Родни топ готвачи си дадоха среща на форум за развитие на гастрономната и бар култура (СНИМКИ)

Родни топ готвачи си дадоха среща на форум за развитие на гастрономната и бар култура (СНИМКИ)

На Никулден, в Топлоцентрала в София, бе даден стартът на първия по рода си форум за развитие на гастрономната и бар култура в България – Биоресткъп. 

В продължение на два дни едни от най-добрите бармани и готвачи у нас мерят сили за титлата „Най-добър“, оценявани от международно жури.     

Събитието бе открито на 5 декември с дългоочаквания мастър клас на един от най-оригиналните и иновативни готвачи на нашето време  –  шеф Диего Гереро. 

Диего Гереро

Кулинарният маестро застана пред нетърпеливата публика от готвачи, любители на храната и професионалисти от индустрията, за да разкаже и покаже нагледно лекция на тема „Ферментации“ – каква е същността на ферментацията, типовете ферментация и показа нагледно как се използват ферментирали храни.   

Шеф Гереро е носител общо на 4 звезди „Мишлен“, две от които са за собствения му ресторант „DSTAGE" в Мадрид.

Определян е като един от най-оригиналните и иновативни готвачи за нашето време и със сигурност го доказа и на живо пред всички в залата. 

След него своите мастър класове проведоха още шеф Едуард Азуаза и шеф Ориол Ровира. Програмата продължи до късно вечерта с останалите членове на журито и мастър класовете на - шеф Карл Мампел и шеф Пако Перез. 

Ориол Ровира

Шеф Пако Перез, носител на 5 звезди „Мишлен“, завърши звездната програма от лектори с изключителна демонстрация на текстури, аромати и визия от специално подбрани храни изцяло посветени на морето, които приготвя в своите ресторанти. Също така шеф Перез сподели, че не сервират месо. 

Карл Мампел

Паралелно с тях барманските мастър класове също се радваха на голям интерес, като специален гост и лектор бе Макс ла Рока. Изключителен професионалист с 20 години опит като барман и управител в най-престижните заведения по света, накара всички в залата да се забавляват и да го слушат с интерес. 

Събитието продължава и на днешния 7 декември със състезателната част на БИОРЕСТКЪП за готвачи и бармани. 

С топ готвачите се снима за спомен и симпатичната Лора Асенова, която стигна до полуфинал в последния сезон на MasterChef България.

На майсторските класове беше и победителката от тазгодишния сезон - Марианна Асенова.

В компанията на двете дами бе и друг участник, станал любимец на зрителите - Христо. 

Най-четени