След празниците: Да помислим за черния си дроб

Ярки на цвят зеленчуци и сок от цвекло подпомагат функциите му

 

 

Има свойството да се възстановява, но не до безкрай 

Морковите, цвеклото и зелето са приятели на черния дроб

Още малко и ще приберем обилните празнични трапези. Това е добре, защото любимите зимни, мазни храни и високоградусови напитки не се нравят на черния ни дроб, който непрекъснато натоварваме.

Жизненоважният орган, не случайно наричан биохимичната лаборатория на организма, е способен да възстанови първоначалния си размер дори при съхранение на 25% нормална тъкан, но след пренатоварване са му необходими не само почивка, а и “обгрижване”, защото и неговите възможности за регенериране имат краен предел. Вместо да се насочим веднага към аптеката за широко предлаганите хранителни добавки, подпомагащи работата на черния дроб, можем да се доверим на натуралната природна лечебница.

Чудесно предложение е супата от тиква. Химичният състав на този зеленчук съперничи на най-популярните лечебни растения по съдържание на витамини, ензими, фибри, протеини, калций, магнезий, пектин, каротин... Основното свойство на тиквата обаче е да подпомага жлъчната секреция, което означава, че всички неутрализирани токсични вещества ще бъдат изведени от организма.

Второто предложение е свързано с морковите. Учени поставиха под съмнение битуващото мнение относно полезността им за зрението, но никога не е било оспорвано тяхното лечебно свойство за черния дроб. Направете си вкусна салата от настъргани моркови със зехтин, домати и зеле, която, между другото, е полезна и за екскрецията на холестерола.

За пиене най-подходящ е сокът от цвекло. Червеният зеленчук е богат на бетаин, желязо и цинк, които са мощен щит за черния дроб. Най-важната роля на бетаина е детоксикацията на организма.

С други думи: черният дроб обича ярки на цвят плодове и зеленчуци - с червена, оранжева и жълта вътрешност. Освен това му се нравят храните, богати на сяра: чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и други от групата на зелето. Да не забравим също канелата и куркумата - подправки, които подпомагат имунните функции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве