Средиземноморската диета намалява риска от диабет

Учените търсят начини, по които може да се намали риска от диабет тип 2. Въз основа на анализ на специфични биомаркери, те стигат до извода, че средиземноморската диета помага да намали този риск. Проучването е публикувано в PLOS Medicine.

Средиземноморската диета е една добра възможност за поддържането на добро здраве. В нея са включени повече растителни източници на хранителни вещества и е ограничена консумацията на преработени храни. В средиземноморската диета присъстват храни като зеленчуци, бобови растения, ядки, семена, плодове и пълнозърнести храни. Характерно за нея е още консумацията на риба и морски дарове, сирене и кисело мляко. Много по-рядко в нея се включва червено месо или захар.

При тази диета акцента е върху храни, които са с по-малко мазнини и повече фибри. От рибата, зехтина и ядките се осигуряват мононенаситени мазнини. Те засищат без да увеличават холестерола. Характерно също за средиземноморската диета е, че продуктите са свежи и характерни за сезона, през който се консумират. Много рядко включва пържена храна.

В проучването се включват данните на над 20 000 човека. За да могат да проследят кой от участниците как се храни, освен на отговори на въпроси, се разчита и на изследване на кръвта за определени елементи, като каротеноиди и мастни киселини.

Въз основа на анализа изследователите констатират, че придържането към средиземноморската диета е свързано с приблизително 11% по-малък риск от развитие на диабет тип 2. Макар че учените не са категорични в доказателствата, отбелязват, че начинът на хранене има значение и може да предпази от появата на диабет. Така че колкото повече се придържате към хранителния режим на средиземноморската диета, толкова по-голяма е вероятността да се радвате на добро здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл