса 10-15 мин. Загрейте малко зехтин в тиган и гответе хачапурите от двете страни по 8-10 минути под капак. Могат и да се изпекат във фурна с вентилатор на 200 градуса. 

Супа „Харчо“

Необходими продукти:
600 г говеждо месо
3 л вода
2-3 с. л. олио
1 глава лук
1 каф. ч. ориз
100 г орехи
1 ч. л. хмели-сунели или шарена сол 
2-3 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
няколко стръка магданоз
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки кубчета и се слага да ври в 3 л вода. Оставя се около 1 час и 30 минути, като се отпенва. След това нарязаният на ситно лук се задушава в загрятото олио. Прибавят се към него червеният и черният пипер, сол. Разбърква се и веднага се изсипва към супата. Добавя се оризът и се оставя още около 10 минути да поври. След това се прибавят грузинската подправка хмели-сунели и смлените орехи и се оставя да ври още 5-6 минути. След като супата е готова, се прибавя счуканият чесън. Харчо се оставя покрита с капак 10-15 минути, преди да бъде сервирана, за да се ароматизира добре. Поднася се с нарязан магданоз. 

Чахохбили (пилешка яхния)

Необходими продукти:
1 пиле около 1,2 кг
3 големи глави лук
3 големи домата
1 с. л. сос аджика (лютивка)
1 ч. л. доматено пюре
сол, черен пипер
80 мл сухо бяло вино
3 скилидки чесън
1 връзка пресен кориандър (магданоз)
1 ч. л. хмели-сунели
50 мл олио
50 мл масло

Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на дребни парчета, по 50-60 г. Отделете гръбнака за супа. Сложете в голям тиган олиото и маслото да се загреят и запържете месото до златисто от всички страни. Подправете със сол и черен пипер. Нарежете лука на дребно и го добавете към запърженото пиле. Разбъркайте и оставете 5 минути - до златисто. Обелете и нарежете доматите на кубчета. Вземете по-голяма тенджера и прехвърлете в нея пилето и лука, добавете доматите, доматеното пюре и соса аджика. Ако нямате аджика, може да използвате нашенска лютивка. Разбъркайте, намалете котлона на средна температура и затворете с капак. Задушавайте около 15 минути, като периодично разбърквате. Сложете виното и отново разбъркайте. Задушавайте още 10 минути. Нарежете чесъна и кориандъра на ситно. Когато ястието се посгъсти, сложете чесъна, кориандъра и чаена лъжичка хмели-сунели. Разбъркайте, изключете котлона и оставете 5 минути на остатъчна топлина.

Хит на седмицата

Лобио (боб с оцет)

Необходими продукти:
800 г червен боб
1/2 ч. ч. оцет
150 мл олио
3 глави лук
магданоз, копър, джоджен, чубрица – на вкус
80 г корен от целина
6-8 скилидки чесън
10 г шафран по желание

Начин на приготвяне:
Накиснете фасула във вода за 12 часа. Кипнете го, сменете първата вода, след това го оставете да се вари до готовност, като накрая отцедите водата и оставите в тенджерата съвсем малко течност. Наситнете лука и го запържете в олиото. Изсипете при боба и разбъркайте хубаво. Гответе 10-ина минути, докато се смесят вкусовете. Изсипете оцета, целината и добавете подправките и скълцания чесън. Разбъркайте добре. Гответе на слаб огън още 5 минути, след това оставете ястието да се охлади и приберете в хладилник за една нощ. Поднесете с наситнени пресни билки. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме