Страната на кафето - Бразилия, се хвали с най-сладките Арабики

Кафе индустрията в Бразилия може да се похвали с цели 16 региона за производство на зърната, разпределени в седем щата.

Тя е перфектна със своята почва за плантациите

Черадо де Бахия - плодородната земя с топъл и слънчев климат, е локализирана там

Надморската височина на добива е сравнително висока - 1100 м

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

II част

Kафе индустрията в Бразилия може да се похвали с цели 16 региона за производство на зърната, разпределени в седем щата. Фактът, че е топ производител, Бразилия може да го отдаде на перфектни метеорологични условия. Страната е условно обособена в няколко климатични зони - екваториална и влажнотропична в Амазония и част от атлантическото крайбрежие, където климатът е влажен субтропичен в южните райони. Насажденията с кафе в страната са близо 6,8 милиона акра, разположени главно в югоизточния регион. Най-популярните са Минас Жерайс, Сао Пауло и Парана, където околната среда и климатът осигуряват идеални условия за отглеждане на реколтата. Надморската височина на добива на кафе в Бразилия е близо 1100 м, което квалифицира плантациите като високо растящи. Сортовете, които се отглеждат там, са много и разнообразни - червен и жълт Бурбон, Арара, Катукай. Страната произвежда някои много чисти и сладки кафета без много киселинност, което много хора намират за вкусни и много достъпни.

Минас Жерайс е най-големият щат за отглеждане на кафе в Бразилия и представлява почти 50% от производството на страната. От 2011 г. Бразилия категорично е световен лидер в производството на зелено кафе, следвана от Виетнам, Индонезия и Колумбия. Страната е без конкуренция в общото производство на зелено кафе, кафе Арабика и разтворимо кафе. Около 3,5 милиона души участват в индустрията, предимно в селските райони.

По-голямата част от фермите за кафе в Бразилия са с размер по-малък от десет хектара - 71%, 25% са по-малко от 50 хектара, а само 4% от стопанствата са по-големи от 50 хектара.
Бразилия активно се опитва да увеличи вътрешната си консумация на кафе, при това с все по-голям успех. Може да ви учуди, че в училищата в Бразилия малки деца могат да си купят чаша кафе, но кафе културата е толкова впита в страната, че е невъзможно да си я представим без скъпоценните зърна. Потреблението в Бразилия сега съперничи с това на Съединените щати.

Кафенетата са само за богати

Една ферма там произвежда повече от цяла Боливия 

Има добра проследимост на зърната

Висококачествените бразилски кафета обикновено се проследяват до конкретна ферма (fazenda), докато по-нискокачествените кафета са насипни и не се проследяват. Кафетата маркирани като “Сантос” просто са изпратени от пристанището на Сантос, а името няма нищо общо с мястото, където е кафето се отглежда.

Бразилия вероятно нарушава правилото проследимостта да е свързана с качеството, тъй като има ферми в Бразилия, произвеждащи повече кафе от цяла Боливия например. И докато кафето може да се проследи поради размера на производство, не е задължително да е по-високо като резултат.

Но извън фермите, в бразилските кафенета цената на една чаша кафе може да струва дори повече от цената в Съединените щати или Европа така, че тези места се превръщат в друг символ на нарастващото разделение между богати и бедни в Бразилия.

В региони за отглеждане

Правителството насърчава земеделието

Планалто Де Бахя е с дребно производство

Черадо де Бахия е регион за отглеждане на кафе в Бразилия, който се поддава на мащабно и индустриализирано кафе производство. В края на 70-те и началото на 80-те години този регион е част от правителствен проект за насърчаване на земеделието, като осигурява евтини кредит и стимули за около 600 фермери, които се преместили тук. До 2006 г. около 1,5 милиона хектара (3,7 милиона декара) земя е била култивирана, въпреки че кафето е съставяла сравнително малка част от това. Климатът там е стабилен, топъл и слънчев, а това води до по-високи добиви и плодородна почва. Но там е по-трудно да се намери нещо наистина удивително от тази част на Бразилия. Надморска височина за отглеждане на кафето е 700 - 1000 м. Планалто Де Бахя е регион с по-голямо внимание от дребно производство, като предимство отчитат по-хладните температури и по-голяма надморска височина за получаване на по-високо-качествени кафета. Друг интересен регион - Минас Жерайс има някои от най-високите планини в Бразилия, осигурявайки добра надморска височина за кафето.

За обработване на реколтата

Процесът Pulped Natural

Дълго време Бразилия обработвала голяма част от кафето си чрез изсушаване на слънце на целите череши. Въвеждането на процеса Pulped Natural в началото на 90-те наистина помогнал за подобряване на качеството, но от години производителите на специално кафе в Бразилия - тези които могат да берат на ръка, или могат да измият кафето си и да отглеждат интересни сортове на по-голяма надморска височина, се борят срещу репутацията на страната за производство на кафета с ниска киселинност и повишена плътност, най-подходящи за еспресо смеси.

Серадо - саваната на Бразилия

Северната част на страната, обсипана с диаманти

Нова местност за производство

Серадо означава тропическа савана но въпреки, че човек би могъл да използва това име за да се определи саваната, която се простира по цялата Бразилия, когато става въпрос за кафе - името обикновено се отнася до района на Cerrado на запад от Минас Жерайс. Тази област е сравнително нова за производството на кафе и може би това обяснява защо то е така доминирано от големи и механизирани ферми. Всъщност над деветдесет процента от фермите в региона са по-големи от 10 хектара (24 дка). Надморска височина за отглеждане на кафето там е 850 - 1250 метра. Бахия е голям регион в източната част на Бразилия и е едно от най-северните площи за плантации в страната. В последно време все повече и повече интересни кафета идват от този регион.

Чапада Диамантина е един от най-красивите райони на Бразилия, известен с националния си парк, но кръстен на неговата геология. Чапада описва стръмните скали в региона, а Диамантина - диамантите намерени там през 19-ти век. Забележителен брой стопанства в региона произвеждат кафе, биологично, добито чрез органичен метод на производство първоначално разработен от Рудолф Щайнер.

Растението се радва на 1200 метра височина

Сао Паоло - най-известната област за добив

Там изграждат железопътния път на кафето

Регионът Сао Паоло е един от по-известните за отглеждане на кафе в Бразилия. В него се намира Можиана, район, кръстен на железопътна компания Можиана, която изгражда “железопътния път на кафето” през 1883 г., което води до по-добър транспорт и голямо разпространение на производство на кафе. Надморската височина е между 800 и 1200 м. Сул де Минас е историческият дом на голямото производството на кафе в Бразилия и има много поколения от дребни земеделски стопани. Може би и поради тази причина има много повече кооперации в региона. Въпреки разпространението на малките ферми, той е добре индустриализиран район, с много механично прибирана реколта. Определени зони в региона напоследък привличат повече внимание, включително Кармо де Минас. Това е конкретна община, около село Кармо, където има значителен брой производители, използващи почвата и климата за отглеждане на по-добри кафета.

Останалите региони са Чепада де Минас и Матас де Минас. Чепада е по-далеч на север от другите райони за отглеждане на кафе. Той е относително малък, равнинен регион за отглеждане на кафе и фермерите се възползват от това и механизират стопанствата си. Матас е регионът, в който кафето се засажда рано и същият, който стана богат на гърба на кафето и млечните продукти между 1850 и 1930 г. Докато районът има разнообразени насаждения през последните години, около осемдесет процента от доходите от земеделие все още идват от кафе.

Неравната земя тук, със стръмни хълмове, означава, че реколтата обикновено се прибира на ръка. Въпреки, че има много малки собственици в региона (почти петдесет процента от стопанствата са по-малки от 10 хектара / 24 декара) там не е установена репутация на качествени кафета както може да се очаква. Това обаче се променя и има много ферми произвеждащи страхотно кафе тук.

* Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме