Руски специалист разкри кои храни са препоръчителни при пост-ковид синдром

Докторът на медицинските науки и директор на Самарския изследователски институт по диететика и диетична терапия, Михаил Гинзбург каза в интервю за Ura.ru, кои храни трябва да бъдат изключени от диетата при пост-ковид синдром, предаде РИА Новости.

Според него този синдром води до увеличаване на възпалителната активност в организма и затова е ефективна своеобразна противовъзпалителна диета.

„Необходимо е, ако е възможно, да се премахнат захарта и храни с висок гликемичен индекс, тоест продукти от пресято брашно, картофи, ориз. Също – палмово, слънчогледово, царевично, соево масло, маргарин, червено месо и продукти от него, колбаси, вино, продукти дълбока обработка“, обясни Гинзбург.

В същото време е необходимо към диетата да се добавят храни, богати на мастни киселини, отбеляза лекарят.

„Желателно е да се наблегне на храните, богати на Омега-3 и мастни киселини – като мазна морска риба, ленено семе и зехтин“, уточни специалистът. А също да се добавят повече зеленчуци, горски плодове, билки, не прекалено сладки плодове, кисели млечни напитки, без захар и сложни въглехидрати – елда, овесени ядки, трици с хляб.

Лекарите напомнят, че при възстановяването от коронавируса, хората могат да страдат от главоболие, слабост, увреждане на паметта и пр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука