Шведски ли са шведските кюфтенца

Мерките, наложени заради пандемията от COVID-19, удариха и големите търговски вериги, главно тези за нехранителни стоки, които преминаха на продажби онлайн. А това означава, че хлопнаха врати и ресторантите към тях. Мебелният гигант Икеа, който е прочут не само със стоките си за дома, а и с шведските си кюфтенца с картофки и сладко от червени боровинки, тези дни реши да подари на своите клиенти рецептата си, за да могат да си я приготвят вкъщи. Това е една от пазените в дълбока тайна рецепти, подобно на тeзи на кока-колата и пържените пилета на KFC.

Покрай новината се подсетихме, че в българската и близките около нас кухни също има оригинални рецепти за кюфтета – не говорим само за тези на скара с ароматни местни подправки или пържените домашни с повечко хляб, а и за включените в различни ястия - по чирпански, по панагюрски, по цариградски, в гърне, със сос фрикасе, агнешки кюфтенца по гръцки, турски, нашенски – много актуални около Гергьовден. Начинът на приготвянето им е общо взето еднакъв, разликата е в подправките и сосовете. В това се убедихме, като надникнахме в „Кухнята на Звездев“, блога „Наслада с Катерина“ и още тук-там из мрежата.

Вариантът на Иван Звездев

] В „Кухнята на Звездев“ има най-различни рецепти за кюфтета.
В „Кухнята на Звездев“ има най-различни рецепти за кюфтета.

Необходими продукти:

0,5 кг телешка кайма, 1 глава лук на ситно, 1 яйце, 2 жълтъка, 3-4 щипки бахар, 1/4 ч.л. индийско орехче, 2 с.л. масло, 2 с.л. олио, 2 с.л. галета, сол, черен пипер

За соса

200 мл млечна сметана, 2 ч.ч. телешки бульон (400 мл), 2 равни с.л. брашно, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук се задушава в 1 с.л. масло и малко олио за 2-3 минути. Към каймата се добавят подправките (бахарът и индийското орехче – настъргани). Омесва се каймата заедно със задушения лук, яйцето, жълтъците и галетата. Загряват се масло и олио (по 1 с.л.) и кюфтетата се пържат на умерен огън като се обръщат от всички страни – 5-6 минути. Може и да се изпекат във фурна на 200 градуса за двайсетина минути. В същата мазнина се приготвя сосът. Към брашното се добавя телешкият бульон. Оставя се да заври и да стане плътен – около 5 минути. Ако трябва, се добавят сол и черен пипер. Периодично се разбърква. Слага се готварската сметана и се оставя още няколко минути. Кюфтетата се връщат в соса за още няколко минути. Сервират се по 10 в порция, поливат се със соса, а за гарнитура се слагат картофи и сладко от червени боровинки.

Наслада с Катерина

Необходими продукти:

500 г кайма, 1 яйце, 1 глава ситно нарязан лук, лимонов пипер, 1/4 ч.л. кимион, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1/2 ч.ч. галета, 1/2 ч.л. вегета, олио

За соса

1/4 ч.ч. масло, 1/3 ч.ч. брашно, 1 литър телешки бульон, 300 г заквасена сметана, магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Запържете лука до златисто в малко олио. Омесете каймата с изброените продукти и направете топчета колкото голям орех. Запържете ги до златисто в малко олио като ги разбърквате внимателно с дървена лъжица. Не трябва да са готови и отвътре, трябва само да се запържат отвън. Извадете ги в купа, върху домакинска хартия. В дълбок тиган разтопете маслото и като кипне, добавете брашното. Разбъркайте, добавете бульона и кипнете. Варете 1-2 минути и добавете сметаната. Разбъркайте хубаво и сложете кюфтенцата. Доведете до кипене и варете около 10 мин. на слаб огън. Поръсете с черен пипер и магданоз. Поднесете топли.

Тайната на Икеа

Необходими продукти:

500 г телешка кайма, 250 г свинска кайма, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 100 г галета, 1 яйце, 5 с.л. пълномаслено прясно мляко, сол, черен пипер

За соса

40 г масло, 40 г брашно

150 мл зеленчуков бульон

150 мл телешки бульон

150 г прясна сметана

2 ч.л. соев сос

1 ч.л. дижонска горчица

За гарнитура картофи – пържени, варени или на пюре, сладко от червени боровинки

Начин на приготвяне:

Смесете двата вида кайма в купа и я намачкайте хубаво с ръце. Добавете ситно нарязаните лук и чесън, галетата, яйцето и разбъркайте хубаво. Накрая добавете млякото и подправете със сол и пипер. Направете малки кръгли кюфтенца. Поставете ги в чиния, завийте ги и ги сложете в хладилник за около 2 часа. Така формата им ще се запази, докато ги готвите. Загрейте малко олио в тиган и запържете кюфтенцата, докато покафенеят. Сложете ги в съд за печене и покрийте. Изпечете ги във фурната на 180 градуса (или 160 градуса с включен вентилатор) за около 30 минути. Междувременно направете соса. В тенджера стопете маслото. Добавете брашното и бъркайте хубаво, докато се смесят добре. Добавете зеленчуковия и телешкия бульон и продължете да бъркате. След това сложете сметаната, соевия сос и горчицата. Загрейте добре соса, без да завира, и бъркайте, докато се сгъсти. Сервирайте с картофи и лъжица сладко от червени боровинки.

Кюфте ислим кебап

Необходими продукти:

500 г кайма, агнешка или телешка, 2 патладжана, по-дълги, 1 глава лук, 1 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. черен пипер, 4-5 стръка магданоз, 4-5 стръка чесън, 1 ч.ч. доматено пюре, 1 с.л. брашно, сол, олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните по дължина на тънки ивички, посоляваме и оставяме за 20 минути да се отцедят в гевгир. Изплакваме, изцеждаме и изпичаме на скара, предварително намазани с олио. Добавяме към каймата сол, ситно нарязан кромид лук, черен пипер, магданоз и кимион и омесваме добре. Каймата се оставя да престои, за да се овкуси. Слагаме изпечените филии патладжан на кръст и върху тях оформено с ръце кюфте. Завиваме с патладжана, отгоре слагаме резен чушка и чери домат и забождаме с клечка за зъби. Заливаме отгоре и наоколо с мазнина, посоляваме и слагаме да печем във фурната на 220 градуса около 25 минути. Доматеното пюре смесваме с 1 с.л. брашно и заливаме кюфтенцата. Печем до готовност, докато се сгъсти сосът. Накрая поръсваме с магданоз.

Агнешки кюфтета по гръцки

Необходими продукти:

1 кг агнешка кайма, 1/2 ч.л. сушен джоджен, 1/4 ч.л. чесън на прах, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/4 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. сушена мащерка, 1 ч.л. сол, 2 с.л. галета, 2 яйца, зехтин за пържене

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с всички подправки, включително и галетата. Омесва се добре и се прибира в хладилника за 24 часа, увита във фолио за свежо съхранение. На другия ден се поставя в купа и вътре се чукват двете яйца. Размесва се добре. Сипва се в дълбок тиган обилно количество зехтин и се загрява. Оформят се кюфтенцата – средно големи. Пържат се от двете страни до златисто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме