Рецепти от чешката кухня

Ястията са за хора, които не се боят от килограмите

Любимите подправки са оцет, хрян и горчица

На несвикналите с чешката кухня тя може да им се стори тежка - мазна, с месо, сланина, пушени колбаси, сметана, сосове, и богата на калории - с тесто във вид на хляб, кнедли, палачинки, пайове, десерти. Супите например са толкова гъсти, че приличат на каша. Както се казва, лъжицата трябва да стои изправена в тях. Но в интерес на истината храната на чехите, а и на съседите им - словаците, е много вкусна. Просто трябва да се внимава с количествата.

Отличителна особеност са сосовете. Те са задължителни към всякакви видове месо, а за да се изтопят, помагат прочутите кнедли, които донякъде приличат на нашия хляб, но се приготвят от брашно и картофи и тестото се вари във вода или на пара. Гарнитурата към месото често е задушено зеле. Другите зеленчуци обикновено се сваряват, пасират и се слагат в соса. Върху почти всяко ястие се сипва лъжица сметана, а чехите обичат да добавят отгоре и някакво сладко.

Ако имате път към Чехия, още на улицата можете да опитате пържен брамборак - картофена палачинка с добавка на бекон, гъби и чесън, или утопенец - колбас, маринован с оцет, лук, растително масло, червени чушки и различни подправки. И двата деликатеса са идеално мезе за бира и често се приготвят в самите бирарии.

От “по-тежката артилерия” си струва да опитате телешко филе върху сметана, сервирано с кнедли, а също и пържено свинско с кнедли и кисело зеле. Различните видове гулаши също са представени в чешката кухня. С гарнитура от кисело зеле се сервират и парчета печена свинска плешка, джолан, пълнена патица. За всички тях месото се маринова предварително и после направо се топи в устата, особено ако е придружено от халба бира.

Свичкова на сметане

Необходими продукти:
800 г. говеждо или телешко филе
200 г. бекон или сланина
2 глави лук
1 морков
1/2 глава целина
1 корен магданоз
1 ч. ч. вода
500 мл месен бульон
2 с. л. оцет
2 с. л. заквасена сметана
1 с. л. сладко от боровинки
сол, черен и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете сланината или бекона на пръчици с дебелина около сантиметър и ги охладете. Шпиковайте с тях филето. Овкусете го със сол, черен и червен пипер, намажете го с олио. Нарежете всички зеленчуци за соса на едро и заедно с месото ги сложете в хладилника да се мариноват една нощ. На следващия ден извадете месото и го запържете в тиган с растително масло от всички страни до златисто кафяво - 5 минути. Сложете го в съда, в който след това ще го печете, и го захлупете. Запържете леко зеленчуците за 5-10 минути и ги добавете към месото. Сложете подправки и залейте с водата, оцета и топлия бульон. Печете под капак в загрята на 160 градуса фурна 1,5-2 часа. Сосът не трябва да кипи. След това извадете зеленчуците и ги пасирайте. Добавете към тях сметаната, разбъркайте всичко до хомогенна смес. Ако сосът е прекалено рядък, го доварете, докато се сгъсти. Съединете го с месото и го оставете на слаб огън още 5-10 минути. Извадете месото и го нарежете на филийки с дебелина около 2 см. Сипете сметаново-зеленчуков сос да покрие дъното на чинията. Сложете филето върху едната половина, а върху другата подредете кнедли. Отгоре върху месото можете да сложите сметана, сладко или парченце лимон.

Картофени кнедли

Необходими продукти:
500 г. картофи
2 яйца
150 г. брашно
50 г. грис
1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Сварете картофите за 30-35 мин. Охладете, обелете и ги намачкайте до гладкост. Добавете останалите съставки и омесете тесто. Разделете го на 2 или 4 части, според желанието ви за големина на кнедлите. Разточете всяка част така, че диаметърът є да е по-малък от дъното на съда, в който ще се варят. Навийте ги на руло. Кипнете вода и ги потопете в нея. Варете ги 20 минути, след като заврат. Обръщайте ги от време на време, за да не залепнат за съда. Охладете и ги нарежете на филийки.

Брамборак

Необходими продукти:
1 кг картофи
2 яйца
100 мл прясно мляко
4 с. л. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. риган
2 стръка чесън
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се настъргват. Добавят се брашното, яйцата, млякото, счуканият чесън и солта и се замесва тесто, от което се оформят плоски кръгове, които се изпържват в загрятата мазнина от двете страни. Готовият брамборак може да се използва като предястие или като гарнитура към основни ястия.

Свински джолан

Необходими продукти:
2 джолана
600 г. картофи
1 глава лук
300-400 мл бира
3 скилидки чесън
олио
морска сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:
Счукайте чесъна с малко морска сол и хубаво натрийте джоланите. Обелете лука и нарежете на кръгчета, намажете тавата със зехтин или олио и ги подредете. Обелете картофите и нарежете на кръгчета или пръчици. Джоланите поръсете с черен и червен пипер с малко олио, поставете ги върху лука и запечете за около 30 минути. Извадете тавата, добавете картофите, поръсете с малко сол и черен пипер. Залейте с бирата и върнете във фурната за около 2 часа на 160 градуса. Извадете джоланите и картофите в чиния за сервиране, а соса прехвърлете в тиган, добавете вода и кипнете. Варете на слаб огън, докато се сгъсти. С него залейте джоланите и картофите. По желание поръсете с магданоз.

Хит на седмицата

Жебирка на мед

Необходими продукти:
500 г. свински ребра
50 мл олио
25 мл мед
50 г. кетчуп
1 с. л. зърнеста горчица
1 с. л. подправки - червен и черен пипер, кориандър, кимион
сол

Начин на приготвяне:
Измийте ребърцата и ги подсушете. Смесете в купа олиото, меда, горчицата, кетчупа и подправките и бъркайте до получаване на еднородна смес. Сложете ребрата в сместа и оставете в хладилник минимум 2 часа, може и цяло денонощие. Наредете ги в леко намазнена тава и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 60-70 мин., докато придобият апетитен загар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме