Ученици и професионални готвачи ще мерят сили в кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“ 

Юбилейното издание е посветено на две каузи

Ученици, студенти и професионални готвачи от ресторанти и туристически комплекси ще се включат в Десетия кулинарен фестивал „Да споделим Никулден“ във Варна. Събитието се организира от Варненската туристическа камара с подкрепата на общината, Българската асоциация за кулинарна култура и домакините от Grand Mall. От 11 до 14  часа на 4 декември възпитаници на 8 гимназии от Варна, Провадия, Игнатиево, Долни чифлик, Синдел и Добрич, студенти от колежите по туризъм във Варна и Бургас и майстори от 9 известни заведения и комплекси ще изложат на щандовете си кулинарни изкушения.

Работата им ще оценява тричленно жури начело с Желязко Каракашев – един от тримата български специалисти, разработващи бранда Черноморска кухня. Ще му партнират шеф Хю Бутен и шеф Иван Иванов. Участниците ще се конкурират в две групи - учебни заведения и ресторанти, и в три категории - предястие, основно ястие, десерт.

Тази година фестивалът има две каузи. Първата е да помогне за издигането на имиджа на професията готвач чрез затвърждаване на връзката между обучението и практиката, а втората е благотворителна. След финала на състезателната част всички ястия ще се продават, а с набраните приходи ще бъде подпомогнат Домът за стари хора “Гергана”, съобщиха организаторите. За призьорите те са подготвили дипломи и купи, а ученическите отбори ще получат и предметни награди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони