Рецепти от турската кухня

В резиденцията на турския посланик у нас дипломати опитаха чудесата на турската кухня.

По комшийски

По неповторим начин се съчетават месо и плодове

Внимание: чушките в салатата обикновено са люти

В навечерието на лятната ваканция посланикът на Турция в България г-жа Айлин Секизкьок покани колегите си дипломати на тематично градинско парти, на което им представи вълшебствата на турската кухня.

Когато говорим за кулинарното разнообразие у съседите, трябва да имаме предвид, че става дума за няколко района с доста различни традиции в готвенето, така както самата Турция се намира на кръстопът между изтока и запада, севера и юга, морето и планината.

На голяма почит са кебапите, приготвени от нанизани на шиш късчета месо, агнешки дроб или кайма, оформена като дълги кюфтета, и печени на жар. Те са „храната на народа“, която може да се купи и в гостилниците, и на улицата. Пълнените зеленчуци, които турците наричат „долма“, са познато и у нас ядене, но докато ние използваме за целта главно тиквички и патладжани, те пълнят с ориз, булгур или кайма всичко, което може да се издълбае – лук шалот, домати, даже краставици.
Интересни са ястията, в които месото е съчетано с плодове като дюли, вишни, ябълки, зелени или узрели джанки, но подобни комбинации са характерни повече за югоизточната част на страната. За разлика от нас, които употребяваме марулята само за салата, турците я слагат и в яденето. И бъдете нащрек, защото чушките, макар да приличат на нашите сладки пиперки, обикновено са доста люти…

Чорба от червена леща

Необходими продукти:
2 ч. ч. червена леща
1 каф. ч. ориз
2 глави лук
60 г масло
5-6 скилидки чесън
2 домата или 2 с. л. доматено пюре
1/2 с. л. пюре от червени чушки
1 лимон – сокът, или 1 с. л. оцет
сол, черен пипер, чубрица, кимион
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. лют червен пипер на люспи

Начин на приготвяне:
Накиснете лещата във вода от предната вечер. На сутринта я смесете с измития ориз, покрийте с вода 4-5 см над тях и варете на средна температура, докато омекнат. Добавете нарязания лук. Гответе още 30-40 минути, докато и той омекне. Накрая сложете доматите и пастата от чушки, размита в малко течност от готвенето. Добавете сол и останалите подправки. Счукайте чесъна, смесете го с лимоновия сок и добавете в супата. Когато е готова, я пасирайте по желание. Преди да сервирате, разтопете маслото и запържете в него сладкия и лютия червен пипер. Полейте отгоре всяка порция. Поднесете с резенче лимон.

Имамбаялдъ

Необходими продукти:
6 патладжана
6 глави лук
1 кг домати
3 моркова
1 глава чесън
1 вр. магданоз
1 ч. ч. олио
сол

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват на ивици, разрязват се на 2 по дължина и се издълбават. Посоляват се, за да си пуснат горчивата вода, измиват се и се подсушават добре. Изпържват се леко от двете страни за по 1-2 минути и се подреждат в тава. В същата мазнина се задушават лукът и чесънът, нарязани на ситно, настърганите моркови, вътрешността на патладжаните и накрая - половината настъргани домати. С тази смес се пълнят патладжаните и се поливат с останалите домати. Добавя се 1 ч. ч. топла вода. Пече се в умерена фурна 1 час, докато остане на мазнина. Накрая се поръсва с магданоз.

Кюфтета с патладжани

Необходими продукти:
750 г телешка кайма
2 кг патладжани
4 домата
3 глави лук
1 с. л. доматено пюре
1 с. л. паста от червени чушки
3 люти зелени чушки
2-3 с. л. масло
2 лимона – сокът
сол, черен пипер и други подправки на вкус

Начин на приготвяне:
Обелете патладжаните, нарежете ги на 2 по дължина и после напречно на парчета по 4 см. Омесете каймата с подправките и оформете кюфтенца колкото голям орех. Запечете кюфтетата и патладжана на грил или грил тиган, като ги обръщате често и внимавате да не ги препечете. Трябва да са полуготови. Нарежете на ситно лука, лютите чушки и доматите. Разтопете маслото и задушете в него зеленчуците. Добавете кюфтетата и патладжана и разбъркайте внимателно, за да не се разпадне каймата. Размийте доматеното пюре и пастата от чушки в малко топла вода и ги прибавете в ястието. Сипете лимоновия сок и останалите подправки. Налейте топла вода, колкото да покрие продуктите. Похлупете и гответе на слаб огън 40-45 минути. 

Патладжан кебап

Необходими продукти:
4 продълговати патладжана
600 г телешка кайма
3 с. л. зехтин
по 1 ч. л. сол, черен пипер и червен пипер
люспи чили
зехтин

Начин на приготвяне:
Отрежете дръжките и краищата на патладжаните. Нарежете всеки на 3 или 4 равни части, без да белите кожата. Накиснете нарязаните патладжани в подсолена вода, за да премахнете горчивината, после ги изплакнете и подсушете. За кюфтенцата смесете каймата, зехтин, сол, черен пипер и люспи чили в дълбока купа. Омесете и оставете в хладилник да се стегне. Вземете парче с размер на орех и го оформете като плоско кюфте. Нанижете последователно резени патладжан и кюфтета върху метални шишчета и ги подредете в тава. Печете до готовност. Ако ще приготвяте на скара, намажете шишчетата със зехтин. За гарнитура изпечете домати на половинки и зелени чушки. Сервирайте горещия кебап с домата върху хляб лаваш.

Хит на седмицата

Лозови сармички с вишни

Необходими продукти:
2 ч. ч. ориз
2 глави лук
0,5 ч. ч. зехтин
0,5 ч. ч. стафиди
1 ч. ч. белени фъстъци, счукани
сол, черен пипер, щипка канела
400 г вишни без костилките
60 лозови листа
1 ч. ч. зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:
Лозовите листа се попарват, ако са пресни. Нарязаният на ситно лук се запържва с ориза, стафидите и фъстъците. Сипва се зеленчуковият бульон, слагат се подправките и се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността. С плънката се навиват сармички като пури. На дъното на тенджерата се слагат няколко цели лозови листа, отгоре се подреждат сармичките и се разпръскват вишните. Най-отгоре се слагат още няколко цели листа и се похлупва с чиния. Наливат се топла вода и сок от вишните 2-3 пръста над сармите и се сипват 1-2 с. л. зехтин. Варят се на слаб огън 35-40 минути. Сервират се със сос от кисело мляко, копър и чесън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме