Рецепти от унгарската кухня

Унгарците хапват доста месо и не се боят от големи порции.

Супите са гъсти като яхния, основното е като за великани

Червеният пипер – и лют, и сладък - е задължителен

Традиционните унгарски ястия са предимно с месо – по-често свинско, телешко и говеждо, по-рядко агнешко. То е сготвено със зеленчуци, между които много чушки и домати, или се сервира самостоятелно, с гарнитура от гъста сметана или кнедли. Порциите са големи, като за великани. Ястията задължително се овкусяват с червен пипер – и лют, и сладък, както и с всякакви разновидности на черния пипер. 

Супите са доста гъсти според нашите разбирания. Те повече приличат на яхния и често заместват и първото, и основното ястие. Такъв е прочутият унгарски гулаш, в който има парчета месо, лук и чушки, задушени в доматен сос. Използва се джолан или плешка, които имат много мускулни влакна. При готвенето колагенът в мускулите се превръща в желатин и това сгъстява ястието.

Halasle е рибена супа, която също се радва на голяма популярност. Приготвя се от различни видове риби. Някои от тях се пасират през сито и към тях се добавят големи парчета други видове риба. Това ястие е много оригинално и вкусно. И гулашът, и рибената супа традиционно се готвят в котле, висящо над открит огън.

Не всички основни ястия от унгарската национална кухня са месни. Lecho е изключително зеленчуково. Състои се от сладки червени чушки и лук, задушени с домати или в доматен сос. Фазелек е разнообразна яхния от задушени зеленчуци с прибавена накрая заквасена сметана с брашно, което се прави със съставки според личните предпочитания. Може да се приготви с леща, зелен фасул, спанак, тиквички или зеле. Не е нито яхния, нито супа, уникално е и няма аналози в други кухни. 

Лангош е друго традиционно ястие, което представлява пържено тесто с мая и наподобява нашите мекици. Унгарците често го сервират за закуска. 

Не можем да не споменем и вкусните десерти, които са добре познати у нас - тортите „Добуш“ и „Естерхази“, десертът „Шомлой галушки“ и други сладости. 

Гулаш

Необходими продукти:
400 г телешко или говеждо месо
1-2 с. л. брашно
2 глави лук
2-3 моркова
4 картофа
1 червена чушка
3/4 ч. ч. червено вино
2 ч. л. сладък червен пипер
2 ч. л. лют червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч. л. млян ким
4 с. л. доматена паста
3/4 ч. ч. домати
2 ч. ч. телешки бульон
дафинов лист
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на малки кубчета, слагаме го в найлонов плик с брашното, сол и черен пипер и го раздрусваме, за да полепнат по него. Нарязваме зеленчуците на средно големи парчета. В дълбок съд запържваме лука. Прибавяме месото и също го запържваме добре. Започваме да прибавяме зеленчуците, червения пипер и накрая доматената паста. След няколко минути сипваме виното, доматите и бульона. Течността трябва да покрие месото и зеленчуците. Подправяме с още сол и дафиновия лист. Оставяме да къкри, докато месото се свари съвсем и ястието се сгъсти. Може да се сервира с кнедли, заквасена сметана, в купичка или в издълбано хлебче. 

Лангош

Необходими продукти:
За тестото:
350 мл вода
25 г мая
500 г брашно
1 с. л. масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
олио
Добавка:
чесън, сирене, сметана

Начин на приготвяне:
В хладката вода се размесват маята и захарта. Изчаква се, докато маята втаса. В купа се смесват брашното и солта, налива се водата с втасалата мая, прибавя се маслото и се омесва тесто. Трябва да престои 1 час. Олиото се сгорещява на силен котлон. С намазнени ръце се откъсват парчета от тестото с размер на тенис топка. Разплескват се между дланите като мекици и се пържат по 3-4 минути от всяка страна, да станат хрупкави. Изваждат се с решетъчна лъжица върху домакинска хартия. Натъркват се с чесън и се покриват с обилни количества заквасена сметана и настъргано сирене.

Добра жена

Необходими продукти:
1 кг свински врат
1 кг картофи
200 г бекон
2 скилидки чесън
1 буркан (750 мл) кисели краставички
1 ч. ч. вино
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Киселите краставички и картофите се нарязват на малки кубчета, свинското - на хапки, а беконът - на ленти. По желание можете да запечете леко бекона на сух тиган. Сложете го на дъното на йенска тенджера или дълбока тава с капак. Налейте олио и запържете в него краставичките 8-10 минути. После ги сложете при бекона и бързо захлупете. В същото олио запържете свинското до готовност, добавете 1 ч. ч. вино и 1 ч. л. сол. Задушавайте го под капак 15 мин. Отхлупете и гответе, докато течността почти изври, и го изсипете при останалите продукти. Загрейте ново олио и запържете картофите до златисто. Добавете ги към останалите продукти. Разбъркайте ястието и овкусете със сол и пипер. Осавете на топло под капак да се задушава половин час, преди да сервирате.

Лечо

Необходими продукти:
2 кг месести чушки
1 кг домати
1 с. л. сол
1 с. л. захар
100 г олио
червен пипер

Начин на приготвяне:
Почистете чушките и ги нарежете на ивици или квадратчета. Доматите обелете по желание и ги смелете в блендер. Изсипете полученото доматено пюре в тенджера. Добавете олиото, сол, захар и червен пипер. След като кипне, намалете котлона, за да не загори. 10 минути след като заври, добавете чушките. Щом повторно заври, намалете топлината, покрийте с капак и гответе 15-20 минути. 

Хит на седмицата

Студена супа с вишни

Необходими продукти:
500 г вишни или череши без костилки
1,5 л вода
160 г захар
250 г заквасена сметана
2 с. л. брашно
1/4 ч. л. сол
листенца мента

Начин на приготвяне:
Кипнете вишните и захарта във водата и ги варете 5 минути. Смесете сметаната, брашното и солта в отделен съд. Отделете 2 ч. ч. горещ вишнев сироп и го сипете внимателно в сметаната, като непрекъснато разбърквате. Така полученият сос изсипете по същия начин обратно при вишните с постоянно бъркане. Загрейте на слаб огън още 10 минути, без да се стига до кипене. Оставете да се охлади и украсете с листенца мента. Супата се сервира изстудена в горещите летни дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме