Традиционни и модерни рецепти за Коледа

Трапезата на Коледа и Нова година трябва да е изобилна.

Покажете майсторството си с по-сложни ястия

Десертът е задължителен

Дългоочакваните празници дойдоха и всяка уважаваща себе си домакиня вече е решила какво ще приготви за семейството и гостите, но някоя и друга идея никога не е излишна. След днешната постна вечеря започват дни на кулинарен разгул, които обикновено завършват с пъшкане, стомашни проблеми, махмурлук и заричането: „След Нова година съм на диета!“ Да, но тогава започват имените дни…

За да се представите добре, осигурете празнично изобилие на трапезата. То започва от салатите или собственоръчно направените туршии, минава през предястията (все по-модерни са тези с морски дарове), основното, което няма как да не е с мръвка, и завършва с десерта – изпитана торта или сладкиш от тетрадката на баба, които винаги са печелили овации през годините. Към всичко това прибавете питка, мезета, плодове, ядки и после не се чудете, че кантарът е безмилостно жесток. 
Майсторството е да опитате от всичко, за да уважите домакинята, но без да преядете. Затова внимавайте с количествата.

Патица с ябълки и медено-винен сос

Необходими продукти:
1 патица
1 кг зелени ябълки
200 г булгур
сол, черен пипер
За соса:
300 мл червено полусухо вино
300 г мед
3 пръчици канела
2 стръка мащерка
2 стръка розмарин
2 лимона

Начин на приготвяне:
Накиснете патицата за една нощ в студена вода. Преди готвенето я подсушете и поръсете със сол и черен пипер от всички страни. Нарежете 2 ябълки на големи филийки, като премахнете сърцевината със семките. Изплакнете булгура и го смесете с ябълките. Напълнете птицата с тази смес, но не много стегнато, тъй като при печенето булгурът ще увеличи обема си. Завържете патешките бутчета с готварски конец. Загрейте фурната на 180 градуса и печете 30 минути. През това време пригответе соса. Изсипете виното в дълбока тенджера, добавете меда, канелата и билките. Поставете тенджерата на слаб огън. Веднага след като алкохолът започне да се изпарява, добавете прясно изцеден лимонов сок. Оставете соса да къкри 15 минути - трябва да се сгъсти малко. Сложете останалите цели ябълки в съда с патицата и залейте птицата с част от соса. Печете патицата и ябълките още 30 минути, като от време на време поливате птицата с останалия сос, за да покафенее и да поеме пикантния вкус. Прехвърлете патицата и ябълките в голяма чиния и сервирайте.

Капама по бански

Необходими продукти:
1 кг прошарена с месо сланина
1 кг смляно свинско месо
250-300 г свински кости или ребра
1 кокошка (пиле)
2 средни кисели зелки
300 г кървавица (наденица)
3/4 ч. ч. ориз
2 глави лук
1 каф. ч. мас
сол, черен пипер 

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и са запържва в маста. Прибавя се смляното месо и също се запържва, след него – оризът, сол и черен пипер на вкус. Сместа се разбърква и се залива с 1,5 ч. ч. вода. Оставя се на слаб огън, докато оризът набъбне. С една част от тази смес се напълва кокошката, а с останалата се свиват сарми с листата от зелето. Сланината и останалата част от зелето се нарязват на едри късове. На дъното на съда за готвене (гювеч, дълбока йенска тенджера) се слага сланината с кожичката надолу. Върху нея последователно се редят нарязано зеле, кокошката, костите. Между костите и над тях се слагат сармите. Всичко се поръсва с черен пипер. Най-отгоре се слага кървавицата и се покрива с 2 големи зелеви листа. Ястието се залива с 1 ч. ч. гореща вода и се покрива с хартия за печене, изрязана по отвора на тенджерата. Капакът на гювеча се замазва с тесто. Задушавайте капамата в умерена фурна най-малко 3 часа. 

Тарт с малини

Необходими продукти:
200 г брашно
100 г масло
0,5 ч. л. сол
0,5 ч. ч. вода
1 ликьорена ч. ром
250 г подсладена сметана
1 компот от малини
3 с. л. желатин

Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, маслото, солта и водата. Почива 20 мин. на студено. Разстила се с длани, сгъва се на 4 и се разплесква с точилка. Поставя се в кръгла форма и се защипват ръбовете (или се подвиват навътре). Дъното се набожда на много места, за да не се надигне. Пече се 20 минути - първите 10 на 200 градуса, после фурната се намалява. Оставя се да изстине. Разбива се сметаната и с нея се намазва кората. Нареждат се малините. Желатинът се разтваря в сока от компота на водна баня. Тартът се полива бавно с хладкия желатин и се оставя да стегне. 

Домашна торта „Гараш“

Необходими продукти:
6 яйца
300 г смлени орехи
200 г масло
1,5 ч. ч. захар
3 с. л. какао
малко коняк
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 1 ч. ч. захар. Добавят се маслото, какаото и ванилията. От тази смес се отделя 1,5 ч. ч. за крем на тортата. Към останалата смес се добавят смлените орехи (2 ч. ч.) и няколко капки коняк. Добавят се разбитите на сняг белтъци с останалата половин чаша захар. От тази смес се опича блат на умерена фурна – 200-180 градуса, за 40 минути (пробва се с клечка), който се разделя на 3 кори. Всяка от тях се покрива с крема, от него се намазва и отстрани. Отгоре се поръсват смлени орехи, може да се сложат и орехови ядки на половинки. 

Хит на седмицата

Заек върху елхови клонки

Необходими продукти:
1 цял заек
1 кг бейби картофи
3 портокала
3–4 елхови клонки
2 с. л. зехтин
750 мл червено вино
зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Измийте заека, подсушете го с кухненска хартия и овкусете със сол. Измийте картофите с четка. Нарежете портокалите на филийки. Поставете елхови клонки на дъното на съда за печене, върху тях сложете заека, картофите и портокалите. Загрейте фурната на 180 градуса. Полейте съдържанието на формата със зехтин, залейте с виното и печете 2 часа, отначало с фолио, към края - отвито. Сложете елховите клонки върху чинията за сервиране, върху тях -  заека, наредете наоколо картофите и портокалите и поднесете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме