Рибарите извадиха много хамсия

На рибната борса има изобилие от морски дарове

Веян паламуд и пресен карагьоз на борсата в Бургас

В първия по-топъл ден, рибарите от Царево влязоха в морето и извадиха много хамсия. Тази година рибата се задържа за дълго в наши води, защото и морето остана по- топло, обясниха морските вълци. Хамсията се купува много заради народната цена, която държи- от 2 до 3 лева килограма. Домакините я приготвят пържена, а в съседна Турция тя е много голям деликатес. Килото се продава по около 40 лири и я правят по специален начин, наречен "тава тиган", наредена и изпържена във вид на слънце. Сега обаче износът е затруднен, заради пандемията. 

На рибната борса "Краснодар" в Бургас, в неделния ден, търговците предлагаха пресен кефал и карагьоз, съответно по 10 и 8 лева килограма. Има сафрид по 6 лева килото, по 10 и 12 лева вървят чистена пастърва и ципура. 3 лева килограма е черната мида, която също много се купува от домакинствата.

Солените риби в момента са хит. 12 лева вървят веяни паламуд и скумрия, толкова се продава и пушената сьомга. Паламудът в момента е най -добър, да се купува осолен. Тъкмо е узрял, смятат купувачите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони