Търсим бармани за сезона и от Азия

Пенчо Пенчев, председател на Българската асоциация на барманите.

На мода идват коктейлите с по-нисък алкохолен градус

Бармани от чужбина ще сервират питиета на много места по родното море това лято. Кадри се търсят не само от познати дестинации, но и от Азия – от Индия и Филипините. Тенденцията е валидна за цяла Европа, тъй като по време на пандемията половината от опитните професионалисти смениха попрището, а желаещите да усвоят занаята са малко. Това каза във Варна президентът на Българската асоциация на барманите и четирикратен рекордьор на „Гинес“ за коктейли Пенчо Пенчев. Според него у нас няма интерес към професията, тъй като на работещите в обслужващата сфера все още се гледа като на прислуга. Чуждите кадри обаче не владеят български и рядко имат опит с приготвянето на коктейли. Затова Пенчев смята, че масово по баровете този сезон ще се предлагат питиета по елементарни рецепти.

На мода ще се разхлаждащите разновидности на джин-тоника и шприцовете, при които се залага на вариации на алкохола и на безалкохолните. В Европа вече се налага тенденция да се търсят алкохолни коктейли с по-нисък градус, колкото на една бира. Във Варна тя вече е позната, тъй като в града има много чуждестранни студенти и туристи. Родните младежи пък залагат основно на шотовете и чистите питиета, а любителите на засукани рецепти, в които се влага дори ракия, са много ограничен кръг, посочи Пенчев.

Той е част от журито на започналото вчера във Варна 30-о национално издание на конкурса „Барман на България“. В него умения и опит ще мерят 21 професионалисти от цялата страна. Победителите в категориите класика и flair – за жонглиране с бутилки, ще представят страната ни на световното първенство за бармани в Рим в края на ноември на разноски на асоциацията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм