Чай в жегата? Може, ако е студен

Идеята за чай в топлото време едва ли допада на всеки, но няма нищо по-разхлаждащо, когато напитката е студена.

Репортер на “Труд” се срещна с Блага Генова, която е технолог във фирма. Жената ни представи най-новите видове на напитката.

Разговаряхме с нея по време на събитието “Студен чай в горещото време”, провело се в София и тя направи малка демонстрация.

Компанията, за която работи Генова, сама подбира билките и плодовете за чайовете и извлича най-доброто от съставките. Асортиментът е много богат-има билков, плодов, зелен, черен и био. Биологично сертифицираните чайове са пет вида – био мента, био шипка, био лайка, био липов цвят и био маточина, като в момента се разработва и био билков букет.

Най-характерно за чая, представен от Блага е, че се приготвя горещ, със запарка, след което се охлажда и се овкусява, обикновено с мед и лимон. Вече има пет разработени комбинации, като три са на основата на хибискус (род растения – б.а.), след което се добавят и плодове - ягода, касис и червена боровинка и вишна. Другите два вида са зелен чай с лимон и джинджифил и черен с праскова.

“Това са изцяло натурални продукти с истински плодове, които са много ароматни и вкусни и дават разхлада в горещото време”, категорична е Блага Генова.

Идеята за организацията на това събитие дошла заради скорошното настъпване на лятото и въпреки че все още има хора, които го пият, топлият чай се консумира повече през зимата.

Това е първото събитие, на което се представя този студен чай. На пазара и като цяло в страната няма подобен продукт, съдържащ само билки и плодове.

Специално студеният чай е по-скоро за разхлаждане и удоволствие, няма лечебни свойства, каквито има горещият. Разбира се, билковите чайове, като лайка и липов имат по-засилени действия, но и те са повече за наслада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме