Рецепти с пресни картофи

Сега е сезонът на бейби картофките.

От нищо нещо

С този непретенциозен зеленчук започва лятото

Не се белят, само се измиват хубаво

Появят ли се на пазара пресни картофи на нормална, а не на раздута за празниците цена, значи стъпваме в лятото. Този вкусен, непретенциозен и полезен зеленчук е най-подходящ за задушаване и печене, когато грудките са съвсем малки и се готвят цели, без да се бели нежната им кожа. Така е докъм средата на юни. След това е добре удебелената кора да се отстранява, макар някои да твърдят, че точно в нея се съдържат най-полезните вещества. Този въпрос е спорен, затова го оставяме на лична преценка.

Ако все пак решите да обелите пресните картофи, наръсете ги със сол и ги разтъркайте между дланите си. Тънката им люспа лесно ще падне. За същата цел можете да изтъркате картофите с телената част на гъбата за миене на чинии. 

Противно на твърденията, че от картофите се пълнее, можете спокойно да ги хапвате, но без хляб или ориз, а като заместител на тези храни. Когато са варени или на пара, 100 гр от тях съдържат само 85 калории. Печените и обелени имат 90 калории, а необелените – 95. За сметка на това пържените съдържат 200 калории, които идват от поетата мазнина. 

Пресните картофи се приготвят много бързо, затова внимавайте, ако ги задушавате на котлон, да не загорят. Принципът е да се готвят на слаб огън, докато омекнат, а температурата да се повиши накрая. 

Картофени таралежчета

Необходими продукти:
10 картофа, не съвсем дребни
0,5 ч. ч. масло
4 скилидки чесън
пера от зелен лук
чедър или кашкавал
сол, черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
В картофите се правят напречно дълбоки разрези, без да се стига до края. За целта можете да поставите дървени шишчета от двете страни на картофа, докато режете. Размесете маслото с наситнения чесън и го стопете на слаб огън. Наредете картофите в тава върху хартия за печене и намажете всеки от тях с подправеното масло. Посолете, сложете черен пипер и чубрица. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Извадете тавата и отново намажете картофите с масло. Печете още 10 минути, извадете ги и ги намажете за трети и последен път. Поръсете отгоре настърганото сирене и печете още 10-15 минути. Преди сервиране поръсете със ситно нарязани пера от лук. 

Картофи във фолио с извара

Необходими продукти:
1 кг картофи, по-едри
300 г извара
150 г пармезан, настърган
2-3 скилидки чесън
3 стръка зелен лук
1 връзка копър
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Картофите се надупчват на няколко места с остра клечка. Увиват се в алуминиево фолио и се пекат на 220 градуса 45-50 минути. Изваждат се от фолиото и всеки картоф се разрязва отгоре на кръст. Натиска се, за да се разтвори. Докато картофите се пекат, изварата се смесва със ситно нарязаните лук, чесън и копър, пармезана, сол и черен пипер. С тази смес се пълнят картофите.

Агнешко с пресни картофи в плик

Необходими продукти:
1,5 кг агнешко месо
1 кг пресни картофи
30-40 г масло
2-3 с. л. зехтин
стрък пресен чесън
сол, черен пипер
2-3 ч. л. червен пипер
девисил, риган, мента, магданоз, джоджен

Начин на приготвяне:
Осоляваме агнешкото бутче. Подправяме го с червен и черен пипер. Натриваме добре повърхността на месото с краве масло. В плик за печене слагаме целите картофи, добавяме сол на вкус и зехтин. Хубаво ги разклащаме. След това слагаме агнешкото месо и целия стрък пресен чесън. Затваряме плика и с игла надупчваме на няколко места горната му част. Печем на 180 градуса 30 мин., след което намаляваме градусите на 160 и печем още 60 мин. Отваряме плика, добавяме пресните подправки. Връщаме обратно във фурната за 15-20 мин.

Пилешки бутчета с пресни картофи

Необходими продукти:
8 долни пилешки бутчета
1 кг пресни картофи
100 мл течна сметана
1 кубче зеленчуков бульон
3 скилидки чесън
1 ч. л. мед
1 ч. л. горчица
сол, черен пипер
розмарин по желание

Начин на приготвяне:
Разтворете зеленчуковия бульон в 100 мл гореща вода, след което го охладете. Смесете го със сметаната, меда и горчицата и разбъркайте добре. Нарежете на ситно скилидките чесън и ги добавете. Измийте и подредете пилешките бутчета в тава. Наредете покрай тях пресните картофи. Посолете и поръсете с черен пипер. Залейте пилето и картофите със соса, по желание поръсете с пресен розмарин, и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, без да покривате съда, около час и 20 минути.

Хит на седмицата

Задушени пресни картофки

Необходими продукти:
1 кг пресни картофи, дребни
3-4 скилидки чесън
1 връзка копър
сол
олио и масло

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, без да се белят. На дъното на тенджера се сипва олиото – да го покрие добре. След като мазнината се загрее, сипете картофите и ги посолете. Гответе ги под капак, отначало на силна, после на умерена температура, като от време на време ги разбърквате или раздрусвате. Може да сипете и съвсем малко вода. Когато омекнат, добавете копъра, чесъна и маслото и оставете няколко минути леко да се зачервят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме