Рецепти от италианската кухня

Хляб и сирене се сервират винаги, дори когато основното ястие е паста.

На Ботуша ядат и друго, освен паста и пици

Чашка силно еспресо е завършекът на храненето

Ако се чудите какво да поднесете на гостите си, със сигурност няма да сбъркате, ако изберете нещо от италианската кухня. Тя е позната и обичана по целия свят, а пастата и пицата се приготвят бързо и лесно. Не е случайно, че Традиционното изкуство на неаполитанския пицар е признато от ЮНЕСКО за част от Нематериалното наследство на човечеството през 2017 г. На Ботуша обаче ядат и много други неща - от риба и морски дарове до прочутите десерти тирамису и панакота. Италианският сладолед (джелато) е прочут по цял свят, а вафлената фунийка за него е измислена през 1903 г. от Итало Маркиони - италианец, естествено.

Особеност на кухнята на Апенините е, че в ястията се разчита повече на качеството на продуктите, а не на сложността на приготвянето. Затова повечето рецепти са подходящи за домашни условия. Италия е европейската страна с най-голям брой хранително-вкусови продукти с наименование за произход и за географско указание, признати от Европейския съюз - 315. А за да защитят кулинарните си традиции, италианците измислят културното и гастрономическо движение Slow Food в отговор на бързото хранене, завладяло англоезичния свят. Това става през 1986 г. в град Бра.

Аранчини

Необходими продукти:

1 ч. ч. ориз “Арборио”
100 г. 
пармезан
60 г. 
моцарела
30 г. грах
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
500 мл пилешки бульон
4 яйца
20 г. краве масло
2 с. л. зехтин
куркума
700 мл олио за пържене
брашно, галета 

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка, докато стане стъклен. Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността, отново се налива бульон. Това се повтаря до готовност на ориза. Овкусява се с куркума, разбърва се и се добавя маслото. Когато се разтопи, се прибавя настърганият пармезан. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня. Оризът се оставя да изстине. Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа. Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки. Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.

Минестроне

Необходими продукти:

25 г. масло
3 с. л. зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 стрък целина
2 моркова
400 г. домати от консерва
175 г. зеле
50 г. зелен боб
3 с. л. замразен грах
1 л пилешки бульон
бекон
пармезан
50 г. спагети
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте в тенджера маслото и зехтина. Нарежете бекона и го запържете. Извадете го настрана. Нарежете лука, чесъна, морковите и целината и ги гответе в тенджерата 8-10 минути, докато омекнат. Прибавете нарязаните домати и бульона, похлупете, намалете температурата и варете 20 минути. Прибавете след това нарязаните зеле и зелен боб, граха и начупените спагети. Гответе още 20 минути. Овкусете със сол и черен пипер, върнете бекона в тенджерата и след малко отстранете от огъня. Сервирайте с настърган пармезан.

Кростата с плодове

Необходими продукти:

За тестото (диаметър на тавата 26 см):
1 яйце
70 г. захар
60 мл олио
220 г. брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 ванилия
За яйчено-млечния крем:
2 яйца
500 мл прясно мляко
2 с. л. брашно
2 с. л. царевично нишесте 
6 с. л. захар
ванилия и лимонова кора

Начин на приготвяне:

В по-дълбока купа се смесват яйцето и всички продукти без брашното, което отделно пресяваме. Постепенно се добавят около 200 г. от него. Сместа се омесва на ръка за кратко, докато се получи леко еластично тесто, което не се лепи по ръцете. Изрежете достатъчно голям лист хартия за печене, поръсете я с малко брашно, за да не залепва тестото и върху нея го разточете с дебелина 4-5 мм и с диаметър достатъчен, за да покрие дъното и стените на тавичката. Разточеното тесто, както е с листа хартия за печене, се прехвърля в тавичката - да покрие изцяло дъното и стените є. Пече се 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна. Млякото за крема, захарта, ванилията, 2-3 обелки лимонена кора се загряват в тенджерка, докато започне да завира. Отделно се разбиват на пяна яйцата заедно с брашното и нишестето (или само 4 с. л. нишесте), след което на два пъти загрятото мляко се прибавя към яйчената смес, като внимателно се изравняват температурите на двете смеси. Изваждат се лимоновите корички и кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Охладеният крем се изсипва в готовата коричка и отгоре се подреждат нарязани плодове.

Лазаня

Необходими продукти:

1 пакет замразени кори за лазаня
200 г. кашкавал
зехтин 
за намазване
За плънката:
500 г. телешка кайма
0,5 буркан стерилизирани домати
1 ч. ч. бяло вино
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък суха целина, босилек, риган, сол
1 щипка захар

Начин на приготвяне:

Корите за лазаня се сваряват според упътването на опаковката. Лукът и чесънът за плънката се нарязват на ситно и се запържват 1-2 минути в сгорещения зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари наполовина. Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и захарта. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Ако е необходимо, се добавя сол. На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и част от соса Бешамел. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част от плънката и се поръсва с настърган кашкавал. След това се слага втори ред кори, сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се пече около 30 минути в умерено загрята до 180 градуса фурна.

Тирамису

Необходими продукти:

400 г. маскарпоне
4 яйца
100 г. пудра захар
2 с. л. коняк (ром, амарето)
250 мл силно еспресо
1 опаковка бишкоти
2 ч. л. какао

Начин на приготвяне:

Жълтъците се отделят и се разбиват с пудра захар, докато увеличат обема си 3-4 пъти. Прибавя се маскарпонето и се размесва внимателно с дървена лъжица. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавят се при маскарпонето внимателно и се разбъркват. В свареното кафе се сипват 2 с. л. коняк. Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга. Отгоре се поставя един слой крем. Отгоре отново потопени бишкоти, крем. Най-горният слой трябва да бъде крем. Така наредените бишкоти се поставят в хладилника да престоят една нощ. Преди сервиране се поръсват с какао.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме